NICOLAE CINTEZĂ: "Deponenţii au retras 600 milioane euro din băncile noastre cu capital grecesc"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 6 august 2015

"Deponenţii au retras 600 milioane euro din băncile noastre cu capital grecesc"

Criza din Grecia nu i-a lăsat indiferenţi pe deponenţii care îşi ţin banii în băncile noastre cu capital grecesc, un număr important de persoane fizice şi juridice retrâgându-şi depozitele bancare.

Potrivit domnului Nicolae Cinteză, directorul direcţiei de supraveghere din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), suma retrasă, "în cele două luni de criză", din băncile româneşti cu acţionariat elen, se ridică la 600 de milioane de euro, care înseamnă o parte "destul de importantă" din totalul depozitelor existente în conturile acestor operatori (peste 5 miliarde euro, la începutul primăverii, conform estimărilor din presă).

Nicolae Cinteză ne-a precizat: "Au fost persoane fizice care şi-au retras banii, dar mai ales persoane juridice. Oamenii au reacţionat mai lejer decât firmele, în această situaţie, ceea ce este de înţeles, într-un fel, pentru că firmele nu au depozitele garantate".

Reprezentantul BNR consideră că deponenţii care şi-au retras banii din conturi nu au procedat cum trebuie, întrucât băncile româneşti cu acţionariat grecesc sunt stabile, având solvabilitatea şi lichiditatea mult peste nivelul impus.

Guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu, a reiterat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că "singurii care au pierdut, în cazul retragerilor de depozite, au fost deponenţii, care şi-au spart economiile şi au simţit şi comisioanele de retragere".

Declaraţiile conducerii BNR vin în contextul în care ieri a fost a treia zi consecutivă în care valoarea acţiunilor băncilor greceşti a scăzut. Indexul sectorului bancar scăzuse cu circa 15% după primele tranzacţii de ieri, după o cădere de 30%, în fiecare dintre cele două zile anterioare.

"Evoluţia băncilor pe bursa din Grecia nu are nicio relevanţă pentru băncile noastre cu capital elen. Singura semnificaţie este că valoarea băncilor din Grecia scade", ne-a explicat domnul Cinteză.

La rândul său, Guvernatorul Isărescu a subliniat că situaţia din Grecia încă "nu este lămurită în totalitate": "S-a intrat pe o evoluţie pozitivă cu speranţa că ceea ce se va întâmpla în continuare va fi echilibrat".

Oficialul a menţionat că declaraţiile sale cu privire la Grecia sunt făcute cu foarte mare prudenţă, evidenţiind că, la noi, situaţia s-a păstrat în totalitate sub control. În cel mai rău caz, BNR, care este împrumutător de ultimă instanţă, poate acorda credite subsidiarelor greceşti, care funcţionează în baza regulamentului Băncii Naţionale a României, a conchis domnia sa, adăugând: "Nu invităm pe nimeni, însă, să se plimbe cu banii de la o bancă la alta".

În opinia economistului Mircea Coşea, oricât de prudenţial ar lucra BNR, vor mai exista retrageri de depozite din băncile româneşti cu acţionariat grecesc.

Domnia sa ne-a declarat: "Deşi, acum, nu văd un pericol imediat şi iminent pentru sectorul bancar românesc legat de criza din Grecia, trebuie să ţinem cont de faptul că pot apărea, totuşi, probleme. De aceea, trebuie să avem o atenţie mărită. Eu nu consider că situaţia din Grecia s-a limpezit şi nici nu consider că există o soluţie care să fie aplicată în curând pentru ieşirea din actuala criză, pentru că încă mai sunt elemente de criză în sistemul bancar elen. Există unele idei ale Germaniei în vederea ieşirii controlate din zona euro şi chiar din UE a unor ţări, printre care şi Grecia. O astfel de mişcare ar avea efecte importante asupra României, care nu vor fi de neluat în seamă, întrucât ţara noastră este eurizată şi are legături puternice în UE".

Cele patru bănci cu acţionariat grecesc din ţara noastră sunt Alpha Bank, Bancpost, Piraeus şi Banca Românească.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Citez din articol: "Reprezentantul BNR considera ca deponentii care si-au retras banii din conturi nu au procedat cum trebuie, intrucat bancile romanesti cu actionariat grecesc sunt stabile, avand solvabilitatea si lichiditatea mult peste nivelul impus." Asta a spus reprezentantul BNR, insa este normal ca el sa spuna baliverne, intrucat pentru asta este platit din banii nostri. Iata o realitate la care am fost martor nu o data. Detinatorii de carduri pe conturile bancilor cu capital grecesc se confrunta in mod curent cu imposibilitatea de a face plati cu cardul la supermarket: fara nicio explocatie, automatele refuza operatiunea ceruta de casiere. In conditiile astea, trebuie sa fii chiar cretin sa nu-ti propui lichidarea contului la acea banca.

    1. Sau..poate a uitat taticu' sa puna bani pe el?

      Eu am card de la banca greceasca si nu am avut niciodata vreo problema cu el la plata..fie ca e vorba de supermarket benzinarie etc. 

    Chiar este nevoie de un batran securist platit cu jdemii de ieuro (am zis ca ei.... nu?) sa ne spuna o constatare evidenta?. As prefera o fatuca frumoasa platita cu 1000 de euro. Derbedeii astia ar trebui sa inteleaga ca functia de la BNR este o functie publica, pe bani publici, in interesul public nu in interesul celor cu care fac ei intelegeri.

    asta mai lipsea! Isarescu sa explice deponentilor ce fraieri au fost ca si-au scos banii din conturi, spargandu-si economiile si simtind comisionul de retragere! dar Isarescu are habar ce dobanda primesti la un cont? si comsioanele astea de retragere, cine le-a dat girul? deci oricum ar fi, deponentii sunt fraieri! si te mai si platim ca sa ne spui asta, Isarescule!

    eu am card la una din bancile cu capital grecesc si nu am avut probleme de plata sau retragere cu cardul si nici nu am de gand sa lichidez vreun depozit.

    cine sunteti voi cei de la banca centrala.Domnule Isarescu cine v-a votat pe dumneavoastra? Cine va acorda mandat dupa mandat de 20 ani? nu vi se pare normal ca 2 mandate sa fie maxim pentru un sef la BNR? cine sunteti dvs sa contestati clasa politica votata de populatie(asa imbecili cum sunt sunt vointa poporului). Nesimtitilor unde este rezerva de aur a Romaniei? De ce banii imprumutati de noi stau in titluri de trezorerie americane sau D-zeu stie pe unde? Cine sunteti Voi?

    cum isi permite4 statul sa-mi impuna mie plata unei parti din venituri catre societati de asigurare(pilonul 2)? de ce? e treaba mea ce fac cu banii mei de ce trebuie sa-i impart cu societati private care investesc in cine stie ce

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb