Mugur Isărescu: "Inundaţiile creează presiune asupra inflaţiei"

CĂTĂLIN OPREA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 21 iulie 2005

Ţinta stabilită pentru acest an nu va fi totuşi afectată l Noile politici economice trebuie prezentate la Bruxelles în această toamnă

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a afirmat, ieri, că inundaţiile din ultima perioadă creează presiune asupra inflaţiei, însă nu va fi afectată rata medie a acestui indicator, stabilită pentru anul 2005, în speţă 8,1%. Guvernul a aprobat pentru acest an, la rectificare, o ţintă de inflaţie de 7,5%, după ce la începutul anului ea era stabilită la 7%.

Mugur Isărescu a prezentat, în cadrul unui seminar dedicat "Programului Economic de Preaderare, ediţia 2005" (PEP), politica monetară pe termen mediu a băncii centrale, respectiv ţintirea inflaţiei pe anul 2005 şi date privind flexibilitatea cursului de schimb valutar. PEP este precursor al programelor de convergenţă şi stabilitate economică, elaborate de către statele membre ale Uniunii Europene. Acesta este un program complex, care evidenţiază, într-un cadru unitar şi corelat, politicile economice propuse pentru implementare, în scopul îndeplinirii criteriilor economice pentru integrarea în piaţa unică europeană. După adoptarea sa de către Guvernul României, acesta devine un document de guvernare şi, ca atare, politicile economice stabilite sînt aplicate. Programul este în fapt o prioritizare a politicilor economice la care s-au angajat autorităţile în funcţie de obiectivul aderării la UE. Ediţia 2005 a PEP va fi elaborată în concordanţă cu cerinţele Comisiei Europene (CE) şi va avea în vedere actualizarea PEP pe 2004, bazată pe principalele orientări de politică economică din perioada 2005-2008. Această ediţie va trebui transmisă la Bruxelles, după jumătatea lunii octombrie, dar nu mai tîrziu de 1 decembrie 2005.

Principalele abordări evidenţiate în program privesc evoluţia macroeconomică a ţării şi sînt elaborate în cadrul Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), pe baza celor mai recente date oferite de Institutul de Statistică şi analizelor proprii. Principala cerinţă a CE este furnizarea unui cadru macroeconomic consistent şi coerent, care să identifice principalele obiective ale politicii Guvernului cu obiectivele intermediare corespunzătoare aderării.

Guvernatorul BNR sfătuieşte statul să se împrumute de pe piaţa internă

În cadrul alocuţiunii suţinută ieri, Mugur Isărescu a declarat că Banca Naţională are, începînd cu noiembrie 2004, o nouă abordare privind flexibilitatea cursului de schimb, ceea ce se traduce în fapt prin intervenţii mai puţin frecvente ale BNR şi acordarea unui rol sporit pieţei în determinarea cursului de schimb. În altă ordine de idei, guvernatorul BNR a atenţionat Guvernul că, dacă vrea să se împrumute, să o facă în interiorul ţării, iar nu din exterior, amintind că în România intră curent 6 miliarde de euro, bani proveniţi în principal de la aşa-numiţii "căpşunari" (n.r. - românii care muncesc în străinătate).

Leul se va aprecia moderat

În ceea ce priveşte trecerea de la leul "comercial" (cursul de schimb determinat preponderent de tranzacţiile comerciale) la leul "financiar" (cursul determinat, în primul rînd, de evoluţia fluxurilor financiar-externe), Isărescu a afirmat că există în continuare posibilitatea unei aprecieri moderate a monedei naţionale, dar cu riscul volatilităţii în ambele sensuri. Guvernatorul BNR a mai precizat că Banca Centrală a stabilit ca dată ţintă pentru intrarea noastră în zona euro, perioada 2012-2014, iar participarea la ERM II în perioada 2010-2012.

Pe de altă parte, obiectivele BNR pentru perioada 2005-2006 sînt: continuarea dezinflaţiei treptate (5% în 2006), trecerea la ţintirea directă a inflaţiei ca strategie de politică monetară şi eliminarea ultimelor restricţii privind contul de capital, banca centrală întărindu-şi, totodată, capacitatea de prognoză a inflaţiei. Pentru perioada 2007-2009, guvernatorul BNR a spus că se doreşte consolidarea unei inflaţii scăzute, pînă la 1,5 puncte procentuale peste cei mai performanţi membri ai UE, experienţa internaţională arătînd că băncile centrale din 21 de ţări au adoptat strategia de ţintire a inflaţiei cu performanţe ridicate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb