NICOLAE VĂCĂROIU: "Recrutarea personalului de specialitate - o problemă pentru Curtea de Conturi"

EMILIA OLESCU
Miscellanea #Servicii Publice / 6 iunie 2014

Recrutarea personalului de specialitate este una dintre problemele serioase cu care se confruntă Curtea de Conturi, potrivit lui Nicolae Văcăroiu, preşedintele acestei instituţii.

Domnia sa a subliniat, astăzi, în cadrul manifestării organizate cu ocazia împlinirii a 150 de ani de activitate a Curţii de Conturi, că instituţia trece printr-un proces de schimbare de generaţii. În acelaşi timp, ţinând seama de necesităţile din viitor, Curtea de Conturi are nevoie de schimbarea tehnicii de calcul, dar şi de un sediu central corespunzător.

Ca răspuns la afirmaţiile făcute de domnul Văcăroiu, premierul Victor Ponta, prezent la eveniment, a subliniat că urmează ca instituţia Curţii de Conturi să primească un sediu nou şi modern.

Primul ministru a apreciat activitatea Curţii, menţionând că aceasta a contribuit la modul în care a evoluat, în ultimul an, procesul de absorbţie a fondurilor europene.

În aserţiunea sa, Nicolae Văcăroiu a mai spus că, printre altele, este nevoie ca instituţia pe care o conduce să colaboreze cu toate autorităţile de control din ţară, constituindu-se un sistem informatic integrat care să asigure cu operativitate schimbul de informaţii.

Dezvoltarea acordurilor de cooperare pe domeniile de activitate convenite între Curtea de Conturi şi celelalte instituţii ale statului, înfiinţarea de urgenţă a secţiilor judecătoreşti specializate, dezvoltarea şi diversificarea programelor anuale ale Curţii de Conturi privind pregătirea profesională a personalului de specialitate reprezintă alte câteva propuneri făcute de Nicolae Văcăroiu.

Domnia sa a subliniat: "Criza financiară declanşată în anul 2008, recesiunile economice tot mai frecvente şi de durată, creşterea datoriilor suverane, deficitele bugetare excesive, apariţia de noi şi noi metode de fraudare a legii, ingineriile financiare tot mai sofisticate, necesită măsuri adecvate pentru a face faţă acestor provocări ale secolului XXI. Curtea de Conturi, ca instituţie fundamentală a statului de drept, are obligaţia de a stabili strategii pe termen mediu şi lung pentru consolidarea capacităţii sale instituţionale, creşterea calităţii muncii noastre pe linia controlului şi auditului, scopul înalt fiind acela de a asigura intrarea în normalitate în ceea ce priveşte respectarea legalităţii şi utilizarea cu eficienţă, economicitate şi eficacitate a resurselor financiare ale bugetului public".

Domnul Văcăroiu a remarcat buna colaborare a Curţii de Conturi cu instituţia similară care activează la nivel european. Un loc aparte în activitatea externă a Curţii îl are încheierea de acorduri şi memorandumuri de cooperare bilaterale cu instituţii supreme de audit din Europa şi întreaga lume.

"Creşterea de la an la an a calităţii activităţii noastre se regăseşte în rapoartele publice anuale, în rapoartele privind finanţele publice locale şi în rapoartele speciale intermediare", a menţionat Nicolae Văcăroiu.

Domnia sa consideră că se impun măsuri pentru eficientizarea acţiunilor de control preventiv, prin asigurarea de specialişti cu o înaltă pregătire profesională, garantarea independenţei acestora şi chiar analizarea posibilităţii extinderii controlului financiar preventiv extern, la unităţile administrativ teritoriale.

Traian Băsescu a apreciat că, în prezent, Curtea de Conturi este independentă de politic, de Guvern, de preşedinte, singura instituţie care-i poate aprecia activitatea fiind Parlamentul.

Remarcând progresul rapoartelor întocmite de Curtea de Conturi, preşedintele statului a subliniat că este esenţial ca recomandările făcute de instituţia de control să reprezinte priorităţi pentru corectarea activităţii instituţiilor publice.

Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, a propus înfiinţarea unei Comisii Parlamentare pentru relaţia cu instituţia Curţii de Conturi.

Înfiinţată în urmă cu 150 de ani, Înalta Curte de Conturi a fost desfiinţată în anul 1948, urmând ca în 1973 să înceapă să funcţioneze Curtea Superioară de Control Financiar.

În 1991, noua constituţie prevedea înfiinţarea Curţii de Conturi, urmând ca în anul 2005 să înceapă să funcţioneze, în cadrul Curţii de Conturi, Autoritatea de Audit, organism fără personalitate juridică, dar independentă din punct de vedere operaţional.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb