MUGUR ISĂRESCU:  Absorbţia fondurilor structurale - una dintre problemele principale ale economiei

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 25 iunie 2008

Absorbţia fondurilor structurale reprezintă una dintre cele mai importante probleme ale economiei noastre, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a Româ­niei (BNR), în cadrul seminarului "Drumul banilor europeni, de la idee la succes", având ca temă fondurile structurale.

Domnia sa este de părere că lipsa absorbţiei fondurilor pune piedică procesului de convergenţă reală a ţării noas­tre, necesar pentru integrarea în Uniunea Economică şi Monetară.

Mugur Isărescu consideră că, în ceea ce priveşte proiectele pentru infrastructură, problema ţării noastre o constituie planificarea cheltuielilor, inclusiv prin bugetele multianuale, şi mai puţin finanţarea acestor proiecte.

"Sunt adeptul unor analize mult mai sofisticate decât vânturarea unor cifre care pot spune mult sau pot spune puţin", a adăugat guvernatorul, referindu-se la evaluarea sumelor necesare investiţiilor în infrastructură.

Mugur Isărescu susţine că analizele acestor fonduri trebuie să fie făcute pe înţelesul tuturor: "Nu încurajez utilizarea cifrelor fără un substrat analitic serios", a subliniat guvernatorul BNR.

Domnia sa a mai adăugat: "Nu are rost să vorbim despre un deficit bugetar adâncit prin cheltuieli în infrastructură, în condiţiile în care România a finalizat proiecte anunţate în urmă cu şapte ani".

Ionuţ Dumitru, economist şef la "Raiffeisrn Bank", este de părere că "nu fondurile europene reprezintă problema, ci faptul că nu ştim să le atragem", menţionând totuşi că situaţia a început să se îmbunătăţească, întrucât la începutul acestui an au fost depuse numeroase proiecte către finanţare. Economistul "Raiffeisen" este de acord cu guvernatorul BNR care susţine că nu reuşim să cheltuim banii alocaţi la începutul anului pentru aceste investiţii. Domnia sa a mai adăugat că, la începutul fiecărui an, se alocă sume neaşteptat de mari pentru investiţii, iar la sfârşitul anului se redirecţionează sumele rămase către cheltuieli curente.

Călin Rechea, economist şef al băncii "Carpatica", este de părere că "degeaba susţin autorităţile că nu avem expertiză în domeniul fondurilor structurale, deoarece firmele de consultanţă sunt foarte numeroase. O problemă serioasă o constituie, însă, condiţiile care trebuie îndeplinite, precum şi cadrul foarte rigid impus asupra economiei ţării noastre".

Birocraţia - piedica fondurilor structurale în România

Aproape o treime (29,91%) dintre respondenţii unui sondaj realizat de Structural Consulting Group consideră că birocraţia excesivă va fi cea mai mare problemă în gestionarea fondurilor structurale în România, a declarat recent Dan Barna, reprezentant al Structural Consulting.

Următoarea problemă identificată de respondenţi este lipsa capacităţii beneficiarilor de a finanţa sau cofinanţa proiectele (15,16%), o proporţie similară (15,1%) dintre persoanele chestionate indicând lipsa transparenţei în evaluarea şi selecţia proiectelor.

Expertiza scăzută a beneficiarilor în scrierea proiectelor este considerată o piedică majoră în gestionarea fondurilor structurale de 12,18% dintre cei chestionaţi, în timp ce informarea deficitară cu privire la oportunităţile de finanţare din fonduri structurale este văzută drept o problemă serioasă de către 11,76% din respondenţi.

De asemenea, procedura greoaie privind achiziţiile publice îi nemulţumeşte pe 6,65% din participanţii la sondaj, iar disfucţionalităţile în implementare reprezintă o problemă pentru 5,63% dintre respondenţi.

Ultima dificultate majoră identificată de participanţii la sondaj este centralizarea gestionării fondurilor la nivelul ministerelor - problemă pentru 3,61% dintre cei chestionaţi.

Sondajul a fost făcut pe un eşantion de 3.324 de persoane, din care 62,31% fac parte din mediul de afaceri, restul fiind implicaţi în consultanţă şi management, reprezentanţi ai unor instituţii, ONG-uri şi persoane din educaţie şi cercetare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb