Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, consideră că avariile reţelei de termoficare a Bucureştiului au drept cauză managementul fostului primar, Gabriela Firea, care în 4 ani "nu a făcut nimic" pentru a moderniza reţeaua, potrivit Agerpres.
"Avem 6 săptămâni de când încercăm să ţinem pe linia de plutire un oraş făcut praf şi să punem bazele dezvoltării viitoare. Nu vreau să pierdem timpul în polemici şi să ne scuzăm invocând greaua moştenire. Dar tupeul, obrăznicia şi minciuna fostului primar general depăşesc orice limită şi nu pot să nu răspund. Ca să fie foarte clar, Gabriela Firea este sursa frigului din apartamentele dumneavoastră. Despre ce vom putea noi îmbunătăţi, după dezastrul făcut de ea, putem fi punctual şi în timp evaluaţi de bucureşteni. Nu am promis miracole, ci administraţie onestă şi eficientă", a scris astăzi Nicuşor Dan pe Facebook.
Noul edil al Capitalei o acuză pe Gabriela Firea că în 4 ani "nu a făcut nimic" pentru a moderniza reţeaua de termoficare a Bucureştiului, nu a absorbit 300 de milioane de euro, bani europeni, a amânat, "din interes electoral", lucrările care ar fi permis evitarea avariilor din prezent, reţeaua de termoficare a devenind "un ciur prin care se risipesc banii bucureştenilor" pentru că pierderile de apă caldă sunt de mai bine de trei ori mai mari în 2020 decât în 2016, notează sursa citată.
Nicuşor Dan îi mai reproşează fostului primar general că pierderile de pe reţea determină ca aceasta să funcţioneze la limita de avarie, acesta fiind "motivul pentru care CET Sud a căzut vinerea trecută, cu afectarea întregii zone de est a Capitalei timp de o săptămână".
"Nu a plătit subvenţia şi a dus Elcen în insolvenţă, în consecinţă, Elcen neputând accesa bani europeni şi neputându-se moderniza. Toată clientela PSD, aciuată în managementul unor companii ca Termoenergetica, a fost remunerată cu salarii uriaşe pentru servicii fie nerealizate, fie de proastă calitate. Acum ne ocupăm de urgenţe şi nenorociri lăsate de această caracatiţă plină de tupeu. Dar ne vom ocupa şi de ei", a mai spus Nicuşor Dan.
Pe de altă parte, actualul edil-şef menţionează că, în 6 săptămâni de la preluarea mandatului, a semnat contractul pentru 300 de milioane de euro bani europeni pentru modernizarea reţelei, există alocaţi 200 de milioane de euro prin PNRR tot pentru modernizarea reţelei, va primi 20 de milioane de lei din fondul de rezervă al Guvernului pentru contractarea, în regim privat, a unor echipe suplimentare de intervenţie la avariile care au loc în prezent, a compensat 300 de milioane de lei datorii către Elcen care va ieşi din insolvenţă şi va accesa 370 de milioane de euro pentru modernizarea centralelor proprii.
"Acestea sunt faptele. Restul, nu este altceva decât o încercare obraznică şi cinică de a specula pe seama nervilor bucureştenilor, care, fără voia lor, au fost obligaţi în aceste zile să suporte frigul din case şi lipsa apei calde. Ştiu că există aşteptări uriaşe de la mandatul meu, ştiu că primarul în funcţie răspunde pentru tot dezastrul administraţiei trecute. ştiu că timpul nu are răbdare cu cei care îngheaţă de frig în propria locuinţă şi nu au acces la apa caldă. Îi asigur că voi face, în continuare, tot ce este omeneşte posibil pentru a rezolva într-un timp cât mai scurt această bătaie de joc la care sunt supuşi din cauzele expuse. Este inadmisibil ca într-o Capitală a unei ţări UE să avem astfel de probleme de Evul Mediu. Vă spun şi aici că ştiu prin ce treceţi şi că sunt aici să rezolv. O să mai dureze până reparăm toate greşelile care s-au făcut în ultimii 30 de ani şi mai cu seamă în ultimii patru ani. În 45 de zile nu se poate, dar cu seriozitate şi perseverenţă, vom îndrepta răul. Aceasta este o promisiune", a adăugat Nicuşor Dan.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.12.2020, 18:32)
Toti primarii post decembristi si-au batut joc de Capitala. Nimeni nu le-a facut nimic, au fost alesi de catre un electorat credul.
Succes,Nicusor Dan!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.12.2020, 20:11)
Bai multumitule, ia-l acasă pe mucusor ban, sa o încălzească pe nevastă-ta. Dacă o sa fie mulțumită, sa ii faci abonament lui mucusor sa nu rămână femeia rece.!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.12.2020, 09:08)
cu un Primar impus si alegeri masluite la ce sa ne asteptam ??? cei care l-ati votat sa va fie de bine !nu va mai plangeti !
2. FRIG ....???
(mesaj trimis de anonim în data de 13.12.2020, 19:09)
Simplu : căldura vine gratis de la ÎNCĂLZIREA GLOBALĂ .
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.12.2020, 23:37)
mucusor draga, acest aspect era arhi cunoscut de ani de zile!
poate pt tine este o noutate
oricum promisiunile tale elctorale nu ne tin de cald!, as ca vezi cum pierzi punctele la inceput de drum!
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.12.2020, 10:33)
Problema e ca in fiecare criza economica Bucurestiul ramane fara caltura!
Sunt mai multe cauzalitati:
1. Se fura pe contracte paguboase banii inainte de criza (acest fenomen este ciclic cu tainuirea fupraveghetorului)
2. Cand incepe sa se propage criza economica in piata dispar firme multe ce interactionau cu statul sau privatul (firme mici ce interactionau cu firme mari)
3. Creste numarul de firme falimentare (expresie procentula mai mare cu 25-40% fata de media din ciclu economic)
4. Cresterea falimentelor propaga demisii
5. Demisii propaga somaj in crestere sau migratie forta de munca
6. Punctul 5 genereaza pe moment un vid de schimb valori pe contrapartida productivitatii
7. O greseala MARE pe care nici astazi Legislativul nu a corectat-o prin sentinta judecatoreasca este:
A permis Monopolizarea Firmelor de Primarie (firme mici din banul public stiti voi) ce etc denumiri ce nu erau construite concurential cu mediul de afaceri.
Balantele financiare a tuturor firmelor respective nu arata cresterea veniturilor pe seama cresterii productivitatii, inovatiei, concurentei loiale in piata (gen mai multe contracte cu alti jucatori; nu ele aveau doar cu statul contracte capusate).
Intotdeauna... dar INTOTDEAUNA cand exista MONOPOL REAL in piata => serviciile, bunurile, randamentele, ofertele, etc valori tranzactionate SCAD in CALITATE => de unde sufera consumatorul final prin preturi scumpe si imposibilitate da a cauta produse asemanatoare la preturi concurentiale.
8. Caldura, apa si energia electrica sunt cele mai valoroase ACTIVE ale statului dupa OAMENI (da si oamenii sunt active pentru stat; unde productivitatea lor este valorificata in fel si chip).
Statul Pe ciclul economic care tocmai se inchide (si se deschide altul din 2021-2022 financiar) nu a jucat corect in piata!
A dominat multe canale de tranzactionare prin firme capusate pe care leguitorul nu le-a executat din scurt!
Banii europeni se dau / si nu se pot accesa prin firme monopol cu statul!
Din acest motiv pe ciclul economic trecut mai toate primariile au furat din banii cetatenilor / a statului si nu s-au atins de banii europeni!
Banii europeni au politici clare pe ce canale financiare tre sa curga (cat si concurentiale), banii statului se fura mult prea usor atunci cand cloaca de hoti este formata pana in legislativ si guvernator!
Sa nu va mire de ce multe primarii sunt falimentare, de ce multe institutii de stat cat si firme aciuate cu statul se vor restructura!
Sectorul 5 vinde “gunoiul la turci” in timp ce sute de angajati la maturat de trotuare tocmai au zburat din posturi.
In fiecare criza economica se vor observa situatii de degradare, gunoaie acumulate, falimente, somaj, cereri din partea firmelor monopol a statului de alte “granturi” sau forme de lichiditati ca sa le regleze hotia si cotizatiile la rutele hoti guvernamentali.
Istoric Romania a avut, relativ, in 81-89 retea noua; dar in perioada 85-98 (in marea depresie economica) curentul si caldura era oprita ca forma de plata datoriile statului catre extern!
In perioada 90-98 marea stagflatie economica caldura se dadea cu portia, in 2008-2009 o mare parte din bucuresti a trecut prin iarna fara caldura (exemplu cartier 13 septembrie str baltagului 4 luni fara caldura-si dat caldura a prosti in primavara pana in vara doar ca sa taxeze a prosti; + alte cartiere gen iancului, titan, rahova, lujerului... etc); va recomand sa cercetati istoricul de furnizare agent termic si sa corelati cu istoricul din presa scrisa!
Problema cu aceasta retea de termoficare este urmatoarea: guvernul fura banii cand cu trebuie; si scump; si prost!
Cel mai bun prilej economic este exact cand se apropie criza economica (sfarsitul ciclului economic) sa se finalizeze lucrarile de calitate la retelele de interes national; dar se pare ca istoria ne contrazice!
Furam mult, prost si fara rost iar cand vine criza ne prinde cu chilotii in vine!
Cu ari fi sa iti faci casa, stiind ca vine rana iar tu sa te apuci sa faci casa la gata si acoperisul in iarna?
Asa si cu reteaua asta!!!
Banii de asfalt turnat inlocuia de mult toata reteaua de apa; dar cine sa puna calculele corect pe foaie?
Cand auzi guvernant ce zic ca nu se poate ca e veche reteaua va rog sa nu ii mai votati!
Exista tehnologie in piata ce poate schimba retele de canalizare la foc automat fara sa chinuie si cetatenii!
Vara 3-4 luni pe an se poate ataca periodic (anual) si simultan (mai multe zone) tronsoane lungi (nu doar nervuri si intersectii de tevi cum se repara acum).
In America nu ridici satul sau orasul pana nu tragi canalizarea, curentu si cel mai important faci proiectul zonal !
La noi pun astia casele si asfaltul pe urma sparg!
Asta e romania si ne ocupa tot timpul!
Astept DNA sa se sesizeze!
PS: in crize economice asfaltul, reteaua, infrastructura, liniile de tranvai, transport comun, trotuare, etc decad in paragina; cu cat arata ma degradat orasul (sau tinde sa se uzeze) cu atat vei stii ca esti in criza si stagflatie economica; cu cat vezi agitatei ca se da la gata parculete, scuaruri, borduri, iarba si floricele cu atat ala e varful economic; cu cat vezi agitatie la vanzari de locuinete cu atat oamenii fac creditiar guvernul cheltuie banii!
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.12.2020, 12:49)
Somajul real in piata nu scade niciodata (istoric vorbind) atat de repede! - cum se prcizeaza in acest articol
Unele argumente se contrazic cu istoria ciclica a somajului in urcare si cadere care este egala cu istoria ciclica a ciclurilor de afacere in piete!
Somajul are mereu cel putin 2-4 ani de ascendent; si poate avea inca 1-3 ani de stagflatie in ascendent (sau chiar 3-9 ani cazul romaniei 91-98); in functie de repozitionare in piata a altor fireme ce vor absorbi si vor reeduca muncitorii din trecu prin diferite politici guvernamentale de sustinere a lantului de afaceri!
Pe urmatorii 1-4 ani somajul se va duce in tavan in mai multe parti ale globului!
..
"Banca Centrală a Franţei estimează că impactul vaccinului se va resimţi abia la finele lui 2021"
Deci intram in iarna economica!
PS: pibul mai are de cazut o tura in cap in pai multe state / economii pana sa inceapa sa isi revina / stagneze.
Semnat cel cu comenturi "cretine".