Noaptea Muzeelor - 87 de localităţi au intrat în "horă"

O.D.
Ziarul BURSA #Cultură / 13 mai 2022

Noaptea Muzeelor - 87 de localităţi au intrat în "horă"

Noaptea Muzeelor revine puternic, după doi ani în care pandemia a blocat în bună măsură accesul la cultură. Nu mai puţin de 87 de localităţi din 39 de judeţe vor găzdui 210 evenimente, cele mai multe urmând să se desfăşoare în Bucureşti. Dragoş Neamu, coordonatorul Departamentului Relaţii Internaţionale şi Proiecte Culturale -Reţeaua Naţională a Muzeelor din România a declarat: "Din punct de vedere cantitativ, oferta este mai consistentă ca niciodată. Probabil au fost aceşti doi ani de aşteptare, în care Noaptea Muzeelor a fost organizată aşa cum s-a putut. Practic, pe Bucureşti avem 64 de obiective, ceea ce nu s-a mai întâmplat până acum. La nivel naţional, avem peste 200 de obiective şi acoperim 39 de judeţe. Pentru această ediţie, avem intervenţii culturale în spaţii muzeale în aer liber şi închise, de teatru, de operă, de ateneu, în filarmonici şi biserici, în studiouri radio, în castele, palate si cetăţi, în biblioteci, în studiouri de creaţie, în centre culturale, în grădini de artă, în cartiere creative, în spaţii de ştiinţă şi experimente, în spaţii ale memoriei comunismului şi ale abuzului, în pavilioane şi în galerii de artă, în mori de hârtie. Vom fi peste tot".

Un număr de 22 de instituţii de cultură din subordinea Primăriei Capitalei îşi vor deschide porţile în Noaptea Muzeelor, pe 14 mai, cu expoziţii, spectacole de muzică şi teatru, recitaluri, prezentări interactive şi tururi ghidate ale unor case memoriale. Potrivit municipalităţii, printre evenimentele organizate se numără: " Expoziţii la Palatul Şuţu (inclusiv expoziţia permanentă "Timpul Oraşului", care, pornind de la un obiect unicat al muzeului, ceasul cu rotaţie inversă fabricat de Casa Collin din Paris, propune o călătorie începută în prezent care se îndreaptă spre trecut); Mini-recitaluri de jazz şi muzică clasică la Muzeul Theodor Aman; Observaţii astronomice la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu; Înregistrări celebre în interpretarea pianistului Dinu Lipatti se vor putea auzi la Casa Artelor Dinu Lipatti, iar bursierii Fundaţiei Regale Margareta a României vor susţine un recital extraordinar de muzică clasică; Prezentarea interactivă a păpuşilor de la Teatrul Ţăndărică unde vizitatorii pot vedea, printre altele, cum, dintr-o bucată de lemn, se realizează o păpuşă sau o marionetă". De asemenea, la Muzeul Naţional al Literaturii Române va cânta, în concert, trupa Sarmalele Reci, iar invitatul de la miezul nopţii va fi Florin Piersic Jr.

Primăria Capitalei va găzdui nouă expoziţii, o proiecţie cu filme istorice din arhiva Muzeul Municipiului Bucureşti şi o instalaţie video despre Bucureşti. Sunt pregătite, de asemenea, surprize pentru copii: vânătoarea de obiecte din muzeu, organizată de Muzeul Naţional al Literaturii Române (şi în cadrul căreia obiectele ascunse vor avea legătură cu activitatea de scriere/lectură), tururi ghidate la Mărţişor sau ateliere de colorat şi vopsit blazoane, steaguri, scuturi şi săbii, organizate de Opera Comică pentru Copii. Va funcţiona şi o linie specială de transport public. Primăria Capitalei, prin TPBI şi STB, a înfiinţat linia specială de transport public, 362 - care va funcţiona în noaptea de 14 mai, pe traseul Piaţa Presei, Arcul de Triumf, Piaţa Romană, Bd. Nicolae Bălcescu, Piaţa Unirii de la 19.00 până la 02.00. Astfel, în Noaptea Muzeelor vor putea fi vizitate 22 de instituţii de cultură aflate în administrarea Primăriei Capitalei: Teatrul Ţăndărică, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul George Severeanu, Casa Filipescu-Cesianu, Muzeul Theodor Aman, Muzeul Victor Babeş, Muzeul Fredric Storck şi Cecilia Cuţescu Storck, Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu, Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici, Colecţia de Artă Ligia şi Pompiliu Macovei, Casa Artelor Dinu Lipatti, Muzeul Naţional al Literaturii Române, Casa Memorială Tudor Arghezi-Mărţişor, Casa Memorială George şi Agatha Bacovia, Casa memorială Ion Minulescu şi Claudia Millian, Casa Memorială Liviu şi Fanny Rebreanu, Casa Memorială Anton Pann, Centrul Cultural "Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului", Opera Comică pentru Copii, ARCUB şi Primăria Municipiului Bucureşti.

Nu doar ochii şi urechile au parte de satisfacţie, ci şi papilele gustative. În premieră, cu ocazia Nopţii Muzeelor publicul bucureştean se poate reîncărca cu energie în punctele Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Arthub şi Art Safari, unde pot gusta Bragagizantul, o licoare energizantă, 100% naturală, produsă pentru prima oară în România sub marca "Braga Boierească" . Producătorul gălăţean testează de ani buni această reţetă, iar acum este lansată pe piaţă. Pentru ca toată lumea să se bucure, IGSU are şi câteva recomnadări pentru vizitatori: "Nu vă înghesuiţi în muzeu, aşteptaţi cu calm să intraţi în spaţiile expoziţionale; Respectaţi întocmai circuitul de vizitare stabilit pentru eveniment şi îndumările personalului care asigură supravegherea; Supravegheaţi permanent copii; Respectaţi interdicţia fumatului şi utilizării focului deschis; În cazul în care sesizaţi o sursă de incendiu, producerea unui incendiu sau a unui alt eveniment deosebit în spaţiile de vizitare, anunţaţi imediat personalul muzeului; Păstraţi-vă calmul. Nu vă înghesuiţi spre ieşire; Respectaţi îndrumările personalului muzeului; Părăsiţi clădirea în care a izbucnit incendiul; Nu utilizaţi lifturile pentru evacuare; Nu vă întoarceţi în clădirea incendiată". Manifestări interesante sunt găzduite pe tot cuprinsul ţării, de la Cluj la Constanţa şi de la Timişoara la Iaşi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb