Moţiunea de cenzură "Educaţia rămâne, Guvernul pleacă" a fost depusă la Parlament

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 30 octombrie 2008

Moţiunea de cenzură "Educaţia rămâne, Guvernul pleacă" a fost depusă la Parlament

Moţiunea de cenzură iniţiată de democrat-liberali pe tema salariilor profesorilor a fost depusă, ieri, la Birourile Permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor. Purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat Liberal, Liviu Negoiţă, a prezentat, într-o conferinţă de presă, textul moţiunii de cenzură intitulate "Educaţia rămâne, Guvernul pleacă", iniţiată de democrat-liberali, precizând că pentru acest document au semnat 132 de parlamentari PD-L, PSD, PRM, ai minorităţilor naţionale şi independenţi.

Pentru a fi discutată în Parlament, moţiunea de cenzură ar fi avut nevoie de 116 semnături.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a calificat moţiunea de cenzură drept un demers "politicianist" care nu are nicio utilitate.

"Stau şi mă întreb care este utilitatea acestei moţiuni. Moţiunea de cenzură este un instrument parlamentar de care opoziţia poate să facă uz, însă, în cazul de faţă, scopul este unul politicianist, pentru că suntem exact cu o lună înaintea alegerilor şi moţiunea nu poate să rezolve nimic", a spus primul-ministru, cu ocazia vizitei în judeţul Prahova.

Şeful Executivului consideră că prin acest demers PD-L dovedeşte că face o politică "de doi bani".

Parlamentarii semnatari ai moţiunii de cenzură solicită "votul pentru retragerea încrederii cu care a fost învestit Guvernul Tăriceanu II, care a sfidat o lege votată în unanimitate de Parlamentul României, ignoră drepturile cetăţenilor acestei ţări şi generează o criză socială de proporţii".

"Munca de profesor se desfăşoară de cele mai multe ori în condiţii umilitoare, impuse de salariile de mizerie şi de subfinanţarea cronică. După 2006, sistemul educaţional a primit banii necesari investiţiilor în infrastructură şi în echipamente, dar resursa umană a fost uitată permanent. Creşterile salariale, de altfel mici, cu care s-a lăudat permanent Guvernul au fost înghiţite de creşterea preţurilor şi de inflaţie. Acest tratament nedemn a gonit numeroşi profesori de lângă elevi, i-a silit să îşi abandoneze catedrele şi de multe ori să plece din ţară în căutarea unui venit decent. Profesorii noştri nu mai trebuie să facă munci străine de ei, în afara ţării. Locul lor e în şcoli bine utilate. Profesorii trebuie readuşi în centrul societăţii iar acest efort legitim presupune şi o salarizare corectă" - se afirmă în textul moţiunii.

În document se susţine că în acest domeniu vital pentru calitatea generală a vieţii banul public trebuie să fie folosit cât mai eficient, pentru creşterea nivelului de performanţă a actului educaţional, iar investiţia în educaţie este obligatorie, nu suportă amânări şi nu trebuie să depindă de interese de partid.

"Parlamentul României a votat această lege luând notă de declaraţiile repetate ale primului-ministru Tăriceanu, care a susţinut, înaintea votării legii, că ţara cunoaşte o creştere economică fără precedent şi a dat asigurări că ţara nu va fi atinsă de criza economică mondială. Mai mult, însuşi ministrul liberal al Educaţiei a votat legea, alături de toţi colegii săi din PNL, încredinţaţi şi ei, probabil, de realitatea spuselor preşedintelui lor de partid. Toţi parlamentarii au fost de acord că a venit momentul să votăm pentru a finanţa investiţia capitală a unui stat - cea în viitorul copiilor noştri" - se arată în moţiunea de cenzură.

Semnatarii acesteia sunt de părere că premierul Tăriceanu "încearcă să învrăjbească cetăţenii împotriva profesorilor, spunând că mărirea salariilor acestora a generat criza din România, în condiţiile în care niciun leu nu a fost încă plătit în plus la salariile celor din educaţie, din agenţiile guvernamentale".

În moţiunea de cenzură se afirmă, de asemenea, că alocările bugetare date de Guvern în urmă cu câteva zile pentru "judeţele conduse de PNL şi PSD şi mai ales pentru colegiile în care candidează şefii acestor partide, inclusiv premierul Tăriceanu şi Mircea Geoană, sunt de trei ori mai mari decât majorarea cu 50% a salariilor profesorilor".

"Guvernul Tăriceanu trebuie demis, pentru că încalcă în mod flagrant regulile constituţionale. Legea pe care Guvernul refuză să o aplice acum a fost votată în unanimitate de Parlamentul României, unicul posesor de drept al suveranităţii naţionale. În încercarea de a se opune aplicării ei, Guvernul a trimis-o în faţa Curţii Constituţionale, care a găsit-o conformă cu Constituţia. Şi chiar după ce preşedintele României a promulgat-o, primul-ministru Tăriceanu a hotărât să nu o pună în aplicare. Astfel, Cabinetul Tăriceanu se pune singur în afara legii, pentru că, aşa cum menţionează Constituţia României, nimeni nu este mai presus de lege" - se subliniază în moţiunea de cenzură.

Concluzionând, semnatarii moţiunii solicită tuturor celorlalţi parlamentari "să fie alături de cetăţenii" cărora le vor cere "din nou votul".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb