Negocieri eşuate: Croitoru, trimis în banca sa de "majoritatea transparentă"

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 21 octombrie 2009

Negocieri eşuate: Croitoru, trimis în banca sa de "majoritatea transparentă"

Coaliţia care a demis Guvernul Boc încearcă astăzi să-şi oficializeze majoritatea parlamentară pentru a-l forţa pe Traian Băsescu să-l accepte pe Klaus Johannis drept premier. Strategia "majorităţii transparente" este aceea de a proclama de la Tribuna Parlamentului noua majoritate, astfel încât ea să fie consemnată în stenograma şedinţei de Plen. Cu o astfel de consemnare oficială, cele patru forţe politice care-l susţin pe Johannis vor apoi să meargă la consultări cu şeful statului pentru a le accepta propunerea, iar în cazul unui nou refuz să se adreseze Curţii Constituţionale. Scenariul a fost prezentat, în premieră, alaltăieri, de către ziarul BURSA, care a anticipat paşii cu care "majoritatea transparentă" vrea să-l surprindă pe preşedinte şi PD-L.

Premierul desemnat vrea să mai negocieze până la expirarea celor zece zile stabilite de Constituţie

"Majoritatea transparentă" vrea să-şi oficializeze astăzi susţinerea pentru Johannis în Parlament

Negocierile dintre premierul desemnat Lucian Croitoru şi reprezentanţii "majorităţii parlamentare transparente", formată din PSD+PC, PNL, UDMR şi grupul minorităţilor altele decât cea maghiară, s-au soldat, ieri, cu eşec, prelungindu-se astfel criza politică.

Liderii partidelor amintite şi-au reafirmat susţinerea pentru primarul Sibiului, Klaus Johannis, şi au refuzat să-i acorde premierului desemnat de preşedintele Traian Băsescu susţinerea de care ar avea nevoie varianta sa de Guvern, în Parlament.

Politicienii i-au sugerat lui Lucian Croitoru că ar face bine să se retragă şi să-şi depună mandatul, susţinând chiar că acestă situaţie i-ar putea afecta reputaţia şi cariera.

Liderul PSD, Mircea Geoană a declarat, la finalul discuţiilor cu Lucian Croitoru, că majoritatea parlamentară îl susţine, în continuare, pe Klaus Iohannis şi i-a sugerat acestuia să-şi depună mandatul întrucât Guvernul său nu va avea nicio şansă să treacă de Parlament.

Geoană a apreciat că întâlnirea lămuritoare cu majoritatea parlamentară "i-a scurtat suferinţa" premierului desemnat, căruia i-a sugerat să se retragă întrucât actuala situaţie i-ar putea afecta cariera şi reputaţia.

La rândul său, prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a precizat că i-a sugerat lui Lucian Croitoru că "dacă ţine la România şi dacă vrea cu adevărat să facă un lucru bun pentru România" ar fi mai bine să-şi depună mandatul, întrucât "orice zi de întârziere în desemnarea unui Guvern legitim creează probleme economice sociale, instituţionale grave pentru ţară".

Şi liderul UDMR, Marko Bela, a fost la fel de tranşant sus-ţinând că nu se pune problema susţinerii lui Lucian Croitoru, în condiţiile în care majoritatea parlamentară are deja un premier desemnat.

Croitoru nu cedează

Premierul desemnat Lucian Croitoru le-a spus partidelor politice că "nu este pionul nimănui", ci mai degrabă o soluţie pentru ţară în condiţiile crizei.

La finalul discuţiilor cu partidele parlamentare, pe care domnia sa le-a catalogat "foarte interactive", premierul desemnat a subliniat că negocierile vor continua şi nu a dorit să comenteze posiblitatea depunerii mandatului.

Lucian Croitoru a mai afirmat că , dacă nu se va rezolva cât mai rapid situaţia politică în sensul formării unui Guvern, relaţia cu FMI începe să se complice şi că cele 3,5 miliarde de euro de care are nevoie ţara noastră până la finele anului vor fi greu de adunat prin alte mijloace.

Lucian Croitoru a explicat: "Am încercat să-i conving şi să le explic situaţia economică. Le-am spus despre cât de rapide sunt vitezele de ajustare pe pieţele financiare, despre dificultatea de a obţine bani la magnitudinea la care am spus, 3,5 miliarde echivalent euro, am explicat în detalii lucruri pe care nu le pot explica în faţa presei, dar domniile lor sunt decidenţi în această ţară. Cred că am transmis un mesaj şi cred că, în mare măsură, a şi fost înţeles. Vom vedea în continuare".

Parlamentul, chemat să oficializeze "majoritatea transparentă"

Conducerea Parlamentului a decis organizarea unei şedinţe comune pentru ziua de azi, care va avea pe ordinea de zi o declaraţie politică privind susţinerea de către PSD, PNL, UDMR şi grupul minorităţilor a lui Klaus Johannis pentru funcţia de premier, dar şi scrisoarea privind referendumul. Anunţul a fost făcut de deputatul liberal Mihai Voicu, secretar al Camerei Deputaţilor, şi a fost confirmat de preşedintele Senatului Mircea Geoană. Opoziţia încearcă astfel să oficializeze în Parlament majoritatea pe care susţine că o are după demiterea Guvernului Boc, pentru ca, ulterior, să meargă la consultări cu şeful statului pentru a-l susţine ca premier pe Klaus Johannis. Scenariul a fost anticipat de ziarul BURSA care a publicat luni informaţia că, la iniţiativa liderului PNL, Crin Antonescu, cele trei formaţiuni politice care formează noua majoritate declarată vor să o declare la tribuna Parlamentului, pentru ca ea să fie consemnată oficial în stenogramele şedinţelor şi să devină astfel opozabilă şefului statului. Mai mult, liderii opoziţiei vor putea să folosească stenograma şedinţei comune în care îşi vor declara majoritatea în plângerea pe care intenţionează să o înainteze Curţii Constituţionale, dacă preşedintele nu va accepta propunerea lor pentru funcţia de premier. Mircea Geoană a mai anunţat că majoritatea parlamentară îi va trimite preşedintelui Traian Băsescu o scrisoare în care îi va cere să-i retragă mandatului încredinţat lui Lucian Croitoru.

Johannis şi-a făcut deja cabinetul şi programul de guvernare

Propunerea majorităţii parlamentare pentru postul de prim-ministru, primarul Sibiului, Klaus Johannis, a declarat, ieri, în cadrul unei emisiuni televizate, că a pregătit, deja, un plan şi un Cabinet de tehnocraţi capabil să scoată ţara din criză.

Johannis a refuzat să dea alte detalii cu privire la conţinutul programului de guvernare, precizând că nu are momentan o poziţie oficială în acest sens.

Singura certitudine o constituie faptul că, dacă va ajunge prim-ministru, ţara va avea până la alegerile prezidenţiale un guvern de tehnocraţi care, după alegeri, va fi înlocuit cu unul politic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb