• Cum era de aşteptat, moţiunea de cenzură PNL-UDMR împotriva guvernului Boc a fost respinsă, ieri, în plen şi a servit doar contrelor politice
• Parlamentarii Opoziţiei şi repezentanţii Guvernului s-au învinuit reciproc pentru situaţia actuală a ţării
Parlamentarii au respins, ieri, prin vot, moţiunea de cenzură a PNL şi UDMR împotriva guvernului Boc. Pentru adoptarea moţiunii de cenzură, intitulată sugestiv "Marea păcăleală PD-L - PSD", ce avea ca scop demiterea guvernului Boc, s-au pronunţat doar 130 de senatori şi deputaţi, în timp ce împotriva sa s-au înregistrat 272 de voturi.
Opoziţia şi actuala guvernare s-au contrat dur, în plenul Parlamentului. Ambele tabere s-au învinuit reciproc pentru situaţia economică actuală, dar şi pentru decizia, de ieri, a Comisiei Europene de a declanşa procedura de deficit excesiv împotriva ţării.
Premierul Emil Boc, prezent la dezbateri, i-a acuzat pe liberali pentru deficitul bugetar lăsat moştenire la final de mandat.
"Introducerea unei moţiuni de cenzură reprezintă un drept constituţional al opoziţiei, însă adevărata moţiune de cenzură este declanşarea de către Comisia Europeană a procedurii de deficit excesiv <împotriva iresponsabilităţii Guvernului PNL din 2008>", a spus Boc.
În opinia sa, Comisia Europeană a luat această măsură din cauză că, în 2008, ""PNL a adus România pe marginea prăpastiei"". În condiţiile unei creşteri economice de 7,8%, vechea guvernare a lăsat un deficit de 5,4%.
Boc consideră că, prin declanşarea procedurii de deficit excesiv, ""22 de milioane de români suferă şi sunt afectaţi de guvernarea iresponsabilă a Guvernului PNL"".
De la tribuna Parlamentului, Emil Boc a declarat: "Eminenţa politică şi economică a PNL a dat României cea mai şocantă prăbuşire economică din ultimii 20 de ani. PNL a transformat o creştere economică de 7,8% în deficit bugetar de 5,4%. Cu alte cuvinte, banii munciţi de români au mers la buget, iar liberalii i-au topit ca la cazinou şi ne-au lăsat pe toţi datori"".
Şeful guvernului a arătat că ţara noastră riscă acum, din cauza fostei guvernări, amenzi de miliarde de euro şi o posibilă sancţiune de tăiere a unor fonduri europene.
Emil Boc i-a acuzat pe liberali că sunt principalii vinovaţi pentru situaţia actuală a ţării: ""Acesta este şi paradoxul acestei moţiuni. În fapt, cei care iniţiază această moţiune sunt cei care sunt vinovaţi de declanşarea procedurii de deficit excesiv şi de situaţia dificilă economică pe care am înregistrat-o la finalul anului 2008. Cu alte cuvinte, hoţul strigă hoţul! În loc de această moţiune de cenzură, PNL ar trebui să explice românilor cum a reuşit să transforme bazele prosperităţii în premisele dezastrului. PNL ar trebui să explice cum a explodat deficitul bugetar la 5,4% din PIB, să explice cum vistieria Trezoreriei a fost golită, utilizându-se până şi banii acumulaţi din privatizare.
Şi dacă i-ar fi cheltuit cu folos, pe investiţii, ar fi fost util, dar, din nefericire, i-a cheltuit doar pe consum"".
Mai mult, primul-ministru consideră că PNL ar trebui să explice cum a ajuns ratingul de ţară sub categoria investment grade şi să dea socoteală "pentru modul iresponsabil în care a cheltuit în ultimele luni ale anului trecut 4,5 miliarde de euro".
Totodată, potrivit premierului, PNL ar trebui să explice şi de ce investiţiile străine au scăzut în 2008 de la 963 de milioane de euro în octombrie la mai puţin de 400 de milioane de euro în decembrie 2008..
"România va împrumuta de la CE 5 miliarde de euro, iar PNL a cheltuit în doar trei luni 4,5 miliarde de euro, adică a cheltuit ceea ce noi am împrumutat pentru doi ani de la CE, iar asta înseamnă iresponsabilitate în administrarea banului public"", a declarat primul-ministru, informează Agerpres.
Pe de altă parte, preşedintele PNL, Crin Antonescu, i-a acuzat pe guvernanţi, în cadrul dezbaterilor , că "i-au minţit permanent pe români", iar politica economică pe care o promovează îi va "distruge" pe întreprinzătorii mici şi mijlocii.
Crin Antonescu a declarat: "Dumneavoastră, domnilor guvernanţi, aţi spus şi continuaţi să spuneţi, fără nicio jenă, foarte multe minciuni. Aţi spus o serie de minciuni care ne fac pe noi, cei din opoziţie, să socotim că nu există soluţie de continuare cu Guvernul dumneavoastră".
Potrivit preşedintelui PNL, motivele care au stat la baza deciziei PSD şi PD-L de a guverna împreună sunt altele decât cele declarate oficial.
Crin Antonescu a declarat că nu pentru a scoate ţara din criză PSD şi PD-L au făcut coaliţia de guvernare: "Aţi minţit şi în momentul în care aţi explicat României că vă aliaţi pentru că e nevoie de un Guvern puternic care să scoată ţara din criză. Nu e adevărat. Cei din PD-L aţi fost puşi de preşedintele Traian Băsescu să vă aliaţi cu PSD la guvernare în încercarea de a anihila, în vederea alegerilor prezidenţiale, maşina de vot a PSD, iar cei din PSD aţi fost puşi, domnule preşedinte Geoană, să vă aliaţi cu PD-L pentru că grupurile dumneavoastră clientelare nu mai aveau răbdare şi voaiu să intre la guvernare imediat, oricum, cu oricine".
Preşedintele PNL le-a spus reprezentanţilor PSD şi PD-L că nu au spus adevărul nici atunci când au declarat că nu ştiau despre criză. "Aţi vorbit despre faptul că nu aţi avut cunoştinţă despre criză. Aţi minţit din nou. Aţi fost informaţi despre criză de premierul Tăriceanu cu acte în regulă, de SRI cu acte în regulă, aţi fost informaţi de BNR şi de guvernatorul BNR cu acte în regulă".
Liderul liberal a acuzat şi o lipsă de solidaritate a guvernanţilor cu întreprinzătorii, cu salariaţii, cu şomerii. "Nu avem o guvernare pentru români, ci avem în mod făţiş o guvernare pentru grupurile clientelare din jurul domnilor Băsescu şi Geoană", le-a spus Antonescu social-democraţilor şi democrat-liberalilor.
La rândul său, senatorul PNL, Varujan Vosganian, a declarat că guvernanţii nu ar trebui să regrete dacă Executivul ar cădea, deoarece "la cât poate, a fost deja longeviv".
Fostul ministru al Economiei a declarat: "Stimaţi colegi, colegul meu Crin Antonescu a avut mare dreptate când a spus că aveţi o mare oportunitate să scăpaţi unii de alţii. O veţi rata, probabil. Însă eu vă spun că dacă acest Guvern cade, să nu vă pară rău, pentru că la cât poate, a fost deja longeviv".
Vosganian. a răspuns acuzaţiilor premierului Boc, potrivit cărora liberalii au făcut dezmăţ cât s-au aflat la guvernare, arătând că din bilanţul dintre venituri şi cheltuieli al actualului Cabinet rezultă că guvernanţii de acum fac "orgie în grup": "În legătură cu dezmăţul şi chermeza liberală, păi dacă noi am făcut dezmăţ, dumneavoastră, care aveţi venituri cu 5% mai mici şi cheltuieli cu 15% mai mari pe primele luni, cum se cheamă? Orgie în grup? Această declaraţie pe care a făcut-o domnul Boc, legată de situaţia ţării, îmi stârneşte un sentiment de compasiune"".