"Newmont Mining" preia 15 milioane de acţiuni "Gabriel Resources"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 decembrie 2005

"Newmont" nu deţine nici un interes direct sau indirect, şi nici un drept de a achiziţiona acţiuni în cadrul proiectului de la Roşia Montană

"Newmont Mining Corporation", cel mai mare producător mondial de aur, a achiziţionat 15 milioane de acţiuni "Gabriel Resources" Ltd., valoarea tranzacţiei fiind de 30 de milioane de dolari canadieni (26 milioane de dolari americani). Tranzacţia reprezintă exercitarea unor mandate de cumpărare pe care "Gabriel Resources" le-a emis către "Newmont" în cadrul unei oferte de creştere a capitalului, formulată în septembrie 2005.

Majorarea de capital completează participaţia de 10% deţinută încă din septembrie 2004 de către "Newmont Mining". Compania a realizat un studiu aprofundat al proiectului Roşia Montană din ţara noastră, care arată că "standardele de mediu, de responsabilitate socială, precum şi practicile curente şi angajamentele lui < Gabriel Resources > au satisfăcut toate exigenţele".

Cele 15 milioane de acţiuni emise de "Gabriel Resources" şi achiziţionate acum de către "Newmont" reprezintă aproximativ 18,5% din acţiunile emise de compania canadiană, care deţine 80% din proiectul Roşia Montană. Această tranzacţie nu reprezintă în nici un fel achiziţionarea de interese în cadrul proiectului de la Roşia Montană, astfel că "Newmont" nu deţine nici un interes direct sau indirect, şi nici un drept de a achiziţiona acţiuni în cadrul proiectului din ţara noastră.

"Sîntem încîntaţi să beneficiem de sprijinul constant al < Newmont >, o companie care se bucură de respectul comunităţii miniere din întreaga lume pentru standardele sale înalte", a declarat Alan R. Hill, preşedinte al "Gabriel Resources". În opinia sa, achiziţia titlurilor "vine să mărească bugetul actual lichid al companiei, de la peste 20 de milioane de dolari canadieni la 50 de milioane de dolari canadieni, ceea ce plasează societatea într-o poziţie foarte solidă pentru finalizarea obţinerii tuturor aprobărilor pentru proiectul Roşia Montană."

Construirea proiectului de la Roşia Montană pare să înceapă anul viitor

Oficialii "Gabriel Resources" estimează că societatea va primi acordul de mediu (EIA) pentru Roşia Montană în trimestrul al treilea din 2006, moment în care intenţionază să acumuleze suficient capital social pentru finalizarea achiziţionării tuturor drepturilor de suprafaţă pentru proiect, a echipamentelor necesare, astfel încît să poată începe imediat pregătirile pentru construirea acestuia.

Obiectivele principale ale companiei "Gabriel Resources" pînă la sfîrşitul anului 2005 şi prima parte a lui 2006 includ: finalizarea EIA prin numirea unei echipe independente de specialişti care să completeze, să finalizeze şi să înainteze raportul EIA către Guvernul României; avansarea unei strategii de dezvoltare a comunităţii, pentru finalizarea reamplasării satului, proces care se realizează în paralel cu obţinerea aprobării pentru raportul EIA; avansarea programului arheologic pentru obţinerea tuturor des-cărcărilor necesare pentru reconstruirea minei, în paralel cu aprobarea EIM şi reamplasarea satului; îmbunătăţirea comunicării cu toţi factorii de decizie.

"Am făcut paşi mari în toate aceste patru direcţii esenţiale, în 2005", a remarcat Hill, considerînd că poziţia financiară solidă a societăţii va permite finalizarea iniţiativelor, fără o nouă majorare a capitalului social.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb