Nigerienii declară "război total" petroliştilor străini

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 februarie 2006

Militanţii nigerieni declară "război total" companiilor petroliere străine de pe teritoriul ţării lor, îndemnîndu-le să părăsească regiunea. Mişcarea pentru Emanciparea Deltei Nigerului a dat un termen limită acestor companii (care a expirat în noaptea zilei de 17/18 februarie) ca să părăsească regiunea, potrivit informaţiilor publicate de British Broadcasting Corp., care cita un interviu cu maiorul general Godswill Tamuno.

Militanţii spuneau încă de luna trecută că urmăresc să micşoreze cu 30%, în luna februarie, capacitatea de export petrolier a celui mai mare producător african de profil. Astfel, militanţii au atacat o sondă de ţiţei sîmbătă dimineaţa, în Delta Nigerului, dis-trugînd şi alte instalaţii, după cum au anunţat aceştia printr-o declaraţie transmisă prin e-mail. Ei au menţionat că au distrus o sondă în Escravos, în jurul orei locale 3:25. Conducta, operată de compania de stat "Pipelines and Products Marketing" Co., alimentează cu produse petroliere oraşul nordic Kaduna.

"Străinii trebuie să realizeze că au fost prinşi într-un război, iar guvernul nigerian nu poate să facă nimic ca să garanteze securitatea cuiva", spun militanţii, subliniind: "Aceştia sînt avertizaţi din nou să părăsească regiunea, atîta vreme cît uşile mai sînt deschise".

Analiştii sînt îngrijoraţi din cauză că Nigeria produce o parte din petrolul de cea mai bună calitate din lume, iar în condiţiile date preţul ţiţeiului creşte din nou. Aceştia subliniază, însă, că nu este foarte clar dacă militanţii au capacitatea să cauzeze mai mult decît o enervare minoră. Preţul petrolului brut cu livrare în martie a cres-cut vineri cu 1,42 dolari sau 2,4% la New York Mercantile Exchange, încheind săptămîna trecută cu 59,88 dolari/baril. În cursul şedinţei bursiere de vineri, cotaţiile petrolului scăzuseră pînă la 57,55 dolari/baril, cel mai mic nivel atins după data de 27 decembrie. În perioada 13-17 februarie, preţul petrolului a pierdut 3,2% pe piaţa americană.

Comparativ cu anul trecut, acesta este mai mare cu 26%. Nigeria produce petrol cu conţinut scăzut de sulf, care se transformă uşor în combustibili de calitate (benzină şi motorină). Anul trecut, Statele Unite au importat, în medie, 1,1 milioane de barili de petrol brut pe zi din Nigeria, stat care este a cincea sursă de aprovizionare externă, ca mărime, pentru cea mai mare economie a lumii.

Luna trecută, 9% din producţia de ţiţei a Nigeriei a fost întreruptă din cauza rebelilor, care au atacat sondele şi au răpit angajaţi ai companiilor petroliere străine. Militanţii au spus, în mai multe rînduri, că petroliştii străini trebuie să părăsească Nigeria.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb