Muzeul Naţional de Artă al României marchează pe 19 februarie Ziua Naţională Constantin Brâncuşi printr-o o serie de activităţi destinate atât adulţilor, cât şi copiilor.
Potrivit MNAR publicul adult este invitat la un tur ghidat al operelor lui Brâncuşi aflate în Galeria de Artă Românească Modernă, susţinut de muzeograful Miruna Moraru.
"Lucrări precum Somnul, Danaida, macheta pilonului Porţii Sărutului, Scaun, Cap de copil, Supliciul, Prometeu sau Rugăciunea vor fi prezentate şi contextualizate în cadrul întregii opere brâncuşiene", precizează instituţia muzeală. Copiii cu vârste de 8 - 14 ani sunt invitaţi să pătrundă în universul operei brâncuşiene prin intermediul jocului, al simţurilor şi al experienţei directe în cadrul deosebit al atelierului "Pasărea ascunsă în piatră". Aceştia vor vizita operele originale ale lui Brâncuşi în sala dedicată din Galeria de Artă Românească Modernă, apoi vor fi însoţiţi în atelierul vizual-tactil dedicat marelui sculptor unde vor avea ocazia să lucreze cu piatră, lemn şi bronz şi cu instrumente importante folosite de Brâncuşi, precum dalta, pila sau piatra de ascuţit. Spaţiul-atelier "Pasărea ascunsă în piatră" a fost conceput şi realizat de către specialiştii în educaţie ai Muzeului Naţional de Artă Modernă - Centrul Georges Pompidou din Paris şi donat în 2007 Muzeului Naţional de Artă al României. MNAR este deţinătorul celei mai mari colecţii de opere ale lui Constantin Brâncuşi din România. Participarea la atelierele pentru copii se face cu înscriere prealabilă. Participarea la turul ghidat se va face în baza biletului de intrare la Galeria Naţională şi în limita a 30 persoane. Preţul biletului de intrare este de 24 lei la care se aplică reduceri şi gratuităţi. Ghidajul este gratuit.