Nivelul chiriilor pe segmentul industrial va scădea uşor

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 13 martie 2007

Cea mai mare cerere pe segmentul spaţiilor industriale se adresează obiectivelor deja construite sau care se află în stadiul de finalizare, apreciază reprezentanţii companiei "DTZ Exchinox". Cu preponderenţă companiile mari, care au o strategie de dezvoltare bine definită şi care au nevoie de spaţii logistice mari, solicită din timp astfel de spaţii, procesul fiind mai complex şi necesitând pregătire adecvată, atât din partea constructorului, cât şi a companiei client, pentru organizarea/reorganizarea activităţii, spun sursele citate.

În general, spaţiile de depozitare sunt închiriate pe o perioadă de 3-5 ani. Anul acesta, suprafaţa medie închiriată de companii într-un parc industrial se situează la 2.000-5.000 de metri pătraţi. Nivelul chiriilor în cazul spaţiilor industriale va ajunge la 4-4,5 de euro/mp, cu o uşoară tendinţă de scădere. Chiriile dintr-un parc logistic variază în funcţie de locaţie, facilităţile oferite, durata contractului, suprafaţa închiriată, înălţimea utilă etc.

De regulă, clienţii sunt companii de logistică, distribuţie sau producţie uşoară. Spaţiile noi oferite pe piaţă au caracteristici specifice activităţii de logistică, companiile de distribuţie sau producţie uşoară preferându-le pe cele cu înălţime uşor mai mică, de 7-8 metri. Companiile foarte mari de logistică sunt proprietare de astfel de spaţii.

Majoritatea centrelor regionale se găsesc în vestul sau centrul ţării şi în Bucureşti. De obicei, apreciază reprezentanţii DTZ, companiile care închiriază spaţii de depozitare au nevoie şi de spaţii de birouri în care să-şi des­făşoare activitatea de facturare şi de coordonare a activităţii în depozit. Fiecare proiect logistic dedică acestui segment 5-12% din suprafaţa totală a parcului.

Cele mai multe spaţii indus­triale, în ultimul an, au fost solicitate de companiile de logistică. Spaţiile solicitate pot ajunge la suprafeţe de peste 15.000 mp, ceea ce înseamnă că piaţa a început să facă paşi mari şi să evolueze rapid. Zonele preferate sunt cele de vest şi de nord-vest.

Regiunea din vestul ţării se va dezvolta într-un ritm alert, aceas­ta fiind urmată de zona de nord-vest. Zonele de est şi de sud vor începe şi ele să fie dezvoltate, odată cu creşterea nevoii de deschidere către zona maritimă. Timişoara este al doilea oraş după Bucureşti care a atras cele mai multe investiţii în proiecte de logistică.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb