Nemulţumiţi de numirea noului şef, cinci procurori de la DNA Constanţa au demisionat

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 29 februarie

Nemulţumiţi de numirea noului şef, cinci procurori de la DNA Constanţa au demisionat

English Version

Serviciul Teritorial a rămas cu doi procurori, iar cei cinci demisionari urmează să activeze în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa Demisia acestora intervine în condiţiile în care luni, la bilanţul DNA, procurorul-şef Marius Voineag se plângea de lipsa de personal în teritoriu În acest timp, la nivel naţional, DNA are 3064 de dosare nesoluţionate restante

Serviciul Teritorial Constanţa al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a fost "destructurat" după ce cinci din cei şapte procurori şi-au înaintat demisiile în urma deciziei lui Marius Voineag, procuror-şef al DNA, de a delega la conducerea structurii de parchet pe procurorul Mihail Stanciu, fost şef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa. Demisia ar urma să intre în vigoare cu data de 7 mai 2024, perioadă până la care posturile respective ar putea fi acoperite cu procurori din alte structuri de parchet care vor dori să facă parte din DNA.

Demisionarii Andrei Bodean, Ciprian Bodu, Vasile Abagiu şi Constantin Conortos şi Dan Haralambie nu au dorit să comenteze decizia luată, dar potrivit unor surse judiciare citate de Info Sud-Est, acţiunea lor survine sesizării de către aceştia a Secţiei de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cu privire la faptul că nu au fost consultaţi şi nu au avut prioritate în desemnare la şefia DNA Constanţa.

Menţionăm că anterior procurorul Andrei Bodean a fost schimbat din funcţia de şef al structurii teritoriale, deoarece procurorul-şef al DNA, Marius Voineag, a considerat că au existat prea multe achitări în dosarele instrumentate de DNA Constanţa. În ciuda acestui aspect, potrivit unui interviu acordat mass-media şi citat de G4Media, Marius Voineag a afirmat că i-ar fi propus lui Andrei Bodean să avanseze profesional şi să accepte o funcţie de conducere în structura centrală a DNA.

În urma demisiei celor cinci procurori, Serviciul Teritorial DNA Constanţa rămâne doar cu noul procuror-şef Mihai Stanciu - numit de Marius Voineag, cu procurorul judiciar Nadia Zlate (care reprezintă instituţia în instanţă, nu lucrează dosare), cu grefierii şi poliţiştii judiciari.

Mihai Stanciu, noul procuror-şef al DNA Constanţa, a transmis pentru sursele mass-media citate că "respectă decizia colegilor săi", iar şeful DNA, Marius Voineag le-a mulţumit pentru întreaga activitate.

Potrivit unor surse judiciare citate de Info Sud-Est, cei cinci procurorii care pleacă din DNA Constanţa ar urma să fie angajaţi în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, structură de parchet care înregistrează un deficit mare de procurori.

În ceea ce priveşte noul şef al DNA Constanţa, Mihai Stanciu, sursele citate arată că preferatul lui Marius Voineag nu a avut niciun dosar cu greutate în toţi anii de când activează în diferite structuri de parchet, spre deosebire de Andrei Bodean, care a instrumentat o parte din dosarele penale ale lui Nicuşor Constantinescu, Radu Mazăre, ÎPS Teodosie - Arhiepiscopul Tomisului şi primarului municipiului Constanţa, Vergil Chiţac.

Demisionarul Andrei Bodean a participat la protestele magistraţilor împotriva modificării abuzive de către PSD a legilor justiţiei în perioada 2017-2019 şi a candidat la şefia DNA în 2018, în procedura deschisă de fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader. Bodean a fost anchetat de Secţia Specială pentru cercetare abuzivă, ulterior dosarele fiind clasate. Conform rapoartelor de activitate publicate de DNA, după ce procurorul

Demisia celor cinci procurori din cadrul DNA vine după ce luni, la prezentarea bilanţului activităţii pe anul trecut, procurorul-şef Marius Voineag s-a lăudat că a reuşit să încadreze 29 noi procurori, "fără a lua în considerare ultima procedură prin care au fost validaţi 23 de noi procurori, la începutul acestui an (n.red. - 2024)".

Din raportul de activitate postat pe site-ul DNA, reţinem că la 31 decembrie 2023, direcţia de parchet avea 195 de posturi de procurori, din care erau ocupate 146. Şeful DNA, Marius Voineag afirmă că în anul 2023 a avut parte de un flux pozitiv privind resursa umană, prin prisma faptului că au fost angajaţi 36 de procurori şi au ieşit din sistem 34 de procurori, din care 16 prin încetarea activităţii în cadrul respectivei direcţii de parchet, 3 prin încetarea delegării, 14 prin pensionare şi unul în urma decesului.

"Pentru asigurarea desfăşurării activităţii în condiţii corespunzătoare au fost solicitate 39 de delegări pe funcţii de procurori, din care 13 în funcţii de execuţie şi 26 în funcţii de conducere", mai arată Marius Voineag în raportul citat, fără însă ca procurorul-şef al DNA să precizeze câte din delegările solicitate au fost aprobate.

În acest context de mai sus şi cu noile plecări de la DNA Constanţa, suntem curioşi ce se va întâmpla cu cele 3.064 cauze rămase nesoluţionate la finalul anului trecut - potrivit raportului de activitate a DNA, număr care e oricum mai mic faţă de cele 3.295 dosare rămase nesoluţionate la finalul anului 2022, dosare la care ar trebui să se adauge altele noi, în urma sesizărilor şi autosesizărilor din cursul anului 2024. Cu o resursă umană pe minus şi cu plecările unor procurori din structurile teritoriale, este greu de crezut că DNA va avea în curând un rezultat pozitiv în privinţa soluţionării dosarelor restante.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. DNA, in general, a fost si este panarama serviciilor. Nimic bun nu a iesit de la ei. Numai dosare politice care dovedesc ca DNA este capra celui care conduce. Iar jegul ala de Kovesi trebuia sa fie bagata la bulaumulti ani pentru toate abuzurile pe care le-a facursau le-a sustinut.

    1. Sigur eștu unul dintre clienții DNA; DNA-ul ăla de pe vremea lui Kovesi

    E mare manager barbosul. Sa continue tot asa ca poate se desfiinteaza DNA-ul.

    Este trist ce se întâmplă în Constanța !DNA ul de aici făcea treabă bună ! Aveau o echipă de care multora le era teamă !Aceasta echipă a contribuit la dizolvarea mafiei din orașul Constanța ! Păcat ca nu sunt lăsați oamenii capabili să și facă treaba !

    republica procurorilor , nu mai trebuie concurs , trebuie ei consultati !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb