Niţă: "Vom avea un avans al PIB de circa 3%, conform semnalelor din economie"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 24 octombrie 2014

Niţă: "Vom avea un avans al PIB de circa 3%, conform semnalelor din economie"

FMI şi mulţi analişti sunt mai pesimişti

Ministrul Economiei susţine că sectorul bancar nu are încredere în companiile româneşti

Guvernul speră ca ţara noastră să îşi păstreze rata de creştere a PIB în jurul procentului de 3% în 2014, a declarat, ieri, în cadrul unui forum organizat de Confindustria (patronatul oamenilor de afaceri italieni), ministrul Economiei, Constantin Niţă.

Însă, în cel mai recent raport, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a estimat că România va avea o creştere economică de 2,4% în 2014, după ce prognozase, în iulie, un avans al PIB de 2,8%.

Întrebat de ziarul BURSA care sunt motivele optimismului său, ministrul Niţă a precizat că, până în prezent, nu sunt semne în evoluţia economică a ţării noastre care să îl determine să îşi schimbe această estimare. "Avem o creştere economică de circa 2,6% în primul semestru şi nu am primit semnale din economie care să mă facă să cred că nu vom atinge un avans al PIB de circa 2,8-3% în acest an. Sper să nu mă înşel", a explicat domnia sa.

Constantin Niţă a precizat că autorităţile încurajează firmele din ţara noastră să facă exporturi de orice fel, subliniind că valoarea exporturilor a fost de circa 25,5 miliarde euro în primul semestru. Domnia sa a spus: "Avem, însă, o problemă cu sectorul bancar, care nu are încredere în companiile româneşti, iar obţinerea unui credit este, deocamdată, dificilă. Emisiunea de obligaţiuni de succes de zilele trecute ne arată că economia României se bucură de încredere mai mare pe pieţele externe decât pe cele interne. Ne cam deranjează acest lucru, dar asta este situaţia".

Ministrul Economiei a mai afirmat că printre priorităţile Guvernului se numără creşterea competitivităţii industriei, motiv pentru care a luat deja măsuri prin care marii consumatori de energie vor fi scutiţi de plata unei părţi importante a certificatelor verzi (sistem prin care ţara noastră sprijină producţia de energie curată). Domnul Niţă a adăugat: "Măsura prin care marii consumatori de energie vor fi exceptaţi de la plata unei părţi a certificatelor verzi va fi aplicată de la 1 decembrie. Am susţinut la Bruxelles că preţul energiei este prea mare şi, dacă nu va scădea, produsele din UE nu vor mai fi competitive în faţa unora din SUA sau China. Scutirea se va reflecta şi în creşterea competitivităţii produselor româneşti şi europene".

Comisia Europeană a aprobat, săptămâna trecută, schema României de reducere a certificatelor verzi, constând în diminuarea contribuţiilor anumitor consumatori energointensivi la finanţarea energiei din surse regenerabile.

Ministrul Niţă susţine că România este primul stat membru al Uniunii Europene pentru care Comisia Europeană a adoptat decizia de autorizare a schemei de ajutor de stat fără deschiderea vreunei investigaţii. Ajutorul dat industriei are valabilitate de 10 ani.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Vreti sa obtineti un venit suplimentar lucrand online cateva ore pe zi? Pentru detalii, trimiteti textul “info” la adresa de email: nicolai.ungureanu@yahoo.com

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7308
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3444
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9957
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.2774

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb