Nicolaie Hoanţă: Orizontul 2015-2016 - noua speranţă pentru revenire economică

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 ianuarie 2011

Nicolaie Hoanţă: "Cetăţenii României o vor duce mult mai rău în 2011 şi în anii ce vor veni, din cauza distrugerii economiei româneşti de aleşii lor în cârdăşie cu organisme internaţionale puse în slujba intereselor finanţelor internaţionale sau a forţelor globaliste".

Nicolaie Hoanţă: "Cetăţenii României o vor duce mult mai rău în 2011 şi în anii ce vor veni, din cauza distrugerii economiei româneşti de aleşii lor în cârdăşie cu organisme internaţionale puse în slujba intereselor finanţelor internaţionale sau a forţelor globaliste".

Profesorul universitar Nicolaie Hoanţă, fost preşedinte al Băncii Carpatica, anticipa în 2009 că România nu va ieşi din marasmul economic înainte de 2012. Domnia sa îşi revizuieşte, acum, estimarea, în cadrul unui interviu acordat ziarului "BURSA": "Acum este foarte clar că orizontul 2015-2016 poate fi luat în considerare ca o nouă speranţă". Deşi spune că mulţi îl vor considera pesimist, domnul Hoanţă se autocaracterizează drept realistă atunci când discută despre performanţele economice ale ţării noastre în 2010 şi 2011.

Reporter: Cum apreciaţi evoluţia economiei în 2010? Care ar fi lucrurile pozitive şi cele negative pe care le-aţi puncta?

Nicolaie Hoanţă: Economia României în anul 2010 s-a zbătut între neputinţa guvernanţilor şi a celorlalţi responsabili instituţionali de la nivel macroeconomic de a mai corecta ceva din dezastrul anterior, creat de unii cu bună ştiinţă şi cu aport substanţial, iar de alţii din diletantism asumat, şi neputinţa mediului de afaceri de a depăşi haosul politic şi economic în care a fost târâtă şi/sau la care a luat parte, într-un mod sau altul. Pe acest fundal, economia s-a dus în direcţia în care au pregătit-o responsabilii politici şi guvernamentali ai ultimilor 21 de ani împreună cu organismele internaţionale implicate în globalizarea lumii.

Singurul fapt "pozitiv" din anul 2010 îl pot considera pe cel al trezirii românilor şi unor politicieni la realitatea crudă în care a ajuns economia. Lucrurile negative sunt restul întâmplărilor din viaţa românilor: creşterea şomajului şi a exodului, scăderea standardului de viaţă şi creşterea insecurităţii locurilor de muncă, anularea practic a unor pers-pective în privinţa locurilor de muncă şi a bunăstării pentru mulţi ani în viitor.

Reporter: Cum preconizaţi că va evolua economia 2011?

Nicolaie Hoanţă: Într-un interviu pe care l-am dat cotidianului dumnea-voastră în 2009, anticipam că România nu va ieşi din marasmul economic înainte de 2012 (alţi mari prooroci de la instituţii de prestigiu vedeau încă de pe atunci că România deja se află în relansare economică) şi îmi părea rău că am greşit pronosticul, pentru că acum este foarte clar că orizontul 2015-2016 poate fi luat în considerare ca o nouă speranţă (dacă scenariul pregătit lumii nu va avea note mai catastrofice decât cele pe care le adulmecăm acum). În 2011 economia României va continua să se deterioreze, (PIB să scadă, şomajul să crească, inflaţia să fie la fel de voioasă "cu alicele BNR în inimă"). Nu dau cifre, pentru că nu cred în ele, toţi statisticienii lumii (a se citi decidenţii lumii) utilizând cifrele pentru o crasă manipulare (a se vedea cazul deficitelor bugetare ale ţărilor UE ascunse de ani buni).

Reporter: Care credeţi că vor fi sectoarele cele mai performante şi de ce?

Nicolaie Hoanţă: Singurele domenii de activitate performante din economia României vor fi cele legate de afacerile firmelor internaţionale cu debuşee în lumea largă, precum şi cele care exploatează resursele solului şi subsolului, în special cele energetice. Din păcate, partea din economia românească bazată pe afaceri indigene va suferi în continuare mari privaţiuni şi va fi sortită unei pieiri inevitabile, în contextul în care deciziile macroeconomice nu mai sunt de mult apanajul guvernului şi forţelor politice române, care oricum au depus armele de mult timp. A spune că sectorul IT din România (sau oricare mică încropeală de afacere) va fi pe val este ca şi cum ai arăta o muscă de pe Lună (să-mi fie iertată comparaţia forţată, dar o fac pentru a arăta dramatismul dezarticulării şi dezmembrării economiei româ-neşti).

Reporter: Aveţi câteva sfaturi/ măsuri sugestive pentru Guvern pentru anul viitor? Dar pentru BNR?

Nicolaie Hoanţă: Sfaturi dau toţi. Ori cei care se dau opozanţi, ca să-şi acopere propria neputinţă atunci când erau cu mâna în miere, ori ceilalţi care au devenit sfătuitori de meserie, dar pe care nu-i bagă nimeni în seamă. Cred că este evident ce lipseşte guvernărilor din România:

- o strategie economică generală şi strategii sectoriale puse în slujba cetăţenilor acestei ţări pe un orizont de timp în care mai pot fi nutrite speranţe;

- aplicarea de măsuri economice dure, realiste şi cu finalitate certă în susţinerea intereselor naţionale (oricât de deranjaţi ar fi diriguitorii UE, pentru că trebuie reţinut: UE are nevoie de noi, nu noi de UE; cei care folosesc UE ca pe propria lor moşie au nevoie de domenii şi spaţii de exploatat, nu noi);

- trecerea fără întârziere la o politică fiscală coerentă, bazată pe impozitarea progresivă a veniturilor şi averilor; să nu-şi facă nimeni iluzii că România va putea să ocolească această măsură, dacă doreşte cu adevărat să creeze premisele unei ordini interne (sociale şi economice) adecvate dezvoltării, înainte de a o îngloda în datorii insuportabile şi mai ruinătoare, spre beneficiul celor care sunt protejaţi vădit prin actuala politică fiscală;

- BNR trebuie să renunţe la poziţii prin care îşi arogă doar meritele, nu şi eşecurile pentru situaţia dezas-truoasă a economiei; să fie foarte clar, într-o economie de piaţă fără prea multe reguli (sau fără ca cele exis-tente să funcţioneze prea bine), aşa cum este economia României, guvernul nu are nici măcar instrumentele (sau forţa şi uşurinţa de aplicare) pe care le are o bancă centrală; în aceste condiţii nu poate fi decât ipocrită o atitudine de a-ţi însuşi doar meritele şi a arunca eşecurile asupra guvernului, deşi cele două instituţii şi cele două politici pe care ele ar trebui să le promoveze (monetară şi res-pectiv bugetară) se află în tandem;

- BNR ar trebui să fie interesată de soarta cetăţenilor acestei ţări, chiar dacă oficial se subordonează mai mult BCE (pentru că în cadrul statului român nu are subordonare, Parlamentul fiind o basma prea ieftină pentru o fată aşa de mare); nu folosesc deloc României, cetăţenilor ei, afirmaţii care într-o zi susţin că româ-nii sunt vinovaţi de îndatorarea lor excesivă (şi a ţării), iar în altă zi susţin că şi băncile au partea lor de vină, dar nu aşa de mare ca a cetăţenilor-datornici.

Reporter: Care sunt dificultăţile cu care se vor confrunta firmele în acest an, în opinia dumnea-voastră?

Nicolaie Hoanţă: a) spectrul falimentelor; b) lipsa cererii durabile; c) greutăţi tot mai mari legate de finanţare (erodarea capitalurilor proprii, dispariţia autofinanţării şi excluderea lor de la finanţarea bancară, pe piaţa de capital sau prin leasing); d) împovărarea fiscală, pentru că statul nu va avea de ales pentru a se menţine pe sine (administraţia aces-tuia).

Reporter: Cum o vor duce cetăţenii României? Care sunt previziunile dumneavoastră legate de rata şomajului şi de evoluţia creditelor neperformante?

Nicolaie Hoanţă: Cetăţenii Româ-niei o vor duce mult mai rău în 2011 şi în anii ce vor veni, din cauza distrugerii economiei româneşti de aleşii lor în cârdăşie cu organisme internaţionale puse în slujba intereselor finanţelor internaţionale sau a forţelor globaliste. Nu fac previziuni numerice legate de rata şomajului şi volumului creditelor neperformante (din motive de neîncredere în cifrele oficiale: rata şomajului poate fi uşor viciată, iar volumul creditelor neperformante sunt şi pot fi externalizate), dar cred că ambii indicatori se vor înrăutăţi, din pricinile expuse până acum.

Reporter: Credeţi că există şanse să vedem o revenire a creditării, în 2011? Pe ce segmente?

Nicoleaie Hoanţă: Încerc să fiu tot realist, cu toate că mulţi vor zice că sunt pesimist şi că încurajez "expectaţii" (citiţi aşteptări) negative, de neîncredere. Nu, nu este nicio şansă. Deja "suntem în 2011", timpul trece ca năluca, iar noi suntem cu toţii năuciţi de ce ni se spune şi ni se face, tocmai bine ca să ne uităm năuci la ei, iar ei să-şi vadă de-ale lor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Distinsul coleg de breasla, dl N. Hoanta,evident mult mai tanar decat autorul acestei opinii ,face o analiza la obiect a situatiei economice a tarii noastre,fara menajamente de conjuctura. Domnia sa opineaza ca economia romaneasca va incepe sa functioneze abia dupa 4-5 ani.Daca o vor lasa ..altii sa functioneze.Noi credem ca exista posibilitatea ca economia tarii noastre sa inceapa sa functioneze incepand cu 2012. Daca exista o vointa politica mai puternica decat a actualei sorcove politice,erodate de neonorarea promisiunilor politice timp de 20 de ani.Noi credem ca exista bani pentru creditarea intreprinderilor romanesti, nu a multinationalelor cu sediul in tara noastra,reprezentate de Consiliul Investitorilor Straini.Un plan minimal de masuri pentru gasirea surselor de finantare de catre bancile romanesti,cate au mai ramas,a fost prezentat de grupul nostru de analiza in cateva interventii pe Bursa on-line.Vom reveni ,din nou in cursul lunii mai a.c.. Cand argumentele noastre se vor baza pe realitati palpabile.Cu o puternica tenta tehnologic-inovativa. In ceea ce priveste BNR,ea va trebui sa danseze dupa cum ii dicteaza interesul national. Sau dl M.Isarescu va trebui sa se pensioneze si sa se ocupe de viticultura.! In definitiv,cfm opiniei dvs,UE are nevoie de noi, nu invers. !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb