NICOLAE CINTEZĂ: "Bank of Cyprus vrea să iasă din România"

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 23 aprilie 2014

"Bank of Cyprus vrea să iasă din România"

Bank of Cyprus are în vedere să părăsească ţara noastră, potrivit lui Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), care ne-a precizat că a avut o întâlnire recentă cu directorul general al grupului financiar cipriot, John Hourican.

Domnia sa a adăugat că directorul general al Marfin Bank România, Polydoros Ktorides, şi administratorul Laiki Bank, acţionarul majoritar al acesteia, aflat în lichidare, se află, în prezent, în Cipru, unde discută cu oficiali din Banca Centrală a Ciprului o restructurare a creditului pe care Laiki îl acordase Marfin şi care a fost transferat la Bank of Cyprus (BoC).

Nicolae Cinteză ne-a explicat că a primit din partea omologilor din Cipru o scrisoare cu privire la această restructurare, care prevede o rescadenţare şi o reducere semnificativă a sumei de plată.

Partea cipriotă a transmis BNR o propunere nouă privind preluarea Marfin Bank, care presupune ca instituţia de credit cumpărătoare să preia şi operaţiunile pe care Bank of Cyprus la mai are în ţara noastră, potrivit oficialului Băncii Centrale.

"Se pare că au găsit o bancă interesată să cumpere atât Marfin Bank, cât şi sucursala din România a Bank of Cyprus, iar joi voi afla despre cine este vorba", ne-a declarat domnia sa.

Surse bancare nu exclud ca potenţialul cumpărător să fie Banca Transilvania, la care Bank of Cyprus a avut, până vinerea trecută, o deţinere de 9,99% din capitalul social (220 milioane acţiuni), pe care a vândut-o prin trei tranzacţii de tip "Deal". SIF Moldova (SIF2) şi SIF Muntenia (SIF4) au cumpărat 77 milioane acţiuni, respectiv 90 milioane acţiuni.

Oficialii BoC au precizat, atunci, că vânzarea pachetului de titluri TLV oferă băncii o lichiditate imediată de 82 milioane euro şi îi îmbunătăţeşte indicatorul de capital de rang 1 cu 0,2 puncte procentuale. Operaţiunea a fost finalizată înainte de termenul dat de Troica creditorilor internaţionali (Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană), au precizat domniile lor.

"Bank of Cyprus a vândut creditul dat hotelului Marriott"

Bank of Cyprus România a vândut cel mai mare activ pe care îl avea în portofoliu, un credit de 110 milioane euro acordat companiei care deţine hotelul JW Marriott din Bucureşti, ne-a declarat Nicolae Cinteză.

Domnia sa ne-a precizat că nu i-a fost comunicat numele cumpărătorului, urmând să fie informat mâine.

Împrumutul acordat în 2007 avea scadenţă în octombrie 2012, dar a fost prelungit în toamna anului trecut pentru încă cinci ani, garanţiile constituite acoperind principalul, în valoare de 110 milioane euro, cât şi o sumă suplimentară de 33 de milioane euro aferentă tuturor obligaţiilor ce decurg din împrumut.

Creditul a fost garantat cu terenul de 28.457 metri pătraţi, din Calea 13 Septembrie şi clădirea de 69.307,58 metri pătraţi, care include hotelul JW Marriott Bucharest Grand Hotel şi complexul aferent, cu spaţile comerciale, birouri, cazinou, parcare interioară şi exterioară, precum şi toate îmbunătăţirile aduse imobilelor în garanţie, arată sursele de presă.

Bank of Cyprus controlează, prin intermediul unei subsidiare înregistrată în Cipru, Gosman Properties Limited, 93,8% din ONT Carpaţi, care a deţinut, până în toamna anului trecut, 35,292% din acţiunile companiei "Societatea Companiilor Hoteliere Grand" (SCHG), proprietarul JW Marriott.

Participaţia la SCHG a ONT Carpaţi, societate aflată în faliment, a fost vândută în septembrie 2013, către Unknownplan Properties Limited, firmă înregistrată în Cipru şi reprezentată de Georgios Christoforou, fostul director general al Bank of Cyprus România, pentru 13 milioane de euro, conform presei.

Creditul de 110 milioane euro către proprietarul hotelului Marriott este garantat şi cu 99,97% din acţiunile de la SCHG.

În garanţie sunt constituite, conform surselor citate, şi toate contractele Marriott, inclusiv contractul de management, contractele de închiriere, garanţii, contractele de asigurare, precum şi toate contractele viitoare.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. cineza cinteza. toate manevrele cu boc afara dint tlv cu conditia ca tlv sa preia boc si marfin fac parte din aceeasi piesa....tu insa vei afla JOI...........noi insa stim de azi.....suna cind mai ai curiozitati...:)))))

    1. cum este sa iasa dintr-un indice. Doamna Gheorghe oare ce-o fi zicand domnia sa? Ma asteptam sa dea o mana de ajutor, daca tot a stat o tura pe tusa pana au numarat 13 miriade de bambilici :-) Ar mai fi o posibilitate si anume ca poarta de la ecluza de la Pitesti sa fie prea mica, lucru care este de fapt logic, tinand cont de faptul ca si rafinaria e....Nu mai spun nimic ca dupa aceea mi se recomanda din nou pastilute, desi totusi le-as urma sfatul colegilor mei comentaci vazand in continuare 2014 in loc de 2004 la pagina 37.

    Stiti cantecul acela cu ....frumos canta cinteza..... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb