România şi-a propus pentru 2030 să atingă o ţintă de energie regenerabilă de 32% din consum, faţă de 24% în prezent, şi cum preţul echipamentelor este în scădere şi factura consumatorilor va fi mai mică, a declarat astăzi Niculae Havrileţ, consilier al ministrului Energiei, într-o conferinţă de profil.
"Ţinta României va fi de 32% pentru 2030. Având în vedere că deja am depăşit cu 4% ţinta pentru anul 2020, încă 8% în următorii 12 ani este foarte posibil să fie instalaţi şi fără un suport financiar deosebit", a spus reprezentantul Ministerului Energiei, arată Agerpres.
• Potrivit acestuia, costurile în acest sector au scăzut foarte mult, de la 1,5 milioane de euro pe MW eolian instalat în 2007, la 600.000-700.000 de euro în prezent, ceea ce înseamnă că deja există competiţie între sistemele de producţie de energie electrică, surse clasice şi energie regenerabilă, fără să mai fie nevoie de un ajutor de genul certificatelor verzi.
În prezent, producţia de energie regenerabilă este subvenţionată de toţi consumatorii în factură, prin intermediul certificatelor verzi, astfel că toate aceste scăderi de costuri se vor reflecta şi în factura consumatorilor, a susţinut Havrileţ, care a fost şi preşedinte al Autorităţii de Reglementare în Energie (ANRE) în perioada 2012-2017.
Havrileţ a amintit că, în septembrie, în România a fost pusă în funcţiune prima baterie, prin care se poate stoca 1 MW de energie electrică din producţia eoliană. "Cred că este momentul să găsim cele mai bune reglementări pentru ca această energie care este stocată să poată fi integrată în sistemul de transport al energiei electrice, în piaţa de echilibrare, care ştim că este foarte scumpă", a adăugat fostul preşedinte al ANRE.
1. fără titlu
(mesaj trimis de stef în data de 30.10.2018, 16:24)
10% din pretul facturii ce curent electric este datorita certificatelor verzi, platite numai de consumatorul casnic , pe post de fraer. Acum se cumpara echipamente de stocare a energiei si acestea iar vor fi introduce in factura de energie electrica a consumatorului casnic. Nu vedeti ce magarie se pregateste, marca Havrilet!
2. O informare dezinformatoare
(mesaj trimis de Cris în data de 30.10.2018, 16:40)
Mie imi plac stirile acestea la viitor care sunt cu "poate" si care in titlul articolului sunt date la trecut. Acum 15 ani presa iti spunea in titlu informatia in viitor ca fiind probabila. Nu mai avem noi acum presa din 2000.
Totusi ar merita aici o tinta de 50% daca vrei sa si inchizi din termocentrale. Cum costurile pe energie regenerabila au scazut ar cam fi cazul sa nu mai retehnologizam CTEurile pe carbune. Cu stocarea si aici preturile vor scadea in timp.
3. Hai ca se poate
(mesaj trimis de Vali în data de 08.11.2018, 15:49)
Eu cred ca este chiar foarte posibil sa atingem acest procent de 32% pana in anul 2030, adica deja din ce in ce mai multi oameni aleg energia regenerabila si asta este un lucru foarte bun. Am mai vazut ca incep sa apara si firme care se ocupa cu distributia de energie regenerabile, pana acuma eu am auzit de cei de la RestartEnergy care fac chestia asta dar parerea despre ei e destul de impartita, sunt cativa oameni care spun ca au preturi mari si ca regreta ca s-au mutat la ei dar sunt si destul de multi oameni care spun ca au cele mai mici preturi. Oricum e foarte bine sa vedem ca apar astfel de firme pentru ca si cu ajutorul lor o sa atingem acest target de 32%!