NBG îşi majorează capitalul cu 2,8 miliarde euro

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 septembrie 2010

"National Bank of Greece", acţionarul majoritar de la "Banca Românească", şi-a redus cu 79% profitul în primul semestru din anul curent.

"National Bank of Greece", acţionarul majoritar de la "Banca Românească", şi-a redus cu 79% profitul în primul semestru din anul curent.

Banca elenă va lansa o emisiune de acţiuni şi va înstrăina o cotă din "Finansbank"

"National Bank of Greece" SA (NBG), cea mai mare bancă din Grecia, va obţine 2,8 miliarde euro (3,6 miliarde dolari) printr-o emisiune de acţiuni şi prin vânzarea unei părţi din deţinerea de la subsidiara "Finansbank" din Turcia.

Potrivit anunţului NBG, banca intenţionează să vândă acţiuni noi în valoare de 631 milioane de euro, respectiv să lanseze o emisiune de bonduri convertibile, în valoare de 1,184 miliarde euro. În plus, NBG va înstrăina o participaţie minoritară de la divizia sa din Turcia, "Finans­bank", urmând să câştige astfel un miliard de euro. După vânzarea deţinerii, NBG va păstra controlul subsidiarei, cu cel puţin 75% din creditorul turc.

Consiliul de administraţie al NBG urmează să se reunească la data de 10 septembrie pentru aprobarea acestui plan.

"NBG a decis să-şi consolideze în mod practic capitalul, ca un răspuns prudent la realităţile macroeconomice de pe piaţa noastră principală", a anunţat directorul general al NBG, Apostolos Tamvakakis.

NBG a trecut testele de stres derulate la nivel european în luna iulie. În august, banca elenă a raportat scăderea cu 79% a profitului său în primele şase luni ale anului curent, faţă de aceeaşi perioadă din 2009, la 146 milioane de euro.

În Grecia, NBG a avut pierderi de 159 milioane de euro, însă divizia din Turcia i-a adus instituţiei creditoare un profit de 251 milioane de euro, mai mare cu 15% faţă de anul trecut.

Restructurare în sistemul bancar din Grecia

Statul elen are deţineri la unele bănci majore din ţară şi a primit o ofertă de preluare pentru două dintre acestea: "ATEbank" şi "Hellenic Postbank". Propunerea a venit de la a cincea bancă din Grecia, "Piraeus Bank".

Luna trecută, Ministerul Finanţelor din Grecia a angajat "Deutsche Bank", HSBC şi "Lazard" pentru evaluarea opţiunilor guvernului în restructurarea sistemului bancar din ţară. Consultanţii urmează să-şi prezinte propunerile la finele lunii curente.

Scădere economică peste aşteptări

Economia Greciei a înregistrat, în trimestrul al doilea din acest an, un declin mai mare decât s-a anunţat iniţial: -1,8% faţă de trimestrul precedent, potrivit Oficiului de Statistică de la Atena. Estimarea iniţială a fost de -1,5%.

În ritm anual, PIB-ul Greciei a scăzut cu 3,7%.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb