NAI Romania: Piaţa hotelieră din Craiova devine internaţională

A.B.
Piaţa de Capital / 17 decembrie 2024

NAI Romania: Piaţa hotelieră din Craiova devine internaţională

Numărul de camere hoteliere din Craiova va creşte cu 30-40% în următorii cinci ani, odată cu dezvoltarea accelerată a industriei turistice locale şi pe fondul unui deficit de spaţii de cazare, estimează Appraisal & Valuation SA, compania deţinătoare a brandului NAI Romania & Moldova şi emitent listat pe BVB (simbol: APP). Aceasta creştere ar putea echilibra decalajul de spaţii de cazare faţă de Cluj-Napoca (peste 8.000 de camere) şi Bucureşti (peste 15.000 de camere).

În acest moment, piaţa hotelieră din capitala Olteniei este dominată de hotelul Ramada, care are 162 de camere, fiind cea mai mare unitate de cazare din judeţul Dolj, dintr-un total de 1.386 de camere. Numărul spaţiilor de cazare disponibile în acest judeţ este unul dintre cele mai mici din ţară, raportat la mărimea populaţiei, la puterea economiei locale şi la fluxul de vizitatori, care sosesc în Craiova atât în scop turistic, cât şi de afaceri.

Creşterea numărului de vizitatori în Craiova este confirmată, în primul rând, de creşterea explozivă a numărului de turişti care sosesc, mai ales în luna decembrie, pentru a vizita Târgul de Crăciun, care a ocupat, atât în 2023, cât şi în 2024, locul al doilea în clasamentul celor mai frumoase astfel de târguri, organizată de site-ul European Best Destinations.

În 2024, pe primul loc a fost târgul din Gdansk (Polonia), iar în urma celui de la Craiova s-a situat cel de la Geneva (Elveţia), peste 80% dintre voturile acordate Craiovei provenind din afara României. Graţie acestei atracţii sezoniere, "capitala" Olteniei a atras circa 12.300 de turişti în decembrie 2021, respectiv 15.500 în aceeaşi lună a anului următor şi aproape 21.000 în decembrie 2022. Astfel, creşterea din decembrie 2023 a fost de 70% faţă de decembrie 2021.

Deşi numărul de vizitatori nu poate rivaliza, deocamdată, cu cel al altor destinaţii de top din ultima lună a anului, precum Braşov sau Sibiu, numărul turiştilor este semnificativ mai mare decât totalul camerelor de cazare din judeţul Dolj, astfel că rezervările se fac cu 2-3 săptămâni înainte, în cea mai aglomerată perioadă din an (luna decembrie).

Potenţialul pieţei a atras atenţia unor branduri celebre din industria globală ospitalităţii, între care Hilton are deja în construcţie un hotel, compus din parter plus zece etaje. Grupul Accor pregăteşte deschiderea a trei hoteluri, în timp ce Marriott analizează deschiderea unui hotel de patru stele. Cel puţin alte trei hoteluri, de mai mici dimensiuni, sunt în construcţie în capitala Olteniei.

"Craiova este, fără îndoială, unul dintre diamantele nedescoperite din România, care a început să strălucească la ceas de iarnă, în ultimii ani, graţie Târgului de Crăciun, dar care are potenţial de a urca între destinaţiile turistice preferate de-a lungul întregului an. Interesul turiştilor este în creştere, iar autorităţile locale răspund prin organizarea acestui târg anual, dar şi prin pregătirea lansării celui mai mare parc de distracţii din sudul României.

La rândul lor, investitorii au sesizat oportunitatea şi vor creşte numărul de camere de cazare, în următorii cinci ani, pentru a acoperi o nevoie din ce în ce mai ridicată. În ultimele săptămâni din an, toate facilităţile de cazare din Craiova şi aproape toate din judeţul Dolj sunt rezervate cu mult timp înainte, iar preţurile urcă accelerat.

S-a tot discutat despre principalii poli de dezvoltare economică a României - Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi, Braşov, Constanţa, Oradea şi alte municipii - dar, în următorul deceniu, şi despre Craiova vom auzi veşti din ce în ce mai bune", a declarat Andrei Botiş, CEO Appraisal & Valuation SA (NAI Romania & Moldova).

Între atuurile Craiovei, echipa NAI România câteva dintre acestea.

Poziţionarea excelentă, care face ca municipiul de 234.000 de locuitori să nu aibă "un rival" pe o rază de 230 km la est (Bucureşti), 340 km la vest (Timişoara), peste 250 km la nord (Braşov) şi 260 km la sud (Sofia).

Industria puternică (automobile, locomotive, generatoare electrice, componente auto) reprezintă 70% din economia locală.

Piaţa imobiliară este în creştere, existând atât cerere din partea cumpărătorilor, cât şi disponibilitate în rândul investitorilor pentru a dezvolta noi proiecte.

Centru universitar care asigură forţă de muncă specializată economiei locale: Universitatea din Craiova este pe locul al 8-lea, ca număr de studenţi, în România (17.700), în anul universitar 2024-2025, iar acestora li se adaugă cei circa 3.000 de studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova.

Atracţiile turistice, între care se numără Parcul Nicolae Romanescu (al treilea cel mai mare parc natural urban din Europa), Muzeul de Artă (care găzduieşte opere de Constantin Brâncuşi), Grădina Botanică şi clădirile istorice din centrul oraşului.

Drumul expres Craiova-Piteşti, a cărui finalizare este aşteptată pentru primăvara anului viitor, va face ca întreaga distanţă până la Bucureşti să fie parcursă exclusiv în regim de mare viteză (120-130 km/h) faţă de actuala viteză medie de 82 km/h.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb