Sistemul alternativ de tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti, rebranduit "AeRO", s-a umplut de emitenţi, în contextul desfiinţării Rasdaq, însă instanţele au început să anuleze deciziile AGA de mutare.
În această situaţie sunt "Vulturul" Comarnic şi "Spit Bucovina".
La cererea SIF Muntenia şi Univers SA, Tribunalul Prahova a constatat, ieri, nulitatea Hotărârii Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor "Vulturul" Comarnic de mutare a companiei pe ATS. Totodată, Univers SA a obţinut o decizie similară la Tribunalul Suceava contra Spit Bucovina. Deciziile instanţelor pot fi atacate cu apel.
"În numeroase cazuri, au fost adoptate cu încălcarea normelor legale, de către emitenţi listaţi pe Piaţa Rasdaq, hotărâri AGEA privind transferul în cadrul unor sisteme alternative, Aero sau Sibex", ne-a spus avocatul Cristian Duţescu, care a reprezentat SIF Muntenia. Domnia sa a adăugat: "Este necesar ca puterea judecătorească să sancţioneze fără echivoc aceste încălcări ale dispoziţiilor legale.
Este limpede pentru orice investitor că normele sistemelor ATS din România oferă în prezent mai puţină protecţie acţionarilor faţă de cea care era oferită pe Piaţa Rasdaq. De aceea, orice încălcare a dispoziţiilor legale odată cu adoptarea unei hotărâri AGEA privind transferul de pe Piaţa Rasdaq în cadrul unui ATS este cauzatoare de prejudicii pentru acţionarii minoritari".
În opinia avocatului, consecinţa constatării nulităţii unei hotărâri AGEA, adoptate în termenul de 120 de zile prevăzut de Legea nr. 151/2014 (de desfiinţare a Rasdaq), prin care s-a stabilit iniţierea demersurilor pentru admiterea la tranzacţionare în cadrul unui ATS, este naşterea dreptului de retragere pentru acţionarii care au votat împotriva listării pe ATS sau au lipsit de la AGEA.
"ASF ar trebui să monitorizeze atent toate situaţiile în care au fost atacate hotărârile AGEA ale societăţilor listate pe Rasdaq şi să nu decidă admiterea la trazancţionare în cadrul ATS până când nu vor fi finalizate definitiv litigiile respective", ne-a mai spus domnul Duţescu, adăugând: "Altfel, în ciuda lichidităţii reduse a acestor emitenţi, există riscul ca investitori de bună-credinţă să cumpere acţiuni ale unui emitent care se va delista din cauza anulării hotărârii AGEA de aprobare a listării, iar o astfel de situaţie nu este reglementată de normele incidente".
SIF Oltenia deţine un pachet de 73,74% din "Univers" SA, care a susţinut SIF4 în litigiul cu "Vulturul".
Conform unor surse, motivul contestaţiei contra "Vulturul" era legat de modalitatea de vot în AGA, condiţiile în care nu se discutase succesiunea, iar deţinerea lui Chelu nu fusese împărţită moştenitorilor.
Acţionarii "Vulturul Comarnic" au ales, la finalul lunii august, o nouă conducere, formată din urmaşii omului de afaceri Cătălin Chelu, decedat, în 2014.
Potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti, din noul Consiliu de Administraţie al "Vulturul Comarnic" fac parte Constatin Cătălin Chelu - fiul lui Cătălin Chelu, Doina Ramar, mama acestuia, şi Ioil Rus.
La Adunarea Generală au fost prezenţi SIF3 Transilvania şi Altur Slatina, care au deţineri de 7,12%, respectiv 2,17% din VULT, dar a lipsit SIF4 Muntenia, care are în portofoliu un pachet de 31,19% din companie.
Conform datelor de la BVB, între acţionarii "Vulturul" Comarnic figurează încă defunctul Cătălin Chelu, cu o deţinere de 49,27%.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.09.2015, 00:59)
Consider legal retragerea actionarilor dupa AGEA intrucat la listarea pe rasdaq nu li s-a solicitat acordul. Acum , daca m-ai pus pe un sistem de tranzactionare cu o anumita deschidere- RASDAQ- vii acum si-mi spui ca defapt eu nu mai am drepturile cu care tu m-ai inscris in sistem obligatoriu iar eu pierde si sunt prejudiciat. In sistem Rasdaq aveam dreptul la alegerea CA pe baza de vot cumulativ, acum nu mai am. Nu este c orect. ASF incaseaza sume enorme si nu stie de ce. pentru ceea ce promoveaza ei ar trebui toti sa fie raspnzatori pecuniari iar in subsidiar, DNA ar trebui sa-i inchida pe toti.
2. mai multa vigilenta
(mesaj trimis de mariusica în data de 25.09.2015, 09:09)
ASF-ul si Politia Economica trebuie sa verifice toate firmele pe unde sunt bagati cheliosii. Toate au probleme si se fura ca-n codru. Au toate ingredientele, evaziune, tot ce vrei... Nu mai stati pasivi! Chelu a distrus economia, iar acum astia continua seria... Economia romaneasca e prea mica pentru personaje gen Gordon Gekko cretinilor! Ridicati-va de pe scaunele voastre plusate si iesiti in teren! Dutescu e un incompetent si vaneaza cascavalul ca de obicei... Aici e nevoie de mai mult din partea autoritatilor.
3. remar
(mesaj trimis de eu în data de 25.09.2015, 10:51)
ASF,va rog,cand faceti ceva pt noi,actionarii minoritari de la RMAR Pascani,sa ne primim banii pe actiuni?!?!