MUNGIU-PIPPIDI, SAR: "Ar trebui să existe o corelare între programul de guvernare şi cheltuirea fondurilor europene"

A.V.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 8 martie 2017

"Ar trebui să existe o corelare între programul de guvernare şi cheltuirea fondurilor europene"

La nivel naţional ar trebui să existe o corelare între programul de guvernare şi programul de cheltuire a fondurilor europene, astfel încât rata de absorbţie a acestor bani să fie mai mare, este de părere Alina Mungiu-Pippidi, preşedintele Societăţii Academice din România (SAR).

Domnia sa a declarat ieri, cu ocazia lansării raportului anual al SAR intitulat "Fondurile europene, blestem sau binecuvântare?": "Pros-peritatea în Româ-nia a crescut, integrarea europeană este un succes. Nu este adevărat că am dat mai mulţi bani decât am primit de la UE. În mod constant am primit mai mulţi bani decât am dat. Dar, performanţele în domeniul fondurilor europene sunt sub aşteptări, profitul colectiv pare că e ceva mai mic decât ne-am aşteptat, iar ameninţarea din viitor e că numai cine va fi mai performant va rămâne în cercul de bază al Uniunii Europene".

Raportul arată că, la zece ani de la aderarea României la UE, autorităţile nu au fost suficient de eficiente în implementarea politicilor publice în domeniile ce au beneficiat de fonduri europene. Autorii au menţionat: "A existat o presiune aplicată de către funcţionarii publici pe îmbunătăţirea ratei de absorbţie, fiind pus accentul pe cheltuirea banilor, care nu este singurul efect ce contează".

În plus, autorii atrag atenţia că "s-a putut observa o rată de neîndeplinire a indicatorilor de program de circa 60%".

La acelaşi eveniment, Ludovic Orban, fost ministru al Transporturilor, a declarat că ţara noastră a cheltuit aproximativ 75% din banii alocaţi sectorului transporturilor. "Vă spun de ce nu avem infrastructură: sunt chestiuni de natură politică. Din 2009 în 2016 s-au succedat la Transporturi 11 miniştri. Adică media (n.r. în funţie) este de şapte luni şi ceva. Păi, în perioada asta nici nu te-ai acomodat. Plus că fiecare ministru şi-a adus cohorta de oameni. Un ministru al Transporturilor e privit în Guvern un soi de paria. E privit paria de premier pentru că e un posibil competitor politic, ministrul de Finanţe se uită câş. Ministrul Transporturilor a fost întotdeauna desconsiderat", a spus domnul Orban.

Raportul SAR are cinci mari capitole, care abordează prognoza economică, absorbţia fondurilor europene, fondurile europene în învăţământul superior, programele din sistemul de sănătate şi o evaluare a Master Planului General de Transport.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb