NOI AUDIERI ÎN SCANDALUL ROBOR Doar un fost trezorier din patru invitaţi - prezent în comisia Economică din Senat

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 13 martie 2019

Daniel Cătălin Zamfir, preşedintele Comisiei Economice din Senat

Daniel Cătălin Zamfir, preşedintele Comisiei Economice din Senat

Modul de calcul al indicelui ROBOR continuă să reprezinte unul din obiectivele principale pe care se concentrează senatorul ALDE Daniel Cătălin Zamfir. Parlamentarul ne-a spus, ieri: "Ţelul nostru este să arătăm că această cotaţie a indicelui ROBOR care se afişează zilnic nu are nicio legătură cu realitatea şi trebuie ruptă de calculul ratelor în lei".

În acest context, Zamfir a invitat, ieri, la audieri în comisia Economică, pe care o conduce, patru foşti trezorieri bancari dintre cei care au activat în această funcţie în anul 2008, când senatorul susţine că ROBOR a fost manipulat de instituţiile bancare, cu concursul BNR.

Doar că, la discuţiile din comisia de specialitate a fost prezent unul singur din cei patru convocaţi. Senatorul ALDE ne-a precizat că i-a invitat la audieri pe Bogdan Mihoc, care a lucrat la Unicredit Ţiriac Bank, Cristian Sporiş, de la Raiffeisen Bank, Florin Cîţu, directorul trezoreriei ING Bank la acea vreme şi Dan Cristea, fost trezorier la BCR. Dintre aceştia, doar fostul reprezentant al BCR a confirmat prezenţa. Senatorul ne-a menţionat că Bogdan Mihoc a anunţat că nu va participa la audieri, iar Sporiş nu a răspuns invitaţiei.

Referitor la prezenţa lui Florin Cîţu în comisie, Daniel Zamfir a scris, pe pagina sa de Facebook: "Aflu, pe surse de la PNL, că domnul Cîţu, «combinatorul ROBOR-ului» de pe vremea când era trezorier la ING, s-a înţeles cu domnul Cinteză de la BNR să nu se prezinte astăzi la audierile de la Comisia Economică a Senatului. Eu nu ştiu ce calcul îşi fac, dar îi avertizez pe amândoi că Legea îi obligă să se prezinte în faţa Comisiei parlamentare şi că, aşa cum am procedat în cazul audierii lui Mugur Isărescu, vom merge până la capăt".

La audierile de ieri a fost invitat, din nou, şi Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul BNR.

Daniel Cătălin Zamfir ne-a declarat, după şedinţa din comisie: "Cei care sunt persoane private se prevalează că legea nu le impune să vină la dis­cuţii, dar Cîţu şi Cinteză nu au nicio scuză, sunt obligaţi de lege să vină la audieri când sunt plecaţi, pentru că ocupă funcţii publice. De aceea, voi sesiza Biroul Permanent al Senatului cu privire la cei doi şi îi voi scrie din nou Guvernatorului BNR Mugur Isărescu ca să îi dea voie lui Nicolae Cinteză să vină la comisie".

Senatorul ne-a mai spus că, în cadrul discuţiilor de ieri, Eugen Cîrstea a spus, printre altele, că trezorierii bancari de la acea vreme se întâlneau "frecvent cu domnul Cinteză, la sediul BNR sau în Parcul cu Platani, pentru a discuta despre multe lucruri".

"Despre ce lucruri ar fi putut discuta trezorierii băncilor cu supraveghetorul de la BNR, dacă nu despre ROBOR sau şi despre ROBOR?", a conchis parlamentarul.

Amintim că senatorul Zamfir a afirmat, în mai multe ocazii, că ROBOR este manipulat de bănci, sub supravegherea Băncii Naţionale a României. Recent, membrii Consiliului de Administraţie al BNR au fost audiaţi în comisiile reunite Economică şi de buget din Senat.

În ocazie, şeful Băncii Naţionale a spus că băncile colaborează între ele pentru calculul ROBOR, dar aceste înţelegeri sunt normale, nu în afara legii. Isărescu a mai explicat: "Piaţa funcţionează cel puţin opt ore pe zi. Ca pe orice piaţă funcţională, există un fixing. El durează doar un sfert de oră, de aia se şi numeşte fixing, aşa, ca o oglindă. Operatorii, cei care sunt pe piaţă, vânzătorii, cumpărătorii şi cei care fac operaţiuni pe piaţa valutară se uită la acel fixing ca să vadă un nivel corect de dobândă. Putem spune că nivelul fixing este corect pentru că România este una dintre puţinele ţări - sunt trei ţări în Europa în care fixingul se bazează pe cotaţii ferme. Înseamnă că fiecare bancă cotează şi pe stânga şi pe dreapta, deci este şi vânzător şi cumpărător. Şi dacă vine alta şi îi spune: «ai cotat 2,6%, dă-mi bani la 2,6%», atunci este obligată să-i dea în sfertul acela de oră. Probabilitatea să existe o manipulare acolo este mică sau inexistentă. Dobânzile sunt între 1,5% şi 3,5%. În restul zilei, înainte de ora 11.00 şi după ora 11.00 au loc tranzacţii care se efectuează de regulă în jurul acestor niveluri care au fost la fixing. Lucrurile se pot verifica pentru că avem date, este arhiva Băncii Naţionale. Aici nu ne jucăm. Noi nu vorbim cu vorbe, vorbim cu cifre. (...) Intervine şi Banca Naţională pe această piaţă, între 1,50% şi 3,5%? Da. Poate să facă operaţiuni la dobânda de politică monetară de 2,5%, să ia lichiditate din piaţă sau să introducă lichiditate în piaţă, să regleze nivelul dobânzii, în func­ţie de presiunile asupra leului. Dacă după excesul de lichiditate de la începutul anului a apărut acest mic atac asupra leului, bineînţeles că a trebuit să absorbim ceva lichiditate din piaţă, că nu putem să ne batem numai cu rezerva, şi chiar dacă ar fi numai rezerva, noi nu vindem valută pe nasturi, vindem pe lei, deci în momentul în care vindem valută absorbim lichiditate şi de aceea se duc dobânzile în sus".

Consiliul Concurenţei urmăreşte evoluţia indicelui ROBOR, în cadrul unei analize pe care o are în desfăşurare, după cum ne-a spus, recent, preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu, după audierea sa pe aceeaşi temă, în Comisia Economică din Senat.

Domnia sa a spus, printre altele, că instituţia pe care o conduce nu a găsit dovezi din care să reiasă că, în octombrie 2008, băncile s-au înţeles între ele ca să crească nivelul indicelui ROBOR.

Daniel Zamfir a invitat alţi patru foşti trezorieri, la audieri, în şedinţa de săptămâna viitoare, printre care şi pe Lucian Isar, fost vicepreşedinte al Bancpost, responsabil cu operaţiunile de trezorerie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb