Nerezidenţii iau greu credite de la băncile locale

GABRIELA CĂPĂŢÎNĂ
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 noiembrie 2010

Mişu Negriţoiu, ING: "Este anormal ca o bancă de pe piaţa românească să acorde credite clienţilor nerezidenţi"

Băncile prezente pe piaţa locală acordă mai greu credite nerezidenţilor în România, motivul fiind că este dificil de comunicat cu clientela de peste hotare, spun brokerii de credite.

Liviu Andrei, directorul brokerului de credite "Alliance Finance Broker", ne-a precizat că şanse mai mari pentru contractarea creditelor de către nerezidenţii în România o au cei care sunt căsătoriţi cu cetăţeni români. Domnia sa a explicat: "Este adevărat că se acordă mai greu credite nerezidenţilor. Oricum, în cazul nerezidenţilor, majoritatea băncilor ponderează venitul obţinut de aceştia (între 50 - 100%). Altfel nu cunosc să se facă o diferenţiere de LTV (n.r Loan to Value - valoarea creditului în raport cu evaluarea ipotecii)".

În prezent, doar câteva bănci sunt interesate de semnarea unui contract cu clienţi din străinătate.

Majoritatea băncilor nu acordă credite decât rezidenţilor în România. Mişu Negriţoiu, directorul general în cadrul ING Bank, ne-a spus: "Noi acordăm credite numai persoanelor rezidente în România. Este anormal să acorzi credite nerezidenţilor în Româ-nia. De obicei, o bancă ce operea-ză pe piaţa locală, trebuie să cunoască clientela, să ştie date de contact, să comunice uşor". Domnia sa a explicat că ING dar şi alte bănci străine acordă credite persoanelor din afara ţării noastre prin sucursalele locale din fiecare ţară în care băncile sunt prezente. "Nu avem competenţă pe piaţa externă. Nu este un proces obişnuit", a conchis şeful ING.

Reprezentanţii Unicredit Ţiriac Bank au precizat că acordă credite cetăţenilor români nerezidenţi: "Creditele care pot fi accesate de cetăţenii români nerezidenţi sunt credite cu ipotecă. Pentru aceşti clienţi se solicită o vechime mai mare la locul actual de muncă şi documentaţia de venit trebuie tradusă şi legalizată. În schimb, cetăţenii străini nerezidenţi nu pot contracta credite la noi".

Băncile care acordă credite pentru persoanele cu venituri din străinătate, cer garanţii cu ipotecă. În plus, o serie de documente necesare pentru contractarea unui credit cu venituri din străinătate trebuie traduse, legalizate şi apostilate.

Alte condiţii ţin de ipotecă (care trebuie să fie instituită pentru o proprietate de pe teritoriul României), unele bănci pot cere existenţa unui co-debitor angajat în ţară, avansul minim cerut de bancă poate fi mai mare decât cel solicitat persoanelor angajate în ţară aşa cum cheltuielile de subzistenţă pot fi diferite de cele aplicate angajaţilor din ţară. De asemenea veniturile minime solicitate de bănci pentru a lua în calcul dosarul clientului angajat pes-te hotare pot fi mai mari decât cele necesare personelor angajate în ţară şi contează mărimea companiei angajatoare şi numărul de salariaţi ai acesteia.

Ruxandra Andrei, directorul portalului "Finzoom", consideră că băncile nu par a fi interesate de astfel de clienţi deoarece se lovesc de probleme tehnice, procesul de urmărire a creanţelor fiind mai dificil. "Băncile nu se tem de astfel de credite, doar că este mai greu să comunici cu clienţii", spune domnia sa.

De la începutul anului, în ţara noastră au fost transferaţi 3,6 miliarde euro, cu 38,8% mai puţini decât în aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 40% sub valoarea din 2008.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb