• Update 18:25 Moţiunea, respinsă cu 176 voturi "pentru" şi 19 "împotrivă"
Moţiunea de cenzură împotriva guvernului Victor Ponta 3 a fost respinsă astăzi de plenul reunit al Parlamentului cu 176 voturi "pentru" şi 19 "împotrivă", a anunţat secretarul Camerei Deputaţilor, Niculae Mircovici, citat de surse din presă, Constituţia României prevăzând un minimum de 286 voturi "pentru".
Au fost prezenţi 326 deputaţi şi senatori, dintre care au votat 196, iar un vot a fost anulat.
Pentru a fi adoptată, moţiunea de cenzură trebuie să obţină cel puţin 286 voturi "pentru", stipulează Constituţia.
---
• Update 18:07 Moţiunea a picat
Moţiunea de cenzură împotriva cabinetului Victor Ponta 3, iniţiată de PNL, nu a trecut de votul plenului reunit al Parlamentului, transmit surse din presă.
În scurt timp, va avea loc numărătoarea oficială a voturilor. Parlamentarii PSD, PC şi UNPR nu au participat la vot şi au părăsit sala.
---
• Update 17:37 Ponta: "Jenant să răspund unui candidat cu 3% şi unui liberal la Securitate"
Prim-ministrul Victor Ponta a explicat că a răspuns foarte scurt la moţiunea de cenzură, pentru că a vrut, în semn de respect faţă de Parlament, să încheie cât mai rapid "un episod oarecum jenant" în care ar trebui să răspundă unui candidat cu 3% în alegeri (Mihai Răzvan Ungureanu) sau unui "liberal la Securitate" (Sorin Roşca Stănescu), transmit surse din presă.
Şeful Executivului a detaliat: "În semn de respect faţă de Parlament, pentru prestigiul acestei instituţii, am considerat că trebuie să încheiem cât mai repede un episod oarecum jenant, în care ar trebui să răspund că e foarte greu să avem 500 milioane de şomeri (observaţie venită din partea unei economiste care a lucrat la stat întotdeauna), să explic că am pierdut alegerile cu 16 mandate, iar dumneavoastră le-aţi câştigat cu 5, să răspund criticilor unui candidat la prezidenţiale care a luat 3% sau să văd mai ales momentul extrem de jenant, în care un partid istoric, respectat, este reprezentat în Parlament de către Sorin Roşca Stănescu, un adevărat liberal, un om care a fost liberal şi la Securitate, şi cu Traian Băsescu".
Totodată, Ponta l-a acuzat pe Roşca Stănescu de schimbarea opţiunilor politice: "Domnule senator Sorin Roşca Stănescu, v-aţi ales un lider care vă reprezintă, faptul că pe cei care v-au înjurat până acum îi lăudaţi, iar pe cei pe care i-aţi lăudat până acum îi înjuraţi cred că ţine strict de partea de caracter al dumneavoastră şi al celor pe care îi susţineţi".
Premierul a mai opinat că Parlamentul "are lucruri mai importante de făcut", respectiv de a-şi recâştiga încrederea în faţa cetăţenilor.
Victor Ponta a răspuns, astfel, criticilor formulate, printre alţii, de Andreea Paul-Vass, Mihai Răzvan Ungureanu, Crin Antonescu şi Sorin Roşca Stănescu.
---
• Update 17:25 Antonescu către Ponta: "Din punct de vedere democratic, v-aţi stins atât de tânăr"
Preşedintele demisionar al PNL, Crin Antonescu, l-a criticat astăzi, în plenul reunit, pe premierul Victor Ponta pentru faptul că nu a răspuns moţiunii de cenzură, spunându-i: "Îmi pare rău, domnule prim-ministru, că din punct de vedere democratic v-aţi stins atât de tânăr", informează surse din presă.
Liberalul a remarcat lipsa lui Victor Ponta săptămâna trecută, când a fost citită moţiunea de cenzură în plenul reunit.
"Dumneavoastră (ostenit şi, recunoaşteţi, un pic mai trist decât ieri seară) poate sunteţi obosit după campania electorală, dar nu este un motiv să expediaţi un demers fundamental al democraţiei parlamentare, cum este moţiunea de cenzură cu propoziţia pe care aţi enunţat-o aici", i s-a adresat Antonescu lui Ponta.
Preşedintele demisionar al PNL a arătat că prim-ministrul avea obligaţia să răspundă moţiunii cu argumente, dar că a expediat acest demers, "pentru prima dată în istoria Parlamentului", ceea ce înseamnă că "batjocoreşte instituţia Parlamentului şi cetăţenii".
"Puteţi proceda astfel în faţa partidului dumneavoastră, la o şedinţă în care îl chemaţi pe domnul Tăriceanu şi vine singur, într-o discuţie de talk-show la televiziune, nu aici în Parlament, în faţa cetăţenilor", a mai spus Antonescu.
Crin Antonescu a încheiat: "Este un gest fără precedent, o sfidare fără precedent la adresa democraţiei parlamentare, pe care o preţuiaţi pe vremea când alţii erau prim-miniştri şi alta era majoritatea parlamentară. Îmi pare rău, domnule prim-ministru, că, din punct de vedere democratic, v-aţi stins atât de tânăr".
• Ponta: "Trebuie să ne întoarcem toţi la treabă"
Victor Ponta a răspuns în doar 20 de secunde moţiunii de cenzură iniţiate de PNL, apreciind că aceasta a fost introdusă ca un element de campanie electorală, dar campania s-a încheiat, românii au votat şi trebuie "să ne întoarcem toţi la treabă".
Domnia sa s-a limitat la a declara: "Depunerea unei moţiuni de cenzură este, în mod constituţional, legată de activitatea Guvernului. Moţiunea actuală a fost introdusă ca un element de campanie electorală. Campania s-a terminat, oamenii au votat, cred că trebuie să ne întoarcem toţi la treabă".
Parlamentul dezbate moţiunea de cenzură "Opriţi Guvernul Ponta 3 - Guvernul corupţiei, demagogiei şi minciunii". Şedinţa a început cu prezentarea textului depus, din partea opoziţiei, de către liberalul Eugen Nicolăescu. În timpul citirii documentului, Victor Ponta a ieşit din sală, motivând că acţiunea a mai avut loc o dată şi că "durează o oră".
---
• Update 17:20 Votul privind moţiunea de cenzură a început
Dezbaterile pe moţiunea de cenzură "Opriţi Guvernul Ponta 3 - Guvernul corupţiei, demagogiei şi minciunii" s-au terminat şi a început votul secret cu bile.
----
• Update 16:30 A început dezbaterea moţiunii de cenzură
Şedinţa de plen a Parlamentului în care urmează să se dezbată şi voteze moţiunea de cenzură "Opriţi Guvernul Ponta 3 - Guvernul corupţiei, demagogiei şi minciunii" a început, transmit surse din presă.
La şedinţă sunt prezenţi 301 deputaţi şi senatori, precum şi premierul Victor Ponta şi alţi membri ai Cabinetului.
----
Plenul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului dezbate şi votează astăzi moţiunea de cenzură "Opriţi Guvernul Ponta 3 - Guvernul corupţiei, demagogiei şi minciunii".
Dezbaterile vor începe la ora 16.00. Moţiunea a fost prezentată joi în plenul comun, iar textul acesteia a fost iniţiat de parlamentarii PNL şi semnat de 214 senatori şi deputaţi, dintre care 140 ai PNL, restul fiind afiliaţi PDL, Forţa Civică, PP-DD şi un senator independent.
Moţiunea de cenzură iniţiată de PNL, intitulată "Opriţi Guvernul Ponta 3 - Guvernul corupţiei, demagogiei şi minciunii", se concentrează pe acţiunile premierului Victor Ponta, acuzat de corupţie, ipocrizie, atitudini împotriva justiţiei şi de folosirea resurselor bugetare în scop electoral, potrivit unui comunicat trimis redacţiei.
Actualul executiv este acuzat de liberali că duce ţara noastră în orizontul "întunecat şi corupt" din perioada 2001-2004, dar şi din perioada dinainte de 1989, "când un partid unic acaparase întreaga ţară".
"Guvernul Ponta 3 duce România nu spre orizontul deschis şi european al anilor 2014-2020, ci spre cel întunecat, corupt şi de stagnare economică din perioada 2001-2004, ba chiar şi spre anii de dinainte de 1989, când un partid unic acaparase întreaga ţară. Românii vor democraţie, nu restauraţie, motiv pentru care avem astăzi obligaţia constituţională şi morală de a retrage sprijinul politic acordat acestui Guvern şi de a-l trimite direct la coşul de gunoi al istoriei", se arată în textul moţiunii.
În document, Victor Ponta este acuzat de faptul că a evitat să se pronunţe asupra evenimentelor din Ucraina, având o atitudine non-combativă în raport cu Rusia.
"În mod absolut ciudat, şeful Guvernului României a evitat să se pronunţe ferm împotriva practicilor de forţă, alarmante, reînviate, ale Rusiei şi, mai grav, a evitat, pe de altă parte, orice întâlnire cu trimişi americani de rang înalt la Bucureşti (...) Deşi un premier tânăr, a dovedit prin atacurile sale publice, virulente, la adresa statului de drept, dar şi prin tăcerile sale semnificative pe marginea unor subiecte că s-ar potrivi mai bine statutului unui premier comunist, în care Partidul să aibă totul şi să le decidă pe toate, inclusiv în justiţie", susţin semnatarii moţiunii de cenzură.