NBG îndeamnă la consolidarea sistemului bancar elen

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 iunie 2011

NBG are deţineri de 13,2 miliarde euro în obligaţiuni ale statului elen şi de 1,6 miliarde euro în bonuri de trezorerie.

NBG are deţineri de 13,2 miliarde euro în obligaţiuni ale statului elen şi de 1,6 miliarde euro în bonuri de trezorerie.

"National Bank of Greece" şi-ar putea grupa operaţiunile din Europa de Sud-Est

Banca estimează că împrumuturile neperfomante vor atinge un vârf anul acesta

Conducerea "National Bank of Greece" SA (NBG), cea mai mare bancă elenă, a făcut un apel la consolidarea sectorului bancar din ţară.

"Crearea unor entităţi mai mari în sistemul bancar al Greciei ar aduce sinergii şi câştiguri care nu pot fi realizate prin nicio altă strategie", a declarat, săptămâna trecută, directorul executiv al NBG, Apostolos Tamvakakis. În opinia sa, "sistemul bancar elen nu trebuie să rămână pasiv în această perioadă critică, ci trebuie să ia măsuri importante de restructurare şi consolidare".

NBG şi-ar putea grupa operaţiunile din Europa de Sud-Est într-o singură entitate, pentru îmbunătăţirea flexibilităţii, realizarea de economii şi acces autonom la pieţele de capital, conform afirmaţiilor lui Tamvakakis. În afară de Grecia, NBG este prezentă în Bulgaria, România, Serbia şi Cipru.

Pe de altă parte, conducerea NBG aşteaptă ca, în 2011, împrumuturile neperformante să atingă un vârf, însă profitul băncii le poate absorbi. Potrivit afirmaţiilor lui Tamvakakis, creditele neperformante au fost, în 2010, de 8,5% din totalul împrumuturilor acordate de NBG.

Deţinerea la "Finansbank", vândută când condiţiile de piaţă vor fi favorabile

Conducerea NBG mai arată că deţinerea de 20% a băncii elene la "Finansbank" - divizia sa din Turcia, va fi înstrăinată imediat ce condiţiile de piaţă vor permite acest lucru.

"Finansbank" a contribuit la creşterea cu 39% a profitului băncii elene în primul trimestru, în pofida recesiunii din Grecia. Vânzarea unei participaţii minoritare ar permite băncii elene să-şi îmbunătăţeas-că rata de adecvare a capitalului (Tier 1) la peste 13%. Dar, Tamvakakis a menţionat că NBG nu se grăbeşte să vândă deţinerea la banca din Turcia, întrucât rata Core Tier 1 este de 12%.

Împrumuturile contractate de instituţiile creditoare din Grecia de la Banca Centrală Europeană (BCE) au urcat, în luna mai, la 97,5 miliarde euro, după patru luni de declin, potrivit MarketWatch. În aprilie, băncile elene au împrumutat de la BCE aproximativ 86,9 miliarde euro, iar în martie - 87,9 miliarde euro, conform anunţului Băncii Centrale a Greciei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb