Mugur Isărescu: Intermedierea financiară din România va creşte la 50% din PIB până în 2014

N.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 24 august 2007

Mugur Isărescu: Intermedierea financiară din România va creşte la 50% din PIB până în 2014

Gradul de intermediere financiară din România ar trebui să urce la 50% din produsul intern brut (PIB), cât este în prezent media înregistrată în ţările din Europa Centrală şi de Est, de la 27,2%, cât era la finalul lui 2006, a spus guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, citat de NewsIn.

Pentru atingerea ţintei avute în vedere pentru 2014, anul când România şi-a propus să adopte moneda europeană, e nevoie de o creştere anuală a gradului de intermediere financiară cu 2,4 puncte procentuale, ceea ce ar echivala cu un avans mediu anual al creditului neguvernamental de 13,5%, în termeni reali, excluzând influenţa exercitată de inflaţie.

Între 2001 şi 2006, intermedierea financiară din România a crescut în medie cu 3 puncte procentuale pe an, iar împrumuturile acordate firmelor şi populaţiei au sporit, în medie, cu 34% în termeni reali.

Guvernatorul BNR ia în considerare o creştere a intermedierii financiare din România, respectiv o creştere a ponderii creditelor neguvernamentale în PIB la 33,4% pentru acest an, de la 27,2% cât era în 2006. Media gradului de intermediere financiară din ţările din regiune trecea uşor la sfârşitul anului trecut de 50%, în vreme ce media din zona euro depăşea 100%.

Comparativ cu evoluţia înregistrată de România, Letonia şi Estonia au înregistrat o expansiune rapidă de 8-10 puncte procentuale pe an, ajungând în prezent la o intermediere de peste 80% din PIB. Polonia a avut o creştere mai lentă, de un punct procentual pe an, iar în prezent creditele sale neguvernamentale reprezintă 32,5% din PIB, în timp ce Slovacia şi Cehia s-au confruntat cu o plafonare şi ulterior chiar cu o reducere cu 1-2 puncte procentuale pe an, astfel încât intermedierea financiară din aceste ţări se situează la circa 40% din PIB.

Guvernatorul a prezentat la Bacău o dizertaţie cu titlul "Intermedierea financiară în România în perioada 1990-2007", cu ocazia primirii titlului de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii "George Bacovia" din localitate.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb