România a ajuns la o inflaţie negativă, de minus 0,8%, de la 170% în 1991, iar rezervele valutare au crescut de la 54 de milioane de dolari la 35 de miliarde de dolari în cei 25 de ani de la redeschiderea pieţei valutare, potrivit declaraţiilor de ieri ale guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu: "În 1991, rata inflaţiei a fost de 170%, în anul următor a fost 300%. Preţurile erau în dolari, românii fugeau de leu, iar acum avem inflaţie negativă. Rezerva valutară, cred că au luat luna cea mai bună (colegii săi - n.r.), era de 54 de milioane de dolari. În acest moment avem 35 de miliarde de dolari rezerve, iar rezerva de aur aproape s-a dublat şi cantitativ, şi datorită evoluţiei preţurilor internaţionale".
Totodată, dobânda medie a BNR era de 18%, iar acum e 1,75% pe an, mai reiese din datele prezentate de şeful BNR. Potrivit domniei sale, întreaga bază monetară a României este de 70 de miliarde de lei, respectiv 15 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că emisiunea BNR este dublu acoperită prin rezerve.
Din prezentarea făcută de domnul guvernator mai reiese că în 1991 erau doar 6 participanţi la piaţa valutară (nr. bănci), iar în anul curent sunt 37.
Mugur Isărescu a mai precizat că în 1991, când s-a redeschis piaţa valutară în România, s-a început de la Guvernul Petre Roman: "Aceştia s-au ocupat cu reforma şi transformarea din temelii a economiei româneşti. Lansarea primei licitaţii a fost rodul efortului mai multor entuziaşti de la acea vreme din conducerea BNR, din câteva direcţii de specialitate şi cu sprijinul asistenţei tehnice de la FMI şi de la Banca Belgiei".
Primul calculator obţinut de Banca Naţională a fost făcut cadou de echipa de asistenţă tehnică condusă de FMI. Conform lui Isărescu, la acel moment, reoprezentaţii FMI şi-au făcut cruce că într-o bancă naţională nu exista un calculator.