Nicolae Ciucă: "Am cerut întregului cabinet, tuturor ordonatorilor de credit să analizeze reducerea cheltuielilor în sensul reducerii unor sume de bani"

I.A.
Politică / 6 aprilie 2023

Nicolae Ciucă: "Am cerut întregului cabinet, tuturor ordonatorilor de credit să analizeze reducerea cheltuielilor în sensul reducerii unor sume de bani"

Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă a declarat astăzi, despre reducerile de cheltuieli decise în şedinţa coaliţiei, notează news.ro.

Acesta a cerut întregului cabinet de miniştri şi tuturor ordonatorilor de credite să analizeze reducerea cheltuielilor în sensul reducerii unor sume de bani, arătând că nu se pune problema reducerii salariilor şi a investiţiilor.

Premierul a explicat: "Din analiza cifrelor financiare pe primul trimestru rezultă foarte clar că exista un deficit şi deficitul acesta nu trebuie să continue să producă efecte pe următoarele 9 luni, motiv pentru care am cerut domnului ministru şi întregului cabinet, tuturor ordonatorilor de credit să analizeze şi să regândească reducerea cheltuielilor în sensul reducerii unor sume de bani care sa denote o mai bună chibzuială în ceea ce priveşte gestionarea fondurilor", a spus preşedintele PNL, după şedinţă. Ciucă a arătat că nu se pune problema reducerii salariilor şi a investiţiilor. "Discutăm despre o analiză care se va desfăşura la nivelul Ministerul de Finanţe în deplină coordonare cu celelalte ministere, vă rog să nu inducem niciun fel de temere către oameni că s-ar fi gândit măcar cineva la reducerea salariilor sau a altor venituri. Aici este vorba doar de chibzuiala cheltuielilor la bunuri şi servicii la nivelul altor cheltuieli care în momentul de fata la nivelul fiecărui ordonator de credite pot fi făcute".

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Sunt persoane ce au mai multe servicii : foarte bine dar adunând orele , nu mai ajunge timp nici pt somnul de noapte

    Ar trebui să se ocupe cineva de aceste cazuri... 

    Au alții 2 servicii la stat și pensie...

    Nu cred că au timpul matematic .... 

    1. Stai chill ca aia nici nu se prezinta la job.

    Motto:

    „Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale” 

    (Ion Luca Caragiale- O scrisoare pierdută) 

    Curat Caragiale! Pentru reducerea cheltuielilor de funcţionare a statului, sunt necesare reforme structurale profunde precum: 

    -Reducerea numărului de ministere la 15-16, la fel cum este in Franţa şi Germania; 

    -Desfiinţarea agenţiilor şi instituţiilor care nu sunt neapărat necesare, atribuţiile lor putând fi preluate de alte instituţii, simultan cu o descentralizare reală; 

    -În administraţia locală, păstrarea acelor primării care servesc peste 8.000 de cetăţeni, şi comasarea celorlalte; 

    -Reducerea numărului de judeţe la 16, într-o primă etapă, apoi la 8, echivalente cu regiunile de dezvoltare; 

    – Înlocuirea instituţiilor care servesc acum cetăţenii prin numerosi funcţionari, cu aplicaţii informatice care funcţionează nonstop, online. 

    De asemenea, atragerea fondurilor europene in special pentru proiectele incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este conditionata de îndeplinirea programului de reforme propuse de România si agreate împreuna cu oficialii Comisiei Europene, si anume: 

    -Reforma pensiilor; 

    -Reforme în politica fiscală; 

    -Revizuirea cadrului legislativ pentru companiile cu capital de stat; 

    -Revizuirea sistemului de salarizare în administrația publică; 

    –Crearea și operaționalizarea Bancii Naționale de Dezvoltare; 

    –Un nou sistem pentru a accede în funcțiile publice; 

    -Modificarea legilor justiției și consolidarea cadrului anti-corupție; 

    -Transport fără emisii de carbon; 

    -Energie Regenerabilă. 

    Chiar si la atragerea de fonduri europene au existat sincope deoarece România nu a fost in stare sa facă o reforma administrativ- teritoriala compatibilă cu structurile europene. Din această cauză diferențele economice dintre județe sunt imense, iar birocrația omoară multe proiecte în fașă, desi dispune de un aparat administrativ supradimensionat, dar fără ca acesta să facă nimic. De aceea, trebuie recurs la o restructurare a acestor unități administrativ- teritoriale pentru ca structurile respective să fie compatibile cu cele europene, să devină funcționale si eficiente economic, deoarece in prezent cele mai multe dintre judete sunt adevărate feude pentru baronii locali. Trebuie in sfârsit să fie realizată regionalizarea, dar nu formal asa cum o avem acum, cu ADR-uri (Agentii de Dezvoltere Regională) ca organizații nonguvernamentale, ci cu regiuni administrative funcționale, cu forță juridică, adică să poți merge direct la Bruxelles să depui proiecte pe bani europeni fără să mai fi nevoit să treci prin București. 

    Ba mai mult, există două căi de a face regionalizarea. Prima este prin revizuirea constitutiei si introducerea categoriei administrative de "regiune" in legea fundamentală. A doua cale este mai simplă si se poate face fără modificarea constitutiei , printr-o lege organică in care să fie prevăzută comasarea mai multor judete in structuri administative mai mari. Aceasta se poate face mai simplu prin reducerea numărului de judete si păstrarea denumirii de "judet" prevăzută in actuala constitutie. Este modelul Poloniei care a făcut regionalizarea in 1999 prin comasarea celor 49 de voievodate existente (similare cu judetele de la noi) in 16 mari voievodate pentru a corespunde cerintelor Uniunii Europene. 

    În plus la noi dintre cele 3.228 de orase si comune sau UAT -uri (unităti administrativ-teritoriale), cel puţin 1.000 nu-şi pot asigura din venituri proprii, cheltuielile de funcţionare şi a oferi servicii minimale pentru viaţa cetăţenilor: salarii, iluminat public, gospodărire. Toate stau cu mâna intinsă si se bazează pe transferuri de la bugetul central sau de la bugetul judeţean.

    De aceea, in loc de tot felul de tergiversări fără noimă trebuie făcută cât mai curând posibil reforma administrativă. Pentru asta e nevoie de curaj politic şi de oameni cu pregătire solidă si nu de figuranti, precum acesti indivizi lamentabili. 

    1. Ooo da, de acord, primariile mici ne omoara. Primarie cu 400 de oameni, bai frate niciodata nu-i gasesti la primarie, si cand ii gasesti te doare capul. In afara de jurista care-i mai normala si de casier. Restul bombardieri.

      Liviu,ceea ce scrii tu mai sus este de bun simt.Dar este exact ceea ce auzim de la majoritatea partidelor aflate in opozitie la momentul alegerilor.Uneori au mai si castigat cu aceste programe electorale. Insa NICIODATA nu le-au aplicat !!!. Deci ramanem cu lecturarea unui text.

      P.S. Regionalizarea nu se va face niciodata.E de ajuns sa spuna pesede ca ne iau ungurii Ardealul si s-a rezolvat. 

      Până când nu se rezolva cumva și transportul in comun, până atunci nu prea vad cum sa se comaseze județele. Și acum oamenii de la tara pierd aproape o zi când vin la oraș să rezolve câteva probleme. Atunci nu ar ajunge o zi cu transportul in comun până la municipiu pentru o stampila.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb