Năsui: "USR propune demonopolizarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate"

T.B.
Politică / 12 decembrie 2023

Năsui: "USR propune demonopolizarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate"

Parlamentarii USR au propus, marţi, o modificare în sistemul de sănătate, astfel încât fiecare pacient să poată opta dacă rămâne asigurat la stat sau preferă un abonament sau o asigurare la privat, conform agerpres.ro.

Potrivit sursei menţionate, "Un lucru extraordinar care s-a întâmplat în România în ultimii 33 de ani este tocmai deschiderea către privat, faptul că au putut să apară clinici private, spitale private şi această concurenţă care s-a făcut statului. Această concurenţă este cumva neloială, în sensul în care fiecare cetăţean român plăteşte contribuţia de asigurări sociale de sănătate 10% din absolut orice venit, dar nu beneficiază neapărat de banii aceia decât în sistemul de stat. Dacă vrea să se ducă într-un sistem privat, trebuie să mai dea o dată bani din buzunarul lui. Există şi posibilitatea ca furnizori privaţi să fie în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, dar şi acolo sunt o grămadă de impedimente şi o grămadă de probleme. (...) E trist să ai oameni care plătesc şi care nu beneficiază sau trebuie să plătească, să susţină două sisteme în momentul în care chiar au nevoie", a spus deputatul USR Claudiu Năsui în cadrul dezbaterii "Dreptul pacientului de a alege în sănătate", organizată de vicepreşedintele comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaţilor, Emanuel Ungureanu.

Năsui a menţionat că USR îşi doreşte demonopolizarea CNAS şi introducerea concurenţei în sănătate, iar fiecare pacient să poată opta pentru asigurarea sau abonamentul de sănătate pe care îl va avea, transmite sursa indicată.

Conform sursei menţionate, "Sănătatea este a doua cea mai mare cheltuială a statului român. Prima sunt pensiile. Noi ne-am dorit o reformă neutră bugetar, iar asta credem că este demonopolizarea CNAS, introducerea acestui factor de concurenţă. Ce înseamnă demonopolizarea CNAS în mod concret? Înseamnă că fiecare pacient să poată să facă opt-out de la serviciile CNAS pe pachetul de bază. Practic, înseamnă să deschizi piaţa aceasta a asigurărilor sau a abonamentelor. Fiecare pacient să primească 150 de lei pe lună de la stat pentru alegerea aceasta, deci el să îşi aleagă asiguratorul cu o finanţare care îi urmează alegerea. 150 de lei pe lună este mai puţin de jumătate din CASS plătit pe un salariu minim", a explicat Claudiu Năsui.

El a adăugat că, în cazul în care abonamentul sau asigurarea de sănătate ar costa mai mult de 150 de lei pe lună, pacientul poate achita diferenţa din buzunarul propriu, relatează sursa.

Claudiu Năsui a menţionat că pentru bolnavii cu boli cronice sau patologii mai ridicate vor rămâne valabile programele naţionale de sănătate cuprinse în bugetul CNAS, potrivit agerpres.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. altul care propune fara sa stie tot o forma de atac la banul public...

    a demonopoliza ... ei se refera a se imparti ciolanul la mai multi pentru furt.

    s c c r e t 

    as prefera sa merg la privat pt bolile cronice si patologii ridicate si pt maruntisuri sa merg la stat. dar s-ar dubla necesarul de bani pt CNAS

    Spitalele - furnizorii de servicii medicale - monopol (de stat); CNAS - client - monopol (de stat) prin urmare statul se poate aparea de stat? Corb la corb nu-si scoate ochii, doar ca in acest caz corbul e singur si nu se poate impusca singur in picior. De ce unii furnizorii primesc plafon decontat de CNAS si nu primeste pacientul plafon si sa si-l foloseasca unde doreste?

    USR --- eroii luptei anticoruptie, dar numai in campanie,

    cand sunt ei luati la rost de justitie striga "jos cu justitia ca arma politica"

    sunt extrem de jalnici 

    Finally .. o propunere logica. Competitie si responsabilitate individuala nu comunizarea asta idioata de acum, in care unii platesc 1 leu, altii sunt scutiti si altii platesc 10lei, dar toti beneficiaza la fel. N-o sa se intample prea curand, e o problema de mentalitate in tara asta

     

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb