NBG vinde o cotă minoritară semnificativă din "Finansbank"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 mai 2014

NBG a preluat în 2006 "Finansbank" - a şaptea mare bancă din Turcia, după valoarea de piaţă.

NBG a preluat în 2006 "Finansbank" - a şaptea mare bancă din Turcia, după valoarea de piaţă.

"National Bank of Greece" SA (NBG), cea mai mare bancă elenă, va înstrăina o deţinere din "Finansbank" AS Turcia, în condiţiile în care cererea de active bancare turceşti este în creştere.

"Banca aşteaptă să prezinte, săptămâna aceasta, planul de restructurare, care include vânzarea unei cote minoritare semnificative din Finansbank", potrivit anunţului NBG.

"Finansbank" a contribuit cu 1,1 miliarde lire turceşti (531 milioane de dolari) la profitul NBG pe 2013, cu 9% mai puţin decât în anul anterior.

La data de 7 martie, NBG anunţa că va prezenta un plan de majorare a capitalului fără să recurgă la o emisiune de acţiuni, urmând să se concentreze pe vânzarea de active neesenţiale. Ulterior, instituţia de credit a informat că va face apel la o emisiune de acţiuni care se va adresa investitorilor instituţionali străini, în condiţiile în care unele surse citate de presa străină afirmau că banca centrală a Greciei a refuzat planul NBG de înstrăinare a activelor neesenţiale în vederea obţinerii de capital.

La data de 9 mai, Adunarea Generală a Acţionarilor NBG a aprobat o majorare de capital de 2,5 miliarde euro prin vânzarea de acţiuni noi la un preţ de 2,2 euro/fiecare.

Conform NBG, emisiunea se va adresa investitorilor instituţionali străini, iar oficialii băncii spun că banii pe care îi va obţine banca prin majorarea de capital vor permite, de asemenea, răscumpărarea de la statul elen a unor titluri preferenţiale în valoare de 1,35 miliarde euro.

Testele de stres efectuate de banca centrală de la Atena au identificat, pentru NBG, un necesar de capital de 2,18 miliarde euro. Banca va fi supusă unui nou rând de teste în luna octombrie, de data aceasta din partea Băncii Centrale Europene, care ar putea identifica un necesar de capital mai mare.

ICBC din China a anunţat, luna trecută, că preia deţinerea de 76% controlată de "GSD Holding" AS la "Tekstil Bankasi" AS, pe 316 milioane de dolari, iar "Qatar Islamic Bank" vrea să cumpere o participaţie la "Asya Katilim Bankasi" AS.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Un articol stupid de umplutura. AGA a aprobat majorarea in urma inchiderii book-ului, cererea fiind dubla de approx eur 5bn. Mai bine ati sterge articolul, e jenant!

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb