Premierul ucrainean, Iulia Timoşenko, acuză compania americană "Vanco Energy International", care deţine drepturi de extracţie a gazelor din zăcăminte aflate pe teritoriul Ucrainei, în Marea Neagră, că ar fi plănuit în secret vânzarea acestor drepturi către "Gazprom", notează publicaţia New Europe. Reprezentanţii gigantului rus şi cei ai "Vanco Energy" au negat aceste informaţii, precizând că nu a existat niciun fel de contact între cele două companii.
În octombrie 2007, "Vanco Energy International" a semnat un parteneriat pe 30 de ani cu fostul guvern ucrainean, condus de Viktor Ianukovici, pentru exploatarea zăcămintelor de gaze din zona Prykerchenska, aflată în sudul Peninsulei Crimeea.
În faza de explorare şi dezvoltare a proiectului, "Vanco" deţine 65%, iar Ucraina - 35%, urmând ca participaţia să devină egală pentru cele două părţi în momentul în care va începe producţia comercială de gaze.
La data de 12 mai, Timoşenko declara că vrea să modifice acest contract, considerând că el este contrar intereselor naţionale ale statului ucrainean. Purtătorul de cuvânt al "Vanco", Jim Bown, a precizat că nu există nicio justificare pentru o modificare sau o renegociere a parteneriatului.
Oficialii "Vanco" sunt mai îngrijoraţi de faptul că, în luna aprilie, Ministerul Protecţiei Mediului din Ucraina a emis un ordin special pentru anularea licenţei de explorare sub care operează compania. Brown subliniază că, în prezent, compania se concentrează pe rezolvarea acestei situaţii.
Ucraina depinde de monopolul rus în privinţa aprovizionării cu gaze. În acelaşi timp, principalele rute de export ale "Gazprom" spre Europa trec prin centrul Ucrainei, ceea ce a generat un conflict continuu între cele două state.
"Korea Gas" îşi extinde cooperarea cu "Gazprom"
"Korea Gas" Corp., cel mai mare cumpărător mondial de gaze naturale lichefiate, a ajuns la un acord cu "Gazprom" pentru extinderea acordului de cooperare până în 2013, asigurându-şi astfel furnizarea constantă a combustibilului.
"Gazprom", cel mai mare producător mondial de gaze naturale, va continua colaborarea cu "Korea Gas" pentru dezvoltarea de noi proiecte energetice în Rusia şi construirea unei fabrici pentru producerea gazelor naturale lichefiate, precum şi a unui complex chimic.
"Korea Gas" va importa 1,5 milioane de tone de gaze pe an de la "Gazprom", prin proiectul Sahalin 2, din care "Gazprom" deţine 50% plus o acţiune, "Shell" - 27,5%, "Mitsui & Co." - 12,5%, "Mitsubishi" Corp - 10%.