NICOLAE CIUCĂ: "Am depăşit în 2022 suma pe care ne-o stabilisem ca obiectiv"

M.C.
Politică / 4 ianuarie 2023

"Am depăşit în 2022 suma pe care ne-o stabilisem ca obiectiv"

Premierul Nicolae Ciucă afirmă că în 2022 suma stabilită ca obiectiv pentru atragerea de fonduri europene, cel puţin 10 miliarde de euro, a fost depăşită. "Am reuşit o absorbţie de 11,3 mld. euro, cea mai mare pe care România a absorbit-o de când accesează fonduri europene, asigurând astfel fundamentul pentru derularea proiectelor şi programelor europene. Avem toate premisele ca şi în 2023 să atragem şi mai mulţi bani europeni", subliniază Ciucă, conform News.ro.

"Începem anul 2023 cu încredere şi optimism că am făcut anul trecut tot ceea ce a depins de noi pentru a face faţă efectelor crizelor suprapuse pe care şi cetăţenii României le-au resimţit şi pentru a fi pregătiţi, prin deciziile pe care le-am luat, să facem faţă provocărilor şi în perioada următoare. Vom continua cu aceeaşi energie pentru a consolida ceea ce am realizat anul trecut, în care am avut o execuţie bugetară bună, am reuşit să ne încadrăm în ţintele de deficit, iar România a înregistrat o creştere economică pe care nimeni nu o previziona, mai ales după izbucnirea războiului din Ucraina şi efectele în lanţ pe care le-a produs - creşterea preţurilor la gaze şi energia electrică şi creşterea inflaţiei", a arătat Nicolae Ciucă, astăzi, într-o postare pe Facebook.

El a subliniat că au fost găsite soluţii pentru rezolvarea punctuală a unor astfel de probleme, dar au fost luate şi decizii care să producă efecte în timp.

"Ne-am angajat să asigurăm absorbţia fondurilor europene şi toate cele trei linii de finanţare europeană cumulează aproximativ 90 mld. euro. Am depăşit în 2022 suma pe care ne-o stabilisem ca obiectiv, de a atrage pe an cel puţin 10 mld. euro. Am reuşit o absorbţie de 11,3 mld. euro, cea mai mare pe care România a absorbit-o de când accesează fonduri europene, asigurând astfel fundamentul pentru derularea proiectelor şi programelor europene. Avem toate premisele ca şi în 2023 să atragem şi mai mulţi bani europeni şi, la nivel similar, de peste 11 mld. euro, să avem şi investiţii străine directe, ceea ce ne dă o încredere şi ne menţine pe linia aceasta de optimism moderat faţă de ceea ce înseamnă activitatea guvernamentală şi relaţiile pe care le-am stabilit cu mediul de afaceri, pentru a convinge investitorii că în România sunt oportunităţi, în România există resurse, în România există capacitate de muncă, în România productivitatea muncii este un indicator care poate să stimuleze, în continuare, mediul investiţional", a adăugat el.

Premierul a menţionat că a fost transmisă cea de-a doua cerere de plată din PNRR, care a intrat în analiza Comisiei Europene şi se aşteaptă, probabil la finele acestei luni sau în luna următoare, validarea cererii şi plata banilor.

"Totodată, la începutul acestui an vom primi prefinanţarea din fondurile de coeziune pentru perioada 2021-2027. România are nevoie de aceşti bani europeni, prin care, alături de banii de la bugetul de stat, susţinem în continuare investiţiile, pentru ca economia să funcţioneze, iar la nivelul Guvernului vom veni cu măsuri, poate chiar mai mult decât până acum, pentru a sprijini mediul antreprenorial, pentru că avem în continuare la dispoziţie fonduri de garantare, garanţii de stat", a explicat Nicolae Ciucă.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. creşterea preţurilor la gaze şi energia electrică şi creşterea inflaţiei - breee vezi ciclul de bula a chiriilor / costurilor rele in piata!! nu are treaba ucraina rusia cu asta; era de anticipat!! ati avut in 2020-2021 bula in pret cerut si crash in chirii / incasari reale = vezi falimentele si spatiile comerciale ce incep sa se adune cu duiumul in piata reala!! deci sa nu mai mancam cipsuri! era de asteptat panica de infuzie chipurile fonduri europene in timp ce dobanzile bancilor centrale sunt elevate fapt ce inseamna ca o mare parte din bani face cale intoarsa in sistemul financiar pe costuri elevate in sucietate /la oameni.

    intrebare? ce facem dupa 2027? o dam ca in 80-82?! ca in 40-48? sau mai jos de 2012? 

    deja pretul la energie crescut in cartel este exponential in comparatie cu veniturile; doar lagul de plocare propagare pana in 2024-2025 ce mai tine piata reala animata; pana nu intra in dezolare totala si in somaj bomba prin toata europa; asta daca nu ii trimitem la razjoi si for aparea "angajat". 

    s c cret 

    Sa vedem si restul, si ce va trebui sadati inapoi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb