Mugur Isărescu: Băncile din ţara noastră sunt foarte bine capitalizate şi solide

Andreea Arcereanu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 14 octombrie 2008

Mugur Isărescu: Băncile din ţara noastră sunt foarte bine capitalizate şi solide

Băncile din ţara noas­tră sunt foarte bine capitalizate şi solide, a declarat, ieri, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. Potrivit guvernatorului, solvabilitatea medie în sistemul bancar depăşeşte nivelul de 13%, în prezent.

În acelaşi timp, băncile-mamă nu-şi pot retrage liniile de finanţare oricând doresc, chiar dacă ar întâmpina probleme, a adăugat guvernatorul BNR, precizând că totalul liniilor de creditare ale băncilor străine pentru subsidiarele din ţara noastră se cifrează la 23 de miliarde de euro, reprezentând o bună parte din datoria externă privată a ţării noastre. "Liniile de creditare nu sunt bani care se iau când îi trăzneşte celui din exterior, sunt contracte ferme", a declarat Mugur Isărescu.

Plafonul de garantare a depozitelor bancare s-a majorat de la 20.000 de euro la 50.000 de euro, cu toate că nu era nevoie, a mai spus Mugur Isărescu. Potrivit guvernatorului BNR, 99,2% din depozitele din ţara noastră au valori mai mici de 20.000 de euro. "Nu avem nevoie de această garanţie, dar o dăm. Datoria noastră este să facem ce face Uniunea Europeană", a explicat Mugur Isărescu.

BNR a intervenit pentru sprijinirea funcţionării pieţei

Banca Naţională poate interveni în piaţa valutară atunci când nu este convinsă asupra realităţii cotaţiilor din piaţă, a declarat guvernatorul BNR, explicând că nu a intervenit pentru sprijinirea leului, ci pentru sprijinirea funcţionării pieţei. "Este foarte importantă realitatea cotaţiilor din piaţă, a jucătorilor reali, nu vorbim de cei corecţi, ci de cei reali, adică cei care au lei şi valută. A te juca pe ecran cu cotaţii este un mare păcat într-o piaţă care se vrea funcţională", a adăugat Mugur Isărescu.

Guvernatorul a explicat că nivelul cursului de schimb influenţează inflaţia, dar şi stabilitatea financiară, în condiţiile în care mai mult de jumătate din credite sunt în valută.

BNR ar putea continua să transmită semnale în piaţă că nu va permite deteriorarea cursului de schimb în condiţiile în care pe piaţă vor fi turbulenţele mari.

Guvernatorul a mai spus că a avut o întâlnire cu Asociaţia Română a Băncilor şi că sprijină bancherii în găsirea unor soluţii pentru a diminua efectele zvonurilor cu privire la problemele băncilor. Domnia sa a dăugat că se vor lua măsuri drastice dacă se va dovedi că zvonurile negative au început în sistemul bancar. "Dacă se dovedeşte că cineva din sistemul bancar a răspândit astfel de zvonuri, nu ar mai trebui sub nicio formă ca acel om să mai calce într-o bancă în calitate de angajat", a menţionat Mugur Isărescu. Guvernatorul a vorbit şi despre concurenţa din sistemul bancar, menţionând că BNR nu încurajează profitarea de astfel de momente pentru eventuale achiziţii.

ARB încearcă să găsească metode pentru protecţia sistemului bancar

"Preocupat de prevenirea unor efecte nedorite, în special neîncrederea în sistemul bancar, ce pot fi create de unele acte de defăimare şi denigrare a instituţiilor de credit, Consiliul de Administraţie al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) a hotărât să se consulte cu Banca Naţională a României, Ministerul Justiţiei şi Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, pentru identificarea de soluţii pentru întărirea mecanismului de protecţie a sistemului bancar împotriva acestui tip de atacuri", informează un comunicat al ARB. Bancherii spun că vor milita pentru accelerarea procesului de investigare, instrumentare si sancţionare a celor care iniţiază astfel de acţiuni care pot duce la destabilizarea sistemului bancar. Totodată, ARB va întreprinde şi demersurile care se impun pentru adaptarea cadrului legislativ, astfel încât fapte de aceasta natura sa fie sancţionate cu promptitudine, mai prcizează comunicatul ARB.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Bnacorex, Banca Agricola, Credit Bank, Bancoop, Dacia Fleix, Columna, Banca Intenationala a Religiilor...au fost. Doua intrebari: cine era guvernator BNR in perioada in care bancile falimentau si, exista un domeniu in care sa se fi inregistrat pierderi mai mari? Ar mai fi a treia: stie autorul ce pierderi a inregistratr BNR in 2006? Sau in 2005?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb