Noi măsuri guvernamentale pentru recuperarea fondurilor europene delapidate

Ana Zidaru
Ziarul BURSA #Politică / 14 august 2008

Activităţile de constatare şi recuperare a sumelor plătite necuvenit din asistenţa financiară nerambursabilă acordată României de Comunitatea Europeană şi din fondurile de cofinanţare aferente au fost reglementate printr-o ordonanţă adoptată de Guvern în şedinţa de ieri. Astfel, autorităţile cu competente în gestionarea fondurilor comunitare sunt agenţiile de implementare în cadrul programelor PHARE şi ISPA, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, Agenţia de Plaţi şi Intervenţie în Agricultură, autorităţile de management în cadrul programelor operaţionale finanţate din fonduri structurale şi de coeziune, autorităţile naţionale responsabile de participarea României la alte programe finanţate din fonduri comunitare, precum şi din fonduri aferente Instrumentului de asistenţă pentru preaderare şi Instrumentului european de vecinătate şi parteneriat finanţate din fonduri comunitare. Activitatea de constatare a creanţelor bugetare rezultate din nereguli este activitatea prin care se verifică, se stabileşte şi se individualizează obligaţia de plată sub forma unui titlu de creanţă.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, creanţele bugetare rezultate din nereguli reprezintă sume de recuperat la bugetul general al Comunităţii Europene şi/sau la bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, precum şi/sau la bugetele de cofinanţare aferente, ca urmare a utilizării necorespunzătoare a fondurilor comunitare. Ordonanţa stabileşte că sumele plătite necuvenit din fonduri comunitare şi/sau din cofinanţarea aferentă, costurile bancare, inclusiv accesoriile acestora, precum şi alte sume stabilite de lege în sarcina debitorului, constituie obiect al recuperării creanţelor bugetare rezultate din nereguli. În cazul în care creanţele bugetare rezultate din nereguli nu pot fi recuperate prin plata voluntară sau deducere, autorităţile competente în gestionarea fondurilor comunitare vor transmite titlurile executorii stabilite organelor teritoriale subordonate Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi/sau organelor competente ale celorlalţi creditori bugetari. Acestea vor efectua procedura de executare silită pentru recuperarea sumelor plătite necuvenit.

Potrivit ordonanţei, autorităţile cu competenţe în gestionarea fondurilor comunitare precum şi "Serviciul Inspecţia modului de constituire a creanţelor bugetare rezultate din nereguli în utilizarea fondurilor europene" din cadrul Inspecţiei Generale - Ministerul Economiei şi Finanţelor au obligaţia să comunice DLAF, în termen de 30 de zile de la data primirii solicitării, măsurile luate pentru remedierea aspectelor semnalate prin actele de control ale departamentului, precum şi acţiunile întreprinse pentru recuperarea eventualelor prejudicii. Dreptul de a stabili obligaţia de plată se prescrie în termen de cinci ani de la data închiderii programului dacă normele comunitare nu prevăd un termen mai mare.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb