Neînceperea urmăririi penale pentru Ion Iliescu în dosarul Mineriadei din iunie 1990

A.G.
Ziarul BURSA #Politică / 14 octombrie 2008

Neînceperea urmăririi penale pentru Ion Iliescu în dosarul Mineriadei din iunie 1990

Ion Iliescu: Decizia justiţiei în cazul Mineriadei "90 - "una firească"

Decizia justiţiei privind neînceperea urmăririi penale la Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie "90 în ce-l priveşte pe Ion Iliescu este una firească, a declarat, ieri, Ion Iliescu, fostul preşedinte al României. Fostul şef al statului a subliniat că, tocmai de aceea, comentariile sunt de prisos şi ar fi fost nefirească o continuare a oricărei logici de cercetare din partea justiţiei pentru un preşedinte ales cu o majoritate zdrobitoare cu trei săptămâni înainte de aceste evenimente, iar acestuia să-i fie puse la îndoială cele mai bune decizii luate pentru a salva o situaţie creată de "nişte oameni cu mintea rătăcită", care nu pot fi confundaţi cu justiţia.

Ion Iliescu a reafirmat că, în legătură cu evenimentele din 13-15 iunie "90, planează o gravă confuzie, care a persis­tat în toţi aceşti 19 ani. În context, el a trecut în revistă manifestările din Piaţa Universităţii ce se încheiaseră pe 20 mai 1990, zi în care chiar şi cei care se aflau în corturi fuseseră evacuaţi. "După-amiază, însă, au început atacuri ale unor grupuri rebele care au atacat instituţii ale statului, având loc o serie de acte ilegale. Cine poate să pună la îndoială acţiunile şefului statului ales în proporţie de 85 % ? Era o aberaţie chiar faptul în sine de a învinui doar numai pentru a-l aduce în justiţie pe un şef de stat", a spus fostul preşedinte al ţării, citat de Agerpres. Totodată, el a conchis că, în opinia sa, cel care şi-a încălcat statutul în Dosarul Mineriadei a fost generalul Dan Voinea.

Pe 10 octombrie, procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus neînceperea urmăririi penale (NUP) faţă de Ion Ilies­cu, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Decizia procurorilor intervine după ce, în decembrie 2007, procurorul general Laura Codruţa Kovesi a infirmat soluţia de începere a urmăririi penale împotriva lui Ion Iliescu, dispusă anterior de procurorul militar Dan Voinea.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, procurorii au decis că Ion Iliescu nu se face vinovat de săvârşirea, în forma participaţiei improprii, a infracţiunilor de omor calificat, omor deosebit de grav şi a tentativelor la cele două infracţiuni, în cauza privind decesul a patru persoane şi rănirea altor trei prin împuşcare în ziua de 13 şi în noaptea de 13/14 iunie 1990.

Practic, procurorii susţin că decesul celor patru persoane şi rănirea celor trei s-a datorat unor iniţiative personale ale militarilor care au deschis focul cu muniţie de război asupra manifestanţilor. Procurorii susţin că, în urma şedinţei, Ministerul de Interne a elaborat un plan de acţiune, aprobat de participanţi, ce a fost pus în aplicare în dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, când forţele de ordine ale Ministerului de Interne au procedat la "eliberarea Pieţei Universităţii", fără să existe victime. Cu aceas­tă ocazie au fost reţinute mai multe persoane care au fost transportate la Turnu Măgurele, aceste fapte făcând obiectul unui dosar aflat în curs de soluţionare la Secţia Parchetelor Militare.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Istoricii il vor pune la locul lui pe acest spion sovietic protejat de sistemul securist(procurori securisti si judecatori proveniti din "aparat".Noi nu avem justitie ci masina de spalat si reabilitat mari Infractori!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb