MUGUR ISĂRESCU: "Cu o creştere de 1% pe an putem ajunge la 80% din media europeană a PIB-ului în 25 de ani"

L.B.
Bănci-Asigurări / 9 mai 2016

Mugur Isărescu

Mugur Isărescu

Actualizare 16:14

O creştere constantă de 1% pe an poate duce ţara noastră la 80% din media europeană a PIB-ului pe cap de locuitor în următorii 25 de ani, a afirmat astăzi Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), informează surse din media.

Prezent la lansarea ediţiei din primăvara 2016 a Raportului Economic Regional realizat de Fondul Monetar Internaţional (FMI), Isărescu a susţinut importanţa unei creşteri economice coerente pentru a atinge convergenţa cu statele dezvoltate din Uniunea Europeană.

"Nu există niciun substitut pentru politicile economice coerente. (...) Una dintre concluziile raportului este că nu orice creştere economică asigură convergenţa. Raportul avertizează asupra încetinirii procesului de convergenţă. Tema convergenţei pentru România poate uni naţiunea, toată lumea vrea să ne apropiem de nivelul de trai al ţărilor dezvoltate", a mai declarat Isărescu.

Acesta a precizat că ţara noastră a avut în trecut doi ani consecutivi de creştere economică de 7%, creştere care nu a fost sustenabilă, iar efectele acestui lucru se văd şi acum. Isărescu a subliniat că este preferabilă o creştere economică mai mică, dar constantă, decât o creştere economică mare, dar care să fie riscantă şi care să fluctueze conjunctural.

"BNR sprijină pe toate căile ideea unui proiect de ţară, unde creşterea economică să fie bazată pe creşterea productivităţii. (...) Cu o creştere economică de 1%, dar care să fie an de an, în următorii 25 de ani putem ajunge la 80% din media europeană a PIB-ului pe cap de locuitor, care să nu fluctueze în funcţie de cursul de schimb. Această perspectivă de 25 de ani poate fi îndepărtată pentru cei din generaţia mea, însă la fel a fost şi cu aderarea la Uniunea Europeană", a mai spus guvernatorul BNR.

Isărescu a punctat că unele cuvinte precum "sustenabilitate" sau "coerenţă" pot suna a "păsărească", iar societatea nu este încă pregătită pentru ele. "O creştere economică nesustenabilă poate fi corectată, însă efectele durează, se văd în timp pe durata câtorva cicluri electorale", a adăugat Isărescu.

Guvernatorul BNR a amintit faptul că, în luna ianuarie a acestui an, ţara noastră a plătit ultima tranşă din împrumutul de 12 miliarde de euro accesat în 2009 de la FMI.

"Nu spun asta pentru a face un titlu de glorie, nici pentru a răsufla uşuraţi că am plătit ultimii bani din împrumut. Acel împrumut a fost luat pentru a finanţa o ajustare. Niciun ban de la FMI nu s-a dat pentru salvarea vreunei bănci, în ciuda percepţiei. Din punct de vedere macroeconomic, cel puţin până acum România este stabilă şi avem un necesar de finanţare externă mult mai scăzut", a conchis guvernatorul.

(S.A.)

-----------

Reprezentantul rezident al Fondului Monetar Internaţional (FMI) în România şi Bulgaria, Alejandro Hajdenberg, prezintă, astăzi, Raportul economic de primăvară pentru regiunea Europei Centrale şi de Sud Est (CESEE), potrivit unor surse din presă.

La eveniment vor participa guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea, şi reprezentanţi ai Departamentului European al FMI.

Potrivit raportului FMI pentru regiunea CESEE publicat vineri, economiile din Europa Centrală şi de Sud Est trebuie să facă reforme pentru a creşte productivitatea, să stimuleze investiţiile şi să îmbunătăţească oferta de mână de lucru pentru a accelera procesul de convergenţă.

După o creştere solidă în 2015, regiunea Europei Centrale şi de Sud Est se îndreaptă spre o perioadă turbulentă. O creştere mai redusă în zona euro şi SUA, înăsprirea condiţiilor financiare globale şi slăbiciunile din multe economii emergente creează turbulenţe. Cu toate acestea, pe termen scurt, creşterea este preconizată să rămână robustă în majoritatea statelor din CESEE graţie unei cereri interne solide, precizează FMI, conform surselor.

"În România, se derulează o relansare ciclică, iar creşterea este preconizată să se întărească, sprijinită de majorarea salariilor, preţurile reduse la combustibili şi scăderea TVA", se arată în raport.

Însă, FMI avertizează că, în pofida unei relansări ciclice, creşterea din CESEE rămâne sub nivelul de dinaintea crizei, iar dacă această creştere mai redusă va deveni o normalitate acest lucru va însemna un ritm mai lent de convergenţă cu Europa avansată.

De asemenea, FMI recomandă economiilor din CESEE să stimuleze investiţiile, pentru aceasta fiind necesară rezolvarea unei serii de chestiuni structurale pentru a stimula investiţiile private. "Noi progrese ar putea fi necesare, în special în România şi Bulgaria, unde ratele de economisire ale gospodăriilor continuă să fie negative".

În consecinţă, Fondul apreciază că politicile ar trebui să se concentreze pe reformele instituţionale ce reduc ineficienţele şi cresc randamentele investiţiilor şi economiilor private.

În ultimul său raport "World Economic Outlook", publicat la începutul lunii aprilie, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în creştere la 4,2% estimările privind evoluţia economiei româneşti în acest an, de la 3,9% cât estima în luna octombrie a anului trecut. Conform prognozelor FMI, Irlanda este singura ţară din Europa care va înregistra în acest an o creştere economică mai mare decât cea a României, de 5%, în timp ce pe ansamblu Europa va înregistra o creştere economică de 2%, iar Europa Emergentă, regiune care include România, va înregistra un avans al PIB de 3,5%.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Asa ne amagea Ceasca, din cate imi amintesc.

    Asta daca tarile dezvoltate raman pe loc. 

    Tarile dezvoltate nu vreau ca noi sa fim dezvoltati, Fmi nici asa, suntem tara de muls. 

    Daca se dorea o Europa care sa conteze se fixa salar minim european ca vad ca benzina, motorina, gaz ... au preturi europene.

    Seamana a sclavagism modern ? 

    1. Crezi Isarescule ca nu a deranjat Germania, Franta ?

      Datorie externa 0 zero, fmi ce sa faca sa mearga pe Marte ? 

      Salariu minim de 200€ îți convine? Acesta s-ar fi pus. Dar nu le convenea sindicatelor din Vest.

      Eu nu stiu cum se fac analizele la BNR, stilul lui Isarescu e sa vorbeasca mult si sa demonstreze nimic, dar daca Romania creste cu doar 1%, cum o sa ajungem in 25 de ani media europeana de 80%? in ipoteza ca restul Europei sta pe loc sau involeaza! sa arate analiza, transparenta, nu sa vrajeasca in conferinte de presa pline de umor!

    Fără individul acesta la BNR perioada respectiva se înjumătățește .

    1. De ce spui asta? Face el un program de guvernare? A respins el vreo măsură guvernamentală?

    La 1% creștere economică anuală, trebuie să ne luăm gândul de la convergență și de la moneda € pentru totdeauna. Eu oricum nu o vreau.

    Românilor, trebuie să înțelegeți un singur lucru. Cu 1-2 excepții, în toată istoria milenară a nației, aceasta nu a fost unită și solidară. Este în gena noastră. Această creștere economică de 1% înseamnă, de fapt, creșterea de 10% a unor top 10%, și stagnarea în furturi, dezumanizare, sărăcie și corupție a celorlalți. Aceasta a fost și va rămâne România pentru totdeauna. Rămâne doar să vă alegeți tabăra și să nu vă pese de restul. Eu mi-am ales-o  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb