Mugur Isărescu, decorat cu Ordinul Legiunii de Onoare

Elena Voinea
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 7 martie 2011

Mugur Isărescu (stânga) şi ambasadorul Franţei, Henri Paul, (dreapta) au ciocnit un pahar de şampanie după momentul decorării.

Mugur Isărescu (stânga) şi ambasadorul Franţei, Henri Paul, (dreapta) au ciocnit un pahar de şampanie după momentul decorării.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isăres­cu, a primit, vineri seară, titlul de Ofiţer al Ordinului Legiunea de Onoare. Titlul i-a fost acordat de către Henri Paul, ambasadorul Franţei în România, la reşedinţa acestuia. Domnul guvernator Isărescu a primit înalta distincţie din partea Franţei pentru meritele sale din domeniul economic, pentru buna guvernare şi pentru îmbunătăţirea relaţiilor româno-franceze.

Domnul ambasador Henri Paul a salutat în discursul său meritele profesionale ale guvernatorului Mugur Isărescu şi politica urmată de BNR. Domnia sa a precizat: "Instituţia dumneavoastră a exercitat şi exercită un control vigilent asupra sectorului bancar, gestionând în mod funcţional rezervele minime obligatorii ale băncilor, atât în cantitate, cât şi în calitate, ceea ce a permis menţinerea, în cursul crizei, a lichidităţii pieţei interbancare. Mulţumită acestei politici inspirate, România nu a cunoscut criza financiară, spre deosebire de alte ţări. Voi mai aminti şi modul pragmatic în care banca gestionează dobânda sa de politică monetară, pentru a stimula băncile să-şi diminueze dobânzile şi să înlesnească finanţarea economiei".

Mugur Isărescu a declarat: "Mă onorează decizia Preşedintelui Republicii Franceze, domnul Nicolas Sarkozy, de a-mi acorda insigna de ofiţer al celui mai prestigios ordin al Franţei. V-aş fi recunos­cător, domnule Ambasador, dacă i-aţi transmite preşedintelui Franţei întreaga mea gratitudine. Dacă am înţeles bine, domnule Amba­sador, înalta distincţie este acordată nu doar pentru cariera mea în slujba ţării mele, ci şi Băncii Naţionale a României, a cărei politică monetară - aşa cum aţi subliniat şi dumneavoas­tră - a făcut ca România să nu se confrunte cu o criză financiară. Vă rog să primiţi, domnule Ambasador, recunoştinţa mea şi a echipei Băncii Centrale a României pentru aceste aprecieri".

Guvernatorul Băncii Centrale a mai spus că dacă ar fi să caute câteva cuvinte cheie pentru a defini ce a însemnat de-a lungul timpului, dar şi ce înseamnă astăzi BNR, acestea sunt, cu certitudine, "o instituţie solidă, stabilă, credibilă, reformatoare şi dinamică".

De asemenea, ambasadorul Franţei a apreciat în discursul său şi pasiunile domnului Isărescu, în special aceea pentru viticultură. În acest sens, Mugur Isărescu a comentat: "Un vin bun se face tot atât de greu ca şi o politică monetară bună. Politica monetară trebuie să fie echilibrată precum vinul".

Ordinul acordat guvernatorului BNR reprezintă cea mai înaltă dis­tincţie civilă şi militară franceză, care a fost instituită în 1802 de Napoleon Bonaparte. Printre personalităţile din ţara noastră care au fost distinse cu acest ordin se numără fostul tenisman Ilie Năstase, care a primit titlul de Cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare în 2009, şi Teodor Baconschi, ministru de externe care a primit titlul de Comandor al Ordinului Legiunii de Onoare în 2010.

"Modificările de până la 3-4% ale cursului de schimb nu trebuie băgate în sea­mă şi nu ar trebui să se vadă imediat în preţuri", a declarat, vineri, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, la sfârşitul ceremoniei în care a fost distins cu titlul de Ofiţer al Ordinului Legiunii de Onoare. Domnia sa a subliniat că aprecierea leului mai temperează anticipaţiile conform cărora moneda naţională s-ar deprecia sau descurajează persoanele care "tendenţios" vorbeau despre depreciere, ca justificare pentru creşterea preţurilor. "Altminteri, modificări de 1-2% ale cursului nu ar trebui să se vadă imediat în preţuri. Cred că preţurile din România vor ajunge să aibă o mult mai mare independenţă faţă de evoluţiile din exterior", a adăugat domnul Isărescu.

Moneda europeană s-a apreciat, vineri, cu 1,11 bani, BNR afişând un curs de referinţă de 4,2127 lei/euro. Pe 3 martie anul curent, euro a fost cotat la 4,2016 lei, fiind cel mai redus nivel de la începutul lunii iunie 2010.

Henri Paul, amabasadorul Franţei în România, a declarat că, la nivel internaţional, este nevoie de o coordonare a politicilor economice, inclusiv în domeniul cursului de schimb, aceasta fiind una dintre problemele funcţionării sistemului financiar internaţional. Alte probleme sunt vulnerabilitatea cauzată de volatilitatea fluxurilor de capital şi insuficienţa activelor sigure de rezervă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb