Ţările membre ale NATO discută despre stabilirea unei ţinte privind cheltuielile pentru apărarea civilă şi sprijinul pentru Ucraina ca obiective ale bugetului militar, a afirmat luni premierul suedez Ulf Kristersson, transmite Reuters, care afirmă cele ce urmează.
Numeroase state NATO şi-au sporit deja cheltuielile militare de la începerea invaziei ruse în Ucraina în februarie 2022, însă ele sunt presate acum de preşedintele american Donald Trump să meargă mai departe şi să cheltuiască pentru apărare cel puţin 5% din produsul intern brut (PIB), mult peste ţinta actuală de 2%.
Kristersson a declarat presei la Stockholm că la Summitul de la Haga, din luna iunie, s-ar putea conveni o ţintă superioară nivelului de 3% din PIB, împreună cu o a doua ţintă pentru alte cheltuieli mai generale legate de securitate şi apărare.
''Este o discuţie în desfăşurare, al cărei final nu îl putem vedea deocamdată, cu privire la posibilitatea ca NATO, în paralel cu ţinta pentru apărare militară, să aibă o ţintă pentru apărare civilă, pregătire, sprijin pentru Ucraina şi alte asemenea lucruri'', a spus el.
Ţinta cheltuielilor de apărare ar putea fi ''stabilită la 3,5% cu un supliment de 1,5% pentru acele lucruri care sunt legate de apărarea civilă, sprijinul pentru Ucraina şi alte lucruri care sunt în afara domeniilor de apărare militară imediată'', a explicat şeful guvernului suedez.
Potrivit estimărilor NATO, 23 dintre cele 32 de state membre ale Alianţei au atins sau depăşit anul trecut ţinta de 2% din PIB pentru apărare. Însă unele economii mari, precum Italia şi Spania, au cheltuit doar în jur de 1,5%, respectiv 1,3% din PIB pentru apărare, potrivit sursei citate.
Suedia a devenit al 32-lea stat membru al NATO în martie anul trecut, ceea ce a marcat un punct de cotitură după decenii de neutralitate militară. ''Sunt foarte hotărât ca noi, în Suedia, să ne ridicăm la înălţimea angajamentelor decise de NATO'', a declarat Ulf Kristersson.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.04.2025, 20:47)
daca nici acum nu intelegeti planul atunci faceti umbra pamintului degeaba .
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.04.2025, 21:08)
Care este planul?
Intreb fara misto, pur si simplu nu imi dau seama
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.04.2025, 21:22)
La misto sau nu totul se numeste , una peste alta , globalizare care contine si etapele incepute in 1989 o data cu dezmembrarea URSS . Cei care cindva au beneficiat de urmarile celui de al doilea razboi mondial prin sferele lor de influenta trebuie fie sa dispara fie sa se retraga .Nu mai e vremea lor .
1.3. Cacarcea (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Nicu Baros în data de 14.04.2025, 23:24)
Date-n kolo da dastept, nu stiu cu cine semeni
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2025, 06:12)
Suedezul are dreptate, mai ales la el in tara apararea civila trebuie intarita deoarece bandele de inslamisti si traficanti de droguri vor pune stapanire pe tara in curand. Asta inseamna sa permiti sa intre in Suedia toata pleava din afara, toti cretinii refuzati de altii, care aduc cu ei numai droguri, extremism islamic si alte nenorociri.