Morphosis Capital Fund I Cooperatief UA, un fond de capital de creştere, raportează o Rată Internă de Rentabilitate (IRR), respectiv un randament anual, de peste 30% în urma primelor sale trei exit-uri, potrivit unui comunicat al Morphosis Capital. Fondul, care a realizat prima sa investiţie în 2019, a finalizat cu succes trei exit-uri în 2022 şi 2023, care corespund anilor 4 şi 5 ai fondului. Acestea includ un exit complet din Clinicile Dentare Dr. Leahu, o tranzacţie în urma căreia Regina Maria a devenit acţionarul majoritar al companiei, şi două exit-uri parţiale din cadrul Medima Health şi EMI, realizate prin semnarea de parteneriate strategice cu fondurile internaţionale de private equity Integral Venture Partners şi Innova Capital, se arată în comunicat.
"Întotdeauna ne-am poziţionat nu doar ca investitori, ci ca parteneri în adevăratul sens al cuvântului, creând legături solide cu companiile în care investim. Convingerea noastră fundamentală a fost întotdeauna că această abordare de parteneriat serveşte cel mai bine intereselor companiilor din portofoliul nostru şi se aliniază perfect cu obiectivul de a oferi randamente optime acţionarilor noştri. În plus, DPI-ul de 0,35, chiar şi după doar un exit complet şi două exit-uri parţiale, demonstrează angajamentul nostru de a asigura lichiditate pentru investitorii noştri.", a declarat Andrei Gemeneanu, Managing Partner al Morphosis Capital.
Morphosis Capital a investit cea mai mare parte a capitalului său de 50 de milioane de euro în doar trei ani de la înfiinţare. Fondul a investit 80% din capitalul său sub formă de cash-in, accelerând creşterea a şase companii antreprenoriale româneşti din sectoare precum sănătate, wellness, tehnologie şi industrie. Prin urmare, Morphosis Capital Fund I se situează înaintea ritmului standard de alocare a investiţiilor, clasându-se în primele 25% dintre fondurile de capital de creştere la nivel european, potrivit sursei citate.
Exit-urile din cadrul EMI, Clinicile Dentare Dr. Leahu şi Medima Health au generat fiecare un IRR de peste 30%. În prezent, Morphosis Capital deţine participaţii semnificative în DocProcess, Stay Fit Gym şi Cronos Med şi participaţii minoritare în EMI şi Medima Health, unde continuă să se implice activ în managementul acestora, informează sursa precizată.
În urma celor trei exit-uri, DPI (Distribuţia raportată la Capitalul Investit) al Morphosis Capital este de 0,35. Acest indicator cheie pentru industria de private equity reprezintă rata de rentabilitate a fondurilor pentru investitori. Aceasta este o realizare semnificativă a Morphosis Capital, având în vedere că fondul a vândut întreaga participaţie deţinută doar dintr-o singură companie din întregul portofoliu. În comparaţie cu industria de private equity, această performanţă este în linie cu fondurile globale de creştere iniţiate în 2018, depăşindu-le pe cele lansate în acelaşi an cu Morphosis Capital, în 2019, transmite Morphosis Capital.
Pe lângă nivelul DPI ridicat, prin cele două exit-uri parţiale, Morphosis Capital a atras peste 20 de milioane de euro capital de creştere suplimentar pentru Medima şi EMI, care va sprijini extinderea în continuare a acestor două companii. Pentru Medima, creşterea va veni din deschiderea de noi clinici în România, iar pentru EMI, prin achiziţii de tip bolt-on în întreaga regiune, informează sursa citată.
Morphosis Capital Fund I păstrează capital pentru încă o investiţie în 2023. Aceasta ar putea fi o investiţie suplimentară în una dintre companiile din portofoliu sau o nouă investiţie în sectoarele de interes cheie. Decizia finală în acest sens va fi luată în funcţie de oportunităţile de pe piaţă, informează comunicatul.
În 2022, Morphosis Capital Fund I a raportat o creştere combinată de 42% a cifrei de afaceri a companiilor din portofoliul său faţă de 2021 şi o creştere de 106% a EBITDA comparativ cu anul anterior. Această tendinţă pozitivă a continuat în 2023; la sfârşitul primului trimestru din acest an, companiile din portofoliul Morphosis Capital au înregistrat o creştere a cifrei de afaceri de 30% şi o creştere a EBITDA de 29%. Această performanţă solidă a contribuit la o apreciere cu 60% a valorii globale brute a portofoliului până în prezent, mai transmite comunicatul Morphosis Capital.