Începutul de an şcolar va avea parte şi de această dată de un scandal. Dacă în trecut manualele, autorizaţiile sanitare sau clasa zero au provocat discuţii aprinse şi au creat controverse, anul acesta salariile cadrelor didactice reprezintă factorul declanşator al disensiunilor pe axa sindicate - guvern.
Astfel, după anunţul legat de creşterea salariilor cadrelor medicale şi sporurile substanţiale acordate înalţilor demnitari, conducerea Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a avertizat guvernul că, dacă nu vor fi găsite soluţii şi pentru majorarea veniturilor angajaţilor din învăţământ, sindicaliştii iau în calcul declanşarea unor proteste de amploare: "Dacă Guvernul nu va face efortul de a găsi o soluţie de majorare suplimentară şi pentru salariaţii din învăţământ, cu siguranţă că numeroasele mesaje de revoltă, pe care le-am primit, se vor transforma în fapte, ceea ce înseamnă că Executivul trebuie să se aştepte la proteste de amploare. Ne-am dori ca, pe 14 septembrie, anul şcolar să înceapă în cele mai bune condiţii pentru elevi şi dascăli". De asemenea Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" a cerut Guvernului ca şi angajaţilor din învăţământ să le fie majorate salariile. Conducerile celor trei federaţii sindicale reprezentative din învăţământul preuniversitar şi din învăţământul superior (Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", Federaţia Naţională Sindicală "Alma Mater") au solicitat primului ministru, Victor Ponta, o întâlnire, în regim de urgenţă, în cadrul căreia să se discute despre majorările salariale suplimentare pentru personalul din învăţământ.
Dincolo de protestele de amploare se vorbeşte inclusiv de o grevă pe termen nelimitat, care ar afecta structura noului an şcolar.
În urmă cu un an problemele erau altele, dar la fel de arzătoare. Sute de şcoli nu aveau autorizaţiile sanitare de funcţionare, iar elevii din primele două clase primare erau anunţaţi că nu vor avea manuale cel puţin până în luna octombrie, termen care din păcate nu a fost respectat. Mii de elevi au trebuit să se prezinte în şcoli neprimitoare, cu toalete insalubre, mobilier stricat, fără apă potabilă. Problema autorizaţiilor sanitare este una deja tradiţională, an de an toţi cei implicaţi în educaţie confruntându-se cu ea. Lucrările în şcoli încep invariabil foarte târziu şi sunt făcute de mântuială, banii pentru plata acestora ajung în ultimul moment, de fiecare dată apărând promisiunea că anul viitor lucrurile vor fi rezolvate în timp util. În 2013, în urma controalelor, mai bine de 40% dintre unităţile şcolare aflate în mediul rural nu au primit avize sanitare de funcţionare. În 2012, clasa zero a reprezentat marea problemă a începutului de an şcolar. Foarte multe unităţi de învăţământ s-au plâns că nu există suficiente săli de clasă, iar mobilierul şi toaletele nu erau adaptate micilor elevi. În plus, şcolile nu aveau destui profesori şi învăţători. Multe dintre aceste probleme nu au fost rezolvate, iar pe 14 septembrie ele vor fi repuse în discuţie.
Ministerul Educaţiei a aprobat şi a trimis către Ministerul Muncii un proiect de majorare a unor salarii din învăţământ. Ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat pentru B1 TV că mărirea maximă cerută este de 177% pentru lectori şi pentru şefii de lucrări: "Este un proiect pe marginea legii salarizării. Această creştere de 177% este maxim, pentru lectorii şi şefii de lucrări, deoarece aceştia aveau salarii apropiate debutanţilor. Propunerea pleacă de la un minim de 70% şi pentru preuniversitar, şi pentru universitar. Proiectul a fost aprobat de Ministerul Educaţiei şi a fost trimis către cel al Muncii. (...) Acest material, în afară de aceste creşteri salariale, mai cuprinde sporul de mediu rural de 5-20%, sporul pentru învăţământ special de 15%, spor pentru dirigenţie 10% şi alte astfel de sporuri".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.08.2015, 12:05)
Cine sunt IMBECILII ce au aprobat MONSTRUOZITATEA comunistei ecaterina andronescu, cu noul an scolar ; in 2016 guvernul de imbecili pontisti a hotarat ca trebuie sa inceapa anul scolar la 1 septembrie !!!
IDIOTILOR PESEDEI : noi nu avem clima rusilor sau a altor tari nordice !!!
2) Votantii pesedeilor plecau la mare la 1 septembrie, in programul "O saptamana la mare", acum hotelurile de pe litoral vor lua teapa toamna !!!
3) Ce dracu cauta cele 2 vacante, una in noiembrie , alta in februarie ???
4) De ce chemati copiii la scoala dupa anul nou , pe 3 ianuarie cand e gerul groaznic inca ???
5) Si Ceausescu dadea 2 saptamani vacanta de primavara, acum BOR obliga primavara sa vina copiii cu sarmaua-n gat inapoi la scoala, se da doar o saptamana vacanta, in saptamana mare , sa nu cumva sa lipseascs copchiii de la besearica !!!??!!!
TARA DE CRETINI SI IDIOTI !!!