Fundaţia Tradiţii Sănătoase anunţă reluarea înscrierilor în programul de formare complementar "Traista cu Sănătate - Educaţie pentru un stil de viaţă sănătos", parte din programul cu acelaşi nume lansat în 2012 şi susţinut de Nestle, cea mai mare companie de produse alimentare şi băuturi. Succesul programului vorbeşte de la sine: numărul copiilor obezi din şcolile participante din mediul urban a scăzut de la 11% în 2018 la sub 7% în 2021, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.
Potrivit sursei citate, pentru a dezvolta obiceiuri sănătoase în rândul copiilor este nevoie de eforturile coordonate ale cadrelor didactice, părinţilor şi specialiştilor din sănătate. Traista cu sănătate oferă posibilitatea formării cadrelor didactice în domeniul nutriţiei şi stilului de viaţă echilibrat prin Cursul de formare ,,Traista Cu Sănătate - Educaţie Pentru Un Stil De Viaţă Sănătos'' avizat de Ministerul Sănătăţii. Cadrele didactice se pot înscrie aici.
Programul Traista cu sănătate, care anul acesta împlineşte 12 ani de la lansare, este unicul program de prevenţie a obezităţii care cuprinde următoarele: Disciplină opţională, Traista cu sănătate - Educaţie pentru un stil de viaţă sănătos, bazată pe un pachet educaţional riguros ştiinţific; Curs de formare a cadrelor didactice pentru disciplina opţională avizat de Ministerul Educaţiei (18-20 CPT) susţinut de reputaţi specialişti; Consiliere nutriţională gratuită oferită copiilor şi adolescenţilor cu obezitate de către specialişti în obezitate.
"Anul trecut, peste 10.000 de copii cu vârste de 5 până la 10 ani din 70 de şcoli din cinci judeţe au participat la activităţile educative din cadrul programului Traista cu Sănătate, iniţiat la Iaşi, în 2012, de Fundaţia Tradiţii Sănătoase. Disciplina opţională "Traista cu sănătate - educaţie pentru un stil de viaţă sănătos" este propusă la nivel naţional pentru ciclul de învăţământ preşcolar şi şcolar, programul este deschis oricărei şcoli sau grădiniţe din România, iar cursul de formare a profesorilor pentru a preda această disciplină complementară a fost avizat de Ministerul Educaţiei", spune Prof. Univ. Dr. Veronica Mocanu, iniţiatorul proiectului "Traista cu sănătate".
Rezultatele acestui program de nutriţie pentru copii se bazează pe măsurători efectuate de personal medical angajat în învăţământ, prezent în şcolile participante. Astfel, o măsurătoare antropometrică (înălţime, masă corporală şi circumferinţa abdominală) efectuată în 2022 pe un număr de 1.500 de copii cu vârste între 5 şi 10 ani, participanţi în programul "Traista cu Sănătate - Educaţie pentru un stil de viaţă sănătos" relevă dezechilibre majore în statusul nutriţională al acestora.
Surprinzător, doar 44% din copiii cu vârsta între 5 şi 10 ani din mediul rural au o greutate adecvată pentru vârstă şi înălţime, în timp ce în mediul urban, ei reprezintă aproape 60% din total. Aproape 33% din copiii din mediul rural sunt subponderali, respectiv 20% din cei din mediul urban. În contrapartidă, 8% din copiii din mediul rural sunt supraponderali şi alţi 15% sunt obezi. În mediul urban, situaţia este următoarea: aproape 14% sunt supraponderali şi aproape 7% sunt obezi.
"Obiectivul acestui opţional avizat de către minister şi susţinut prin intermediul iniţiativei globale Nestle for Healthier Kids, este formarea unor comportamente sănătoase şi prevenirea obezităţii şi bolilor cronice, în contextul în care în România, ca şi la nivel mondial, epidemia de obezitate reprezintă un adevărat pericol pentru sănătatea publică. Suntem mândri să fim asociaţi cu un proiect care a devenit model de bune practici pentru restul Europei", spune Nicoleta Tupiţă, dietetician autorizat şi Manager Nutriţie Nestle România, Bulgaria şi Ţările Adriatice.
Programul Traista cu sănătate a câştigat premiul 2020 EU Health Award, la categoria Healthy Lifestyle for Cities, şi este recunoscut la nivel internaţional, fiind inclus în reţeaua internaţională Youth Health Community (YHC), alături de programe din peste 10 de ţări. În cadrul Global Obesity Forum (New York, 2012), Programul Traista cu sănătate a fost recompensat cu premiul I pentru cea mai bună activitate de prevenţie a obezităţii la copii.