Necunoscutul în cifre

MIHAI ANTONESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 14 aprilie 2016

Necunoscutul în cifre

Acum câţiva ani, un amic, reputat politician, mi-a pus o întrebare:

- Ce e între buget şi PIB?

- "Cum adică?", m-am nedumerit eu...

- Păi bugetul e mai mic, PIB-ul e mai mare, ce e între ele?!?

Când cineva presupus calificat te întreabă aşa ceva, răspunsul se bazează pe mult talent, pe multă elocinţă, dar şi pe diplomaţie; metodica îşi dă mână cu beletristica, echivocul e la mare preţ iar mizantropia stă să se prăvale în orice moment peste fiinţele chinuite ale interlocutorilor.

PIB-ul României tocmai începea să ia în seamă resursele economiei subterane: contrabanda, prostituţia, traficul de droguri şi alte activităţi ilicite. E interesant cum pot economiştii să contabilizeze nişte bani pe care nu-i văd ...

Cât de mare e aportul indirect şi involuntar al celor care se îndeletnicesc cu afaceri clandestine la bunăstarea generală?

Conform unui comunicat al Institului Naţional de Statistică, publicat recent, contrabanda cu ţigări şi alcool, traficul şi comerţul cu droguri şi prostituţia au avut o pondere de 0,21% din produsul intern brut, anul trecut, însemnând în jur de 340 de milioane de euro.

"Ultimele statistici oficiale arată că economia României a înregistrat o creştere de 3,8% în 2015, peste estimările iniţiale, iar valoarea produsului intern brut a ajuns la 712,8 miliarde lei (160,4 miliarde euro)", scrie News.ro. Produsul intern brut este cel mai folosit indicator pentru a măsură dimensiunea unei economii, prin calculul valorilor adăugate de la nivelul tuturor sectoarelor de activitate. Potrivit INS, contrabanda cu alcool şi tutun a avut o pondere de 0,1% în PIB în 2015, traficul de droguri a reprezentat tot 0,1% din PIB, în timp ce prostituţia a contribuit cu 0,01% din PIB.

Raportat la valoarea economiei din 2016, 0,1% din PIB înseamnă 160 milioane euro, astfel că cele trei activităţi ilegale luate în calcul de către INS înseamnă în jur de 340 de milioane de euro. Ponderea activităţilor ilegale în economia românească s-a menţinut anul trecut la un nivel apropiat cu cel din anul anterior. În 2014, contrabanda a avut o contribuţie la PIB de 0,11%, traficul de droguri - de 0,12%, iar prostituţia - de 0,01%, potrivit datelor semidefinitive transmise de INS . Potrivit unor estimări ale Eurostat, cele mai importante contribuţii în PIB ale contrabandei, prostituţiei şi traficului sau comerţului cu droguri sunt în Finlanda, Suedia, Austria, Olanda şi Marea Britanie, iar cele mai mici ponderi - în Ungaria, Polonia, România şi ţările baltice. Totuşi, unele dintre aceste activităţi sunt considerate legale în unele state europene şi ilegale sau legale în anumite condiţii în altele. În Marea Britanie, drogurile ilegale şi prostituţia au contribuit cu 0,7% la PIB în 2014, pondere apropiată de contribuţia agriculturii din regat în ansamblul economiei, potrivit unor date publicate de Office For Naţional Statistics (ONS).

Înţelegem că acolo unde merg afacerile astea mafiote e şi bunăstarea mai mare, nu pot să nu remarc că ponderea activităţilor criminale e mai mare în ţările mai bogate...

N-am prea înţeles cum calculăm noi, de unde vin cifrele astea...

Cât de multe droguri, de exemplu, se trafichează în România?

Caut prin omniscientul Internet şi dau peste un comunicat, tot recent, al Poliţiei Române...

Citez: "Poliţia Română a efectuat, în perioada 25 martie - 7 aprilie, 215 de percheziţii domiciliare pentru destructurarea unor grupări infracţionale, în urma cărora au fost ridicate droguri, arme, petarde, aparatură electronică şi bani. Au fost ridicate 3,7 kg de substanţe psihoactive, 780 g de cannabis, 1,5 kg de masă vegetală de cannabis, 6 g de cocaină, 5 doze de heroină, 60 g de amfetamine, 50 g de haşiş, 184 de comprimate, 8 cântare şi 4 grindere, ustensile pentru prepararea drogurilor, 3 arme, 106 petarde şi aparatură electrotehnică, precum şi lei, euro, forinţi şi coroane suedeze".

Conform sursei citate, în perioada 25 martie - 7 aprilie, poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate au efectuat 47 de acţiuni operative, pentru destructurarea unor grupări infracţionale specializate în trafic de persoane, trafic şi consum ilicit de droguri, criminalitate informatică şi spălare de bani.

În cadrul investigaţiilor, pentru probarea activităţii infracţionale a 339 de persoane, poliţiştii au efectuat 215 percheziţii, ce au vizat atât imobilele folosite de acestea, cât şi autovehicule pe care cei în cauză le utilizau în activitatea infracţională. În urma administrării probatoriului, 62 de persoane au fost reţinute sau arestate, iar faţă de opt a fost luată măsură controlului judiciar.

"Pentru recuperarea prejudiciilor, au fost instituite sechestre asigurătorii până la incidenţa sumei de 1.800.000 de euro şi au fost ridicaţi 2.520 de lei, 340 de euro, 10.000 de forinţi şi 60 de coroane suedeze", se arată în comunicat.

La acţiunile desfăşurate au participat 454 de poliţişti din cadrul structurilor de combatere a criminalităţii organizate, care au beneficiat de sprijinul celorlalte structuri centrale şi teritoriale ale Poliţiei Române.

Activităţile desfăşurate de poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate au avut loc în cadrul unor dosare penale, aflate în instrumentarea DIICOT.

Aha! Deci 454 de poliţişti au efectuat 215 percheziţii domiciliare, în cadrul a 47 de acţiuni operative, în două săptămâni, că să confişte 340 de euro, 60 de coroane suedeze, 50 de grame de haşiş, 6 grame de cocaină, 4 grindere şi 106 petarde, manipulate de 339 de suspecţi...

La câte din cele 62 de persoane arestate au fost găsite cele 6 grame de cocaină? Dar cei 2520 de lei?

Am făcut un experiment. Serios. Am încercat să obţin o ofertă de marijuana, profitând de sutele de persoane pe care le cunosc în mediul artistic, muzicieni rock, agenţi, impresari, sunetişti, puşti punkişti, băieţi de-ăia cu glugă, ca Cheloo... A fost foarte greu. Nu e o piaţă foarte mare în România. Un gram de cannabis costă între 60 şi 75 de lei. La Praga, un gram de iarbă costă 3 euro. La Budapesta - 4.

În Anglia dozele de "weed" sunt la uncie.

Să ne bucurăm? Să ne mândrim cu vigilenţa poliţiei naţionale? Sau să ne ruşinăm cu incompetenţa ei? Alea 6 grame de cocaină confiscate erau toată cantitatea disponibilă în ţară?

Jumătate? Un procent nesemnificativ? Cum influenţează asta ponderea de 0,1 % din PIB? E bine? E rău?

Cum anticipăm că se va realiza creşterea economică şi în ce parametri, în acest sector venal şi reprobabil?

Dar în sectoarele legale? E la fel de clar modul de calcul?

Cât o fi, Doamne, PIB-ul în realitate? Dar Bugetul? Şi ce-o fi între ele?

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. ... o gluma despre goliciuni intreaba de statistica si de bikini si ce-or avea ele-n comun si cum realitatea o transpun ... raspunsul tot glumet era si o pricepe cine ce-o vrea, ca ele multe aratand, esentialul il ascund! ... ca si pe plaja si-n birouri, ne confruntam cu multe ooooo!-uri, cu inflamatii si deflatii, de ametesc si birocratii si creierul ele amortesc ca ratiunea zapacesc ... este interesant cum uneori, mai multe afli printre artisti si rockeri, ca ei realitatea o traiesc chiar de-n metafore o talcuiesc ...

    1. Am 50 de ani, nu cunosc prea multi consumatori de droguri, mai degraba betivi si mincaciosi... Am avut doua labels, am produs 6 albume romanesti de muzica alternativa, o compilatie (fara misto, vezi mihai antonescu pe discogs), un album in Franta si un videoclip pentru MTV South Asia and Pacific, am organizat concerte si turnee... Pustii le mai trag... Alti consumatori de hashish sint arabii si persanii, e la limita haram-ului, dar acestia nu cumpara si nu vind in Romania, se aprovizioneaza pe retele proprii si nu mi-ar recunoaste mie ca strain si nemusulman. Cel mai mare comerciant de droguri in Romania pina acum vreo trei ani, cind a explodat vinatoarea de vrajitoare, a fost Politia. Camerele de probe nu sint asa etanse si bine contabilizate...

      Superb, draga Mihai.Insa astazi banii in adevaratul sens al cuvantului se fac nu cu droguri.Acest lucru este desuet , nu prin faptul ca nu ar exista cerere, ci doar ca irmare a faptului ca nu are un randament suficient de mare raportat la riscul preluat. O nostalgie pentru Once upon a time in America merita . Problema actuala este nu cum da introduci bani curati in circuitul financiar legal. Ideea este cum sa-i poti extrage. Nu ti se pare absurd ca macroeconomic sa ai crestere, Insa goodwillul sa fie pur si simplu exterminat pe o perioada de 5 ani, ducand la un Return on Equity prezumat de peste 50%.Da cum a zis si domn Vasilescu

      ..in sistemul financiar anumite legi nu au viata lunga. Sublim, un don Corleone de Dambovita ;-) 

      Acuma, exista ceva mijloace de a vedea niste bani care intra in circuitul legal, asa cum sigur exista ceva intre buget si PIB...

      Treaba cu spalatul de bani in Romania sta cam asa: apar niste bani in consum, bani care nu se regasesc in venituri. Aici e marea masa de lovele. Provenienta lor e in principiu criminala dar nu in sensul ca au fost cistiguri mari in crima organizata. Sint banii cu care se joaca orice intreprinzator marunt in contabilitate. Daca o entitate cobtribuitoare ar plati tot ce cere procedura, ar inregistra o pierdere de cca 18 % in medie lunar. SRL-istii mai deduc cite o cheltuiala nedeductibila, mai baga un bon de Mega Image pe care scrie "iaurt", mai umfla un decont, gainarii necesare ca sa nu crape...  

      Iaurtul e bun pentru organism, insa daca e sa pastram registrul lactatelor atunci trebuie sa punem in ecuatia si compania La Placinte. Nu pentru ca nu ar fi o companie de top si de buna credinta. Avand insa sediul social in Moldova a fost in mod evident un bun exemplu pentru BCR, domnul Spury gandindu -se ca iintre 2012-2014 ar prouce acelasi apetit ca meniul moldovenesc:-)

    Un articol misto, care ne arata cat de exacte sunt legile economice pe care le invoca, doct, Mugur Iarescu, criticand Legea Darii in Plata!

    1. Comparatia legilor economiei cu Legea Gravitatiei este memorabila...

      Legea darii in plata, pe care eu am injurat-o in forma in care e redactata, a devenit raul absolut... Citesc in ZF cum se lauda bancile cu ditamai volumul de neperformante vindute, de zici ca e mare inginerie bancara sa pierzi bani! Iar Isarescu, atunci cind critica, zici ca n-a fost acolo...

      Buna observatie!

    Dacă va fi necesară închiderea ordonată a unei bănci afectate de darea în plată, costurile se vor duce și la contribuabil - Bogdan Olteanu, marele intelept! A propos de darea in plata... Adica "Sanctionind niste incapabili si oprind un abuz riscati sa pierdeti toti, bai, poporenilor!"

    1. Eu sunt convins ca înverșunarea asta, de care dau dovada mai toti bancherii, in frunte cu Mugur Isărescu, contra Legii Darii in Plata, se datoreaza unor credite foarte "neperformante", eufemistic denumite asa.

      Din lacomie, fiind platiti in functie de cate credite dadeau, au dat credite fara sa verifice garantiile. Asta in cel mai bun caz. Cred ca o multime de bancheri care au dat credite de milioane, pe ochi frumosi, se simt cu musca pe caciula stiind ca acum va iesi la suprafata modul in care au functionat in perioada de boom.  

      ... in acest dans spectaculos, nimic nu este de prisos, cand asa zisi investitori vaneaza astazi noi comori ... caci daca in trecut piratii, pe insule 'ngropau argintii, astazi piratii-s mai spalati si in costume deghizati si ei au dat lopeti si sape, pe instrumente derivate ... si suveranul adormit de preamarire e orbit si el promite la popor o viata buna si un mai bun viitor, dara in larg la orizont, cumulizeaza un nou front; sirene biti mimand finante, azi marinarilor canta sperante si ei crezand ca vremea-i buna nici ca le pasa de furtuna ... si de-om vorbi de cedeseuri si altele ce le numim pariuri, intotdeauna la un cap, e si ceva de castigat, castigul trebui urmarit si de-o fi el bine carmit, corabia o rezista chiar de furtuna ne incerca ... dar pan atunci se vad piratii care cu tunuri si cu speculatii, tintesc azi inspre natiuni sa parduiasca oameni buni ...

      ... ca au verificat garantiile, nu posibilitatea realsa de rambursare, adica veniturile... Ca garantiile au fost supraevaluate, asta e alta poveste! Prostia si domnia se platesc. Am avut o clienta, in 2012, careia i-am recuperat o proprietate de la BT, pe prostia juristilor bancii. Cind s-a facut o evaluare, clienta a fost scandalizata ca e casa prea ieftina, desi asta insemna ca are mai putin de dat... Ideea ca are o casa ieftina era insuportabila!

    Haha

    1. Ha ha! Ha!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb