NBG speră să depăşească pragul de participare privată la recapitalizare

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 29 aprilie 2013

NBG speră să depăşească pragul de participare privată la recapitalizare

National Bank of Greece (NBG), cea mai mare instituţie de credit din Grecia, care deţine, în ţara noastră, Banca Românească, speră să atragă o participare de 12% din partea sectorului privat la recapitalizarea pe care trebuie să o realizeze, peste pragul de 10%, necesar pentru a nu instra sub controlul statului elen, scrie Kathimerini.

După ce a evaluat răspunsul primit din partea acţionarilor şi al altor investitori la invitaţia pe care le-a adresat-o, de a lua parte la procesul de recapitalizare, conducerea băncii a decis să propună o ţintă de 12%, care să îi permită să evite emiterea de obligaţiuni convertibile în acţiuni.

Consiliul de Administraţie al NBG a stabilit, joia trecută, să propună revizuirea obiectivului privind cota de participare a sectorului privat în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor progamată pentru astăzi. Astfel, participarea investitorilor privaţi a crescut la 1,17 miliarde euro, de la 975,7 miliarde euro.

Planul managerilor băncii prevede că atingerea ţintei de 12% va face ca warrant-urile care urmează să fie utilizate în achiziţii viitoare de acţiuni să corespundă la 7,33 acţiuni comune, pentru fiecare acţiune care va participa la această majorare. O cotă de de participare de 10% din partea sectorului privat ar face ca o acţiune să corespundă la nouă warrant-uri.

De asemenea, creşterea pragului cu două puncte procentuale ar permite unui număr mai mare de inves-titori să ia parte la recapitalizare. Surse din NBG au declarat presei elene că numărul acţionarilor băncii este, în prezent, de 250.000, incluzând şi cei 70.000 acţionari ai Eurobank Ergasias care şi-au schimbat acţiunile pentru cele ale National Bank of Greece.

Eurobank a anunţat, lunea trecută, că a renunţat să mai încerce să atragă 10% din suma necesară pentru recapitalizare de la investitori privaţi, alegând să apeleze, pentru obţinerea sa, la Fondul Elen de Stabilitate Financiară (FESF). Consiliul de Administraţie al instituţiei de credit a decis să propună strângerea întregii sume de la FESF, la Adunarea Generală a Acţionarilor planificată pentru data de 30 aprilie, ceea ce urmează să o plaseze sub controlul guvernului de la Atena.

NBG şi Eurobank ar fi trebuit să fuzioneze până la sfârşitul anului, însă procesul a fost suspendat, în urma împotrivirii creditorilor internaţionali ai Greciei. Aceştia şi-au motivat decizia prin faptul că entitatea care ar rezulta ar avea active de 170 miliarde euro, apropiate de PIB-ul statului elen, de 190 miliarde euro, ceea ce ar face-o dificil de recapitalizat şi de vândut unui investitor strategic, pe viitor.

Acordul de salvare a Greciei prevede ca cele patru bănci ale ţării, National Bank of Greece (NBG), Eurobank, Alpha Bank şi Piraeus Bank, să fie recapitalizate, suma totală ridicându-se la 27,5 miliarde euro. Instituţiile de credit care nu reuşesc să atragă cel puţin 10% din necesar din surse private vor fi nevoite să cedeze controlul către FESF, care administrează 50 miliarde euro, acordaţi de instituţiile financiare internaţionale în vederea consolidării sectorului bancar local. Deciziile cu privire la recapializare ar urma să fie adoptate până la sfârşitul acestei luni. Necesarul de capital al băncilor greceşti a fost stabilit la 9,7 miliarde de euro pentru NBG, 5,8 miliarde euro pentru Eurobank, 4,5 miliarde euro pentru Alpha Bank şi 7,3 miliarde de euro pentru Piraeus Bank. Aceasta din urmă este singura care a anunţat, până în prezent, că a reuşit să atingă pragul de 10%.

NBG deţine, în ţara noastră, controlul asupra Băncii Româneşti (99,28% din capitalul social), NBG Securities România (100%), NBG Factoring IFN (99,29%), NBG Leasing IFN (100%) şi Garanta Asigurări SA (94,96%).

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb