Compania de proiect care va construi reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă a stârnit şi interesul al altor firme europene, care ar vrea să participe chiar şi în condiţiile în care "Nuclearelectrica" şi-ar majora participaţia. Teodor Chirica, directorul general al "Nuclearelectrica", a declarat, ieri, la o conferinţă de presă franco-română: "Există companii europene care ar vrea să participe la construcţia Unităţilor 3 şi 4. Ei sunt interesaţi de proiect chiar şi în actualele condiţii în care
Potrivit Rompres, până în prezent, niciunul dintre cei şase participanţi la companie - "ArcelorMittal", "CEZ", "Electrabel", "Enel", "Iberdrola" şi "RWE Power" - nu a dat semnale că ar vrea să se retragă. Ei aşteaptă documentul oficial de la autorităţi. Proiectul de Hotărâre de Guvern prin care "Nuclearelectrica" solicită participaţia majoritară se află în curs de elaborare la Ministerul Economiei şi Finanţelor.
Unul dintre motivele pentru care se urmăreşte deţinerea majorităţii în compania de proiect este faptul că statul român este cel care gestionează deşeurile nucleare. Costurile realizării celor două reactoare nucleare de la Cernavodă sunt estimate la 2,3 miliarde de euro. Pentru fiecare reactor, durata investiţiei este de 64 de luni, punerea în funcţiune fiind prevăzută pentru 2014, respectiv 2015. Fiecare dintre cele două reactoare va avea o putere instalată de 720 MW.