NAZARE: Măsurile luate în acest an sunt suficiente să valideze strategia de ajustare

G.B
Macroeconomie / 5 iulie 2021

Măsurile luate în acest an sunt suficiente să valideze strategia de ajustare

Măsurile luate în acest an sunt măsuri suficiente pentru Comisie astfel încât să valideze strategia de ajustare prezentată la Bruxelles şi de revenire la un deficit 3% până în 2024, a declarat, astăzi, ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, la evenimentul de lansare a parteneriatului dintre BVB şi Envisia dedicat actorilor din piaţa de capital, potrivit Agerpres.

Alexandru Nazare a spus:"Cred că am avut nişte efecte importante care au apărut după adoptarea bugetului. A fost un buget prudent, robust, care a fost elaborat într-o colaborare intensă cu Comisia Europeană. Am reuşit prin discuţii cu cei trei comisari cu atribuţii pe servicii financiare să construim acest dialog încă înainte de aprobarea bugetului. Ca atare, reacţiile de după au fost foarte bune. Reacţiile s-au transformat în aprobarea Programului de convergenţă şi aprobarea în Comisie şi în Consiliu a tuturor documentelor care ţin practic de strategia fiscal bugetară a României şi de procedura de deficit excesiv. Şi ca să rezumăm la o singură afirmaţie, dacă ne uităm la faptul că prognoza de creştere pe care o are Comisia şi prognoza noastră de creştere se suprapun, prognoza noastră de deficit pe 2021 şi prognoza Comisiei se suprapun, aceste date ne transmit că avem încrederea Comisiei Europene că măsurile pe care le-am luat în acest an, şi până la aprobarea bugetului şi după, sunt măsuri suficiente pentru Comisie astfel încât să valideze strategia de ajustare pe care am prezentat-o la Bruxelles şi de revenire la un deficit 3% până în 2024".

El a menţionat că procesul este unul dificil, care necesită disciplină bugetară importantă.

"Nu înseamnă că dacă până acum lucrurile au fost validate lucrurile vor continua. Lucrurile continuă dacă există un efort continuu. Şi dacă, evident, noi ne respectăm angajamentele", a precizat Alexandru Nazare.

El spus că un alt aspect "foarte important" a fost ridicarea perspectivei de la negativ la stabil în privinţa S&P. Ministrul Finanţelor a declarat că a avut dialoguri cu toate agenţiile de rating şi a prezentat măsurile adoptate.

Alexandru Nazare a mai afirmat: "În acelaşi timp, suntem în faţa unui moment în care majoritatea instituţiilor financiare internaţionale au ajustat în creştere în raport cu România, pozitiv, creşterea economică. Am plecat de la 4,3% care era considerat riscant, dacă vă amintiţi bine în februarie, chiar erau opinii că 4,3% ar fi foarte mult pentru situaţia, evoluţia pandemiei în ianuarie - februarie. După care, atât Banca Mondială cât şi Fondul Monetar şi Comisia au revenit şi au ajustat în creştere această prognoză. Noi am revenit şi am ajustat la 5%, iar Fondul a ajustat chiar de la 6 la 7%. E o situaţie fără precedent în care instituţii financiare internaţionale în acelaşi timp ajustează creşterea economiei. De obicei era invers. instituţiile financiare internaţionale erau pesimiste. Deci cred că această atitudine prudentă în a ne evalua creşterea şi în a ne evalua situaţia e o atitudine care ne duce într-o zonă de echilibru de care România are foarte mare nevoie".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb