Mugur Isărescu: Încetinirea creşterii economice elimină riscul supraîncălzirii economiei

R.P.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 octombrie 2007

Mugur Isărescu: Încetinirea creşterii economice elimină riscul supraîncălzirii economiei

Încetinirea creşterii economice a României nu este alarmistă ci una de bun augur, întrucât limitează presiunile inflaţioniste şi pericolul supraîncălzirii economiei, a declarat, ieri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe susţinută în Bucureşti. În privinţa slăbirii creşterii economice din ultimele luni, Isărescu a precizat că reprezintă un semn că ne apropiem de potenţialul real al României, o creştere peste acest potenţial putând duce la inflaţie şi la supraîncălzirea economiei.

El a precizat că inflaţia, creşterea economică şi datoria externă reprezintă triunghiul macrostabilităţii economiei, ale cărui componente trebuie supravegheate atent. Guvernatorul a precizat că presiunea inflaţionistă duce la creşterea preţurilor şi a deficitului de cont curent, întrucât în ţară intră tot mai multe importuri. Un efect negativ al creşterii economice este corecţia cursului de schimb. Guvernatorul BNR a spus că efectele corecţiei cursului de schimb sunt mai mult negative decât pozitive. "Raportul benefic dintre aprecierea şi deprecierea cursului este de 1 la 3. Atunci când cursul se apreciază, ajută cu 1 la sută la scăderea inflaţiei, iar când se depreciază, impactul este de trei procente asupra creşterii inflaţiei, întrucât există un puternic efect psihologic creat de creşterea preţurilor", a precizat Isărescu.

În privinţa deficitului de cont curent, guvernatorul a spus că toate efectele acestuia sunt negative. El a precizat că, totuşi, este important că am ieşit din euforia senzaţiei că deficitul de cont nu este un lucru rău. "Ne-am întins cu mult peste plapumă, trebuie să spunem că un deficit extern de 14 la sută este extrem de ris-cant", a adăugat guvernatorul. Acesta a precizat că BNR stă "cu arma la picior", pentru a lua măsuri de corecţie a deficitului extern. Contul curent trebuie să intre pe corecţie, însă BNR nu va adopta măsuri drastice, "nu vrem să fim talibani", a adăugat Isărescu. Vom fi cu un ochi pe curs, care are o importanţă foarte mare într-o ţară mică cum e România, şi cu altul pe nivelul investiţiilor de capital, la contextul internaţional, la inflaţie, la creşterea economiei, a mai spus Isărescu.

Produsul Intern Brut (PIB) a crescut în primul semestru al anului cu numai 5,8%, faţă de 7,4% în aceeaşi perioadă a anului trecut. Potri-vit Comisiei Naţionale de Prognoză, România va înregistra în acest an o creştere economică de 6,1 procente, în scădere faţă de 6,5 procente cât era estimarea iniţială din această primăvară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb