Spaniolii ar putea să îşi aducă muncitori din Moldova sau Bulgaria, din cauza problemelor existente la Oficiul pentru Migraţia Forţei de Muncă din ţara noastră. După ce săptămîna trecută, Aurel Teodorescu, directorul acestui oficiu, a intrat în greva foamei protestînd împotriva mafiei de pe piaţa migraţiei forţei de muncă, mai ales pe realţia cu Spania, spaniolii au contraatacat. Reprezentanţii Asociaţiei Academice de Administraţie Publică "Europa" au dezvăluit sesizările pe care Ambasada Spaniei şi patronatele din Spania le-au făcut Ministerului Muncii şi primului minis-tru.
Vinovaţi de această situaţie, în opinia Asociaţiei "Europa", sînt chiar Aurel Teodorescu şi Daniela Andreescu, secretar de stat în Ministerul Muncii. "Cuplul Andreescu-Teodorescu se bucură de susţinerea permanentă a domnului Cocoş, soţul celebrei Elena Udrea, sfetnica numărul unu a preşedintelui Traian Băsescu", a declarat Bogdan Drăghici, preşedintele Asociaţiei "Europa".
Această încrengătură de relaţii viciază intermedierea dintre spanioli şi muncitorii români care sînt obligaţi să achite suprataxe ce intră în buzunarul firmelor căpuşă susţinute de tandemul Andreescu-Teodorescu. Potrivit afirmaţiilor făcute de Bogdan Drăghici, celor care pleacă cu contracte de munca în străinătate li se solicită adeverinţe medicale făcute la cabinetul lui Dorin Cocoş. Acest centru de asistenţă medicală este "o căpuşă a Institutului Mina Minovici în care intră anual, din informaţiile noastre, milioane de euro", a precizat sursa citată. Interesele Danielei Andreescu şi ale lui Aurel Teodorescu s-ar mai intersecta şi cu afaceri privind transportul muncitorilor (una din firmele menţionate fiind AMAD Touristik SRL) sau cu obligativitatea acestora să cumpere ghiduri turistice. Banii cîştigaţi din vînzarea acestor ghiduri se împart între OMFM şi editurile care aparţin aceluiaşi grup de interese.
Bogdan Drăghici a specificat că, deşi angajatorii spanioli preferă firmele persoanelor fizice care au intrat pe piaţa de intermediari, deoarece practică servicii mai ieftine, OMFM acuză aceste societăţi de afaceri ilegale.
Nedestituirea din funcţie a celor doi reprezentanţi ai instituţiilor statului va atrage ieşirea în stradă la sfîrşitul acestei luni a membrilor Asociaţiei "Europa".
Românii plecaţi în străinătate cu contracte de muncă prin intermediul OMFM au fost de 55.000 în 2004 şi de 30.300 pînă la 31 august 2005. În Spania au plecat în 2005, 6.400 cetăţeni români, iar contractele de muncă încheiate în străinătate le-au adus lucrătorilor 136 milioane euro anul trecut, conform datelor OMFM.