NICUŞOR DAN: "Noul proiect în domeniul urbanismului stimulează speculaţiile în dauna investiţiilor"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 26 noiembrie 2013

"Noul proiect în domeniul urbanismului stimulează speculaţiile în dauna investiţiilor"

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) pregăteşte un nou proiect legislativ în domeniul urbanismului, care va stimula speculaţiile imobiliare în dauna investiţiilor din domeniu, după cum ne-a spus Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul".

Potrivit domniei sale, dacă Ordinul Ministrului Dezvoltării nr. 2701/2010 privind informarea şi consultarea publicului la emiterea documentaţiilor de urbanism va fi modificat, potrivit proiectului pe care MDRAP l-a întocmit, s-ar putea înmulţi procesele în Instanţă între vecinii dintr-o zonă imobiliară.

"Ordinul Ministrului Dezvoltării nr. 2701/2010 a fost emis în urma solicitărilor repetate ale societăţii civile şi prevedea o procedură de consultare a vecinilor afectaţi de documentaţiile de urbanism (PUZ-uri şi PUD-uri). Primăriile erau obligate să anunţe investiţia pe panouri din vecinătatea zonelor, iar ordinul prevedea momente concrete în care cetăţenii să trimită observaţii la proiecte. Atât obligativitatea anunţării investiţiei către vecinii potenţial afectaţi, cât şi posibilitatea cetăţenilor de a trimite observaţii dispar în proiectul de modificare a Ordinului 2701/2010", arată Nicuşor Dan în cadrul unui comunicat de presă.

Proiectul, care, potrivit reprezentantului "Salvaţi Bucureştiului", a fost trimis spre consultare preşedinţilor Consiliilor Judeţene, şterge unele obligaţii pe care administraţia publică locală le are la realizarea consultării publice.

Printre schimbările esenţiale, se numără următoarele: dacă reglementările în vigoare prevăd momente exacte în care se face consultarea, noul proiect legislativ subliniază că va fi respectată Legea 52/2003 (în momentul în care documentaţia este supusă aprobării), Legea 544/2001 (care se referă la transparenţa documentelor după aprobare) şi faptul că va exista o corelare cu aplicarea prevederilor legislaţiei de mediu; din proiect dispare grupul consultativ "format din reprezentanţi ai compartimentului de specialitate, comisiei tehnice de urbanism, autorităţii competente cu protecţia mediului, comisiei de urbanism din cadrul consiliului local şi ai altor instituţii/organisme interesate de la nivel central, judeţean sau local, precum şi de către persoana responsabilă cu informarea" folosit de administraţie la redactarea temei planurilor de amenajare a teritoriului, PUG-urilor şi PUZ-urilor; proiectul de ordin nu mai prevede o informare anuală privind implementarea documentaţiei aprobate; consultarea va fi mai scurtă, aceasta neputând "depăşi 25 de zile de la data aducerii la cunoştinţa publicului" (în prezent, consultarea este efectuată pe toată durata elaborării şi avizării proiectului de urbanism, iar pentru fiecare etapă, în funcţie de complexitatea acestuia, sunt prevăzute perioade care, cumulate, depăşesc cele 25 de zile).

Potrivit actualei legislaţii în vigoare, informarea şi consultarea publicului se fac obligatoriu în etapa pregătitoare, în cea de documentare şi elaborare a studiilor de fundamentare, precum şi în etapa elaborării propunerilor ce vor fi supuse procesului de avizare.

În condiţiile în care noile reglementări ar favoriza speculatorii, Nicuşor Dan ne-a precizat: "Acum, investitorii trebuie să-şi anunţe vecinii care ar putea fi afectaţi de diverse lucrări imobiliare prin postarea unor panouri în zonă înainte să fie întocmit Planul Urbanistic Zonal sau Planul Urbanistic de Detaliu, vecinii pot scrie autorităţilor, iar acestea pot răspunde. Dacă noile propuneri vor fi aprobate, vecinii unui investitor pot afla de lucrările care urmează să înceapă în zonă doar de pe site-ul primăriei şi doar după ce PUZ-ul a fost întocmit. Or, pentru a te uita tot timpul pe internet să vezi dacă nu cumva se construieşte ceva lângă tine, trebuie să fii activist. În aceste condiţii, reamintim că autorităţile au făcut şi alte cadouri speculatorilor imobiliari, în ultimul an".

Potrivit domniei sale, printre acestea se află modificarea Legii urbanismului, astfel încât la cerere să se poată construi mai înalt şi mai dens decât prevede legislaţia în vigoare, reducerea numărului de posturi la Inspectoratul de Stat în Construcţii, desfiinţarea Direcţiei de Amenajarea Teritoriului şi Urbanism din Ministerul Dezvoltării, reducerea numărului de specialişti din Comisiile Zonale ale Monumentelor Istorice şi trecerea Direcţiilor Judeţene pentru Cultură şi a Agenţiilor de Protecţia Mediului în subordinea Consiliilor Judeţene prin Legea descentralizării.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb