Actualizare 20:51
Moţiunea simplă "S.O.S.: Sănătatea în România lui Ponta respiră artificial! Românii mor cu zile!", iniţiată de PNL, a fost respinsă, azi, în plenul Senatului, fiind înregistrate 84 de voturi "împotrivă", 56 de voturi "pentru" şi o abţinere, potrivit surselor din presă.
Senatorii s-au pronunţat asupra acestei moţiuni prin vot electronic secret.
Iniţiatorii solicitau prin moţiunea simplă demisia ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.
Ministrul Sănătăţii, prezent astăzi la Senat, a susţinut, înainte de dezbaterea în plen, că moţiunea PNL este superficial redactată, nu propune nicio soluţie, fiind "un fel de autocritică pentru ceea ce a făcut acest partid în perioada când era la guvernare".
"Am citit cu stupoare şi îngrijorare textul moţiunii depuse de domnii senatori din marele PNL. Am văzut, de fapt, un text care este mai mult o autocritică decât o moţiune", a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, care i-a acuzat pe senatorii liberali că au copiat textul moţiunii dintr-o moţiune mai veche, elaborată de PSD.
Senatorul liberal Ion Luchian a spus, în plenul Senatului, că, "ani de zile, sistemul a rămas anchilozat, nereformat din cauza unor mentalităţi învechite, a intereselor de grup, a unui management defectuos, dar, mai ales, din cauza subfinanţării".
Liberalii sunt nemulţumiţi de modul în care a fost elaborată Strategia Naţională de Sănătate 2012 - 2020, potrivit căreia pacientul are dreptul să fie reprezentat în mecanismele decizionale, să fie tratat cu respectul demnităţii şi drepturilor sale, iar scopul global al strategiei vizează îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei României.
"Cum pot, oare, cei aflaţi la cârma Ministerului Sănătăţii să vorbească despre demnitate şi drepturi ale cetăţeanului, când, în anul de graţie 2015, sistemului sanitar i s-a alocat un procent de 4% din PIB?! Cum putem vorbi despre reformă, standarde înalte, performanţă, în condiţiile în care media europeană a procentului din PIB destinat sănătăţii este de 8-9% pentru ţările din Vest şi de 6% pentru cele din Estul Europei", a spus Luchian.
"Doar identificaţi anumite probleme, dar nu aveţi nicio idee de cum s-ar rezolva aceste probleme. Nu aveţi nicio expertiză", a răspuns ministrul de resort, care a subliniat că principala problemă a sistemului medical este legată de modul în care se cheltuiesc banii.
"Atât eu, cât şi PSD punem pacientul şi medicul în centrul sistemului sanitar. Ca ministru, am reuşit să realizez investiţii importante", a mai afirmat ministrul.
Bănicioiu a mai spus în plenul Senatului că Ministerul Sănătăţii a reuşit să redeschidă mai multe spitale şi să deblocheze posturile din sistemul medical, din septembrie 2014 şi până acum fiind angajate 5.000 de cadre medicale.
Ministrul Bănicioiu a dat asigurări că Guvernul face toate eforturile pentru evitarea închiderii Institutului Cantacuzino. "Vreau să vă asigur că institutul va avea viaţă în continuare, eforturile Guvernului sunt în această direcţie", a spus ministrul, menţionând că Guvernul va şterge datoriile institutului.
De asemenea, liberalii au reclamat şi modul în care este implementat de către Guvern cardul naţional de sănătate. "Anunţat cu surle şi trâmbiţe, de la începutul anului, acest card s-a dovedit un fel de «cui al lui Pepelea». Factorii responsabili din Ministerul Sănătăţii nu au avut o colaborare efectivă cu CNAS, astfel încât să fie pus la punct un plan coerent de distribuire a acestor carduri în timp util", a spus senatorul Ion Luchian.
Despre cardul de sănătate, Nicolae Bănicioiu a spus că lucrurile funcţionează, iar acest sistem trebuia implementat cu mulţi ani în urmă.
(Alexandru Costea)
----------------
Moţiunea simplă intitulată "SOS: Sănătatea în România lui Ponta respiră artificial! Românii mor cu zile", prin care senatorii liberali, semnatari ai moţiunii, solicită demisia ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, urmează să fie dezbatută, în şedinţa plenului de astăzi, de senatori.
Potrivit liberalilor din Senat, există "grave" probleme în sistemul sanitar, aceştia referindu-se la subfinanţarea Sănătăţii, la deficitul de materiale sanitare şi medicamente existent, precum şi la faptul că un număr mare de medici şi asistente medicale părăsesc unităţile medicale pentru a profesa în străinătate. Totodată, situaţia Institutului "Cantacuzino" a fost prost gestionată, susţin liberalii.
"Considerăm îndreptăţită solicitarea demisiei ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, şi desemnarea unei alte persoane care să-şi asume gestionarea eficientă şi responsabilă a sectorului de sănătate", spun liberalii.
PNL mai solicită, prin moţiune, alocarea unor sume suplimentare, prin rectificare bugetară, pentru susţinerea programului de reformă în Sănătate, realizarea unui program coerent de investiţii, stoparea migraţiei medicilor prin elaborarea unui program prin care tinerii absolvenţi ai facultăţilor de medicină să fie încurajaţi şi motivaţi să rămână în sistemul medical românesc prin crearea unor condiţii de muncă decente, salarizare corespunzătoare, conform competenţei şi performanţei, regândirea sistemului de salarizare a personalului din sănătate, precum şi asigurarea asistenţei medicale în mediul rural.
Liberalii consideră că, în contextul alocării a 4% din PIB, nu se poate vorbi despre reformarea sistemului de sănătate.
Potrivit PNL, România deţine recorduri "triste", aflându-se pe primele locuri între ţările UE în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă, incidenţa cazurilor de tuberculoză, dar şi cea mai redusă speranţă de viaţă.
"Guvernul ar fi trebuit să procedeze astfel încât serviciile medicale să devină eficiente. (...) Oriunde privim în sănătate constatăm dezinteres şi degringoladă", se arată în moţiune.
Liberalii dau ca exemple Institutul "Cantacuzino", "modul deplorabil în care Guvernul a gestionat implementarea cardului de sănătate", faptul că taxa clawback a ajuns să fie "o povară" fiscală.
Moţiunea simplă a fost depusă în plenul Senatului de miercuri de către viceliderul grupului PNL Dorin Dobra, fiind cea de-a treia acţiune de acest fel iniţiată de senatorii liberali în această sesiune, după cele prin care s-au solicitat demisiile miniştrilor Muncii şi Agriculturii şi care au fost însă respinse.